Szacuny
7
Napisanych postów
459
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
4986
A ja dostałam dziś kombuchę i mam robić napar.W przepisie który był dołączony są takie proporcje:
pół litra wody,łyżeczka herbaty,łyżka duża cukru,kombucha(moja ma ok 7 cm średnicy),starter.I tu moje pytanie do dziewczyn które się znają.
Nie za mało tego cukru??Czy wody ??Czytałam na aukcjach że daje się litr wody i 100-125 g cukru.A w tym c mi przysłali jest inaczej.A łyżka ma 12 gram.Całkiem mi się już pokićkało?Nie wiem ile w końcu tego dać.
Nie chcę by mi zdechła jak dam zamało cukru.Proszę o w miarę szybką odpowiedź.
Zmieniony przez - tolka2012 w dniu 2013-04-29 12:38:01
Szacuny
1
Napisanych postów
2975
Wiek
38 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
22214
tolka:
lorane
Zaparzyć dużo ulubionej herbaty, posłodzić ok 100g/l, ostudzić i wrzucić tam delikwenta na parę dni
Ja tak za 4-5 dni będę miała nowego grzybka niepotrzebnego, więc jak ktoś chce, to poproszę PW
Zmieniony przez - lorane w dniu 2013-04-27 11:41:37
Się pospieszyłam
Zmieniony przez - Fuxiatka w dniu 2013-04-29 12:41:48
Szacuny
332
Napisanych postów
3392
Wiek
11 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
128135
To się nie ocet daje tylko ten przefermentowany, gotowy do picia płyn. Ale nie trzeba wcale.
Taka ciekawostka, kiedyś o jednym grzybie w posłodzonej herbatce i schowanym w szafce kuchennej zapomniałam na przeszło 2 miesiące. Nie tylko nie padł, a cukier przecież musiał wszamać to jeszcze drobił się gruby na 5 cm. Musiałam go w kawałkach wyjmować bo się nie chciał zgiąć a brzeg słoika był węższy niż reszta. Tak więc nie macie co panikować, one całkiem odporne są.
Zmieniony przez - Nanit w dniu 2013-04-29 16:38:09