Daruj sobie obiecywanie sogów, bo to głupie i nikomu niepotrzebne.
Czym się różnią pod jakim względem? Bo nie do końca rozumiem.
Ziemniaki z pewnością mają mniej węgli, jednak spożycie ich jest również relatywnie większe - 300/400g to nic spejalnego, gdzie w przypadku ryżu byłby to nie mały wyczyn. Poza tym, jako nieliczny produkt skrobiowy mają właściwości alkalizujące co jest dość znacznym plusem. Nie powoduja specjalnie dużego wyrzutu insuliny, co z pewnością można uznać za plus, mają wysoką gęstość odżywczą i indeks sytości, przy stosunkowo niewielkiej ilości substancji antyodżywczych. Niektóre źródła podają je jako powód wiekszej przepuszczalnosci jelitowej. Nie wiedziec dlaczego spora czesc ludzi z nich rezygnuje, gdzie w moim przekonaniu są produktem zdecydowanie wartym uwagi i wlaczenia do diety.
Ryz biały jest produktem oczyszczonem, więc w porównaniu z brązowym charakteryzuje sie zdecydowanie mniejszą ilością włókna pokarmowego i wartości z niego płynących, jednak jest zdecydowanie łatwiej strawny. Osobiście nie przepadam ani za białym, ani brązowym - jeśli chodzi o ryż stawiam na basmati - chociażby ze względów smakowych
Polecam na raz następny używać internetu, nie są to informacji poufne.
Zmieniony przez - Skerx w dniu 2012-10-29 02:35:15
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.