SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 502299

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Gaabi ja również uważam że ten chleb odpada,strasznie ciężko dostać w sklepach taki chleb który spełniał by wszystkie kryteria zawsze znajdzie się w nim coś niedozwolonego w przypadku tego twojego chleba niestety też tak jest ,chyba bedziesz musiała go komus podarować

Magda
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
mam pytanko..juz jestem miesiac na MM i kurcze 2,5 kg tylko..ale i odstepstwa byly..teraz nie jem chlebka i makaronow wogole i zobaczymy ale mam pytanko kocham owoce..i czasem moge zjesc kg truskawek lub czersni i no wlasnei czy to wolno? i kiedy nejlepiej? aha jak zjem to pozniej moge dluuuugooo nie jesc:) czy wy tez tak macie ze lapiecie sie a fe tego nie bo kaloryczne? ja jeszcze ciagle tak mam..

Monia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 75 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1034
"(...)strasznie ciężko dostać w sklepach taki chleb który spełniał by wszystkie kryteria zawsze znajdzie się w nim coś niedozwolonego(...)"
**********************************************
Chleby składające się z dobrych węglowodanów złożonych to chleby żytnie. W zasadzie spotkać je można tylko w dwóch formach: chleb żytni pełnoziarnisty , chleb żytni razowy. Najlepszy jest ten pierwszy, ale niestety jest on trudno dostępny i stosunkowo drogi (ok. 4 zł za 6 kawałków). Natomiast ten drugi jest tani i można go kupić w prawie każdym sklepie czy piekarni.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jeśli ktoś mieszka w Warszawie: chleb Bednarz firmy Czubak: mąka żytnia, ziarno żyta, woda, drożdze, sól
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Znowu nastepne rewelacje . Nie moge sie zgodzic, ze Metoda pozwala tylko i wylacznie na chleb zytni. Moze dyskusja jest tylko na temat chleba z maki pszennej dostepnego w sklepach? Jezeli taka teoria bylaby prawdziwa, to rowniez prawie wszystkie makarony powinny byc skreslone z naszej listy.
Maka zytnia nieoczyszczona ma mniejszy IG od maki pszennej tego samego rodzaju (nioczyszczonej), to fakt. Nie znaczy to jednak, ze ta druga jest dla nas niedobra. Oczywiscie, im nizsze wskazniki tym lepsze, ale jaka jest roznica miedzy IG 40 a 50 i jakie to ma dla nas w takim momencie znaczenie?
Niegomir, niestety Twoje informacje nie sa prawdziwe. Wszystkie zboza to cukry zlozone (wieloczasteczkowe).
Cukry proste (jednoczasteczkowe), to jest:
- glukoza ktora znajduje sie w owocach i w sladowych ilosciach w miodzie
- fruktoza, ktora znajduje sie przede wszystkim w owocach
- galaktoza, ktora znajduje sie w mleku
Ja jako bezgraniczna fanka Montignaca musze zacytowac, ze:"Niedawne doswiadczenia udowodnily, ze zlozonosc czasteczki weglowodanu nie ma zwiazku z szybkoscia przyswajania glukozy przez organizm", "...przyswajanie weglowodanow, niezaleznie od ich zlozonosci (jednoczasteczkowych lub wieloczasteczkowych), nastepuje w ciagu dwudziestu do dwudziestu pieciu minut po ich spozyciu".
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 68 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 2747
Lotos a czy widziałas skład octu balsamicznego jest tam karmel a nie wiem czy to tylko barwnik czy taki karmel z cukru? Proszę cię napisz co z tym fantem zrobić?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja uzywam zwykle "Balsamic Vinegar of Modena". Nie wiem jaki jest dokladnie jego sklad, ale podaje Ci stronke zebys poczytala (jak masz chec oczywiscie) o technologii produkcji tego specyfiku .

http://www.gastronomie.pl/produkty/ocet/ocet.html

Jak wspominalam juz, w przepisach Montiganca jest ten rodzaj octu uzywany z powodzeniem. Oczyiwscie, jest mozliwosc, ze dostepny jest dopiero od fazy II, ale wiesz co?! Nie bede sie tym przejmowac osobiscie. Rob jak uwazasz.

AROMATYCZNY VIAIGRETTE

Proporcje na okolo 3/4 szklanki
- 1/2 szklanki extra-virgin oliwy z oliwek
- 3 lyzki soku z cytryny
- 1 1/2 lyzki octu balsamicznego
- 1 lyzka Dijon musztardy
- 1 maly zabek czosnku przecsniety przez praske
- sol i pieprz do smaku

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Z tą mąką żytnią czy przenną chodzi też o to, że żyto ma o wiele więcej błonnika niż przenica... i dzięki temu ma niższy IG oraz o wiele lepiej działa na nasz układ trawienny...
Poza tym nie zgadzam się z twierdzeniem, że nie ma dla nas róznicy pomiędzy IG 40 a IG 50... ma i to dużą zwłaszcza dla I fazy...
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816


IG 50 jest jakby granica, ktorej przekraczac nie mozna . Oczywiscie, ze najlepiej byloby nie brac do ust weglowodanow o IG wyzszym niz 35, zeby spadek wagi byl szybki i skuteczniejszy. Niektorzy pewnie tak robia, dlaczego nie?!
Wyraznie jest powiedziane ktorego pieczywa spozywac nie nalezy w metodzie Montignaca. Kazde jednak dostepne dla nas ma IG w przedziale miedzy IG 35 i 50, wiec...
Zawsze mozna obnizyc wypadkowa stezenia cukru we krwi jedzac kanapke z salata, pomiderem i innym jeszcze warzywami. Jezeli jest to mozliwe zrobic w towarzystwie chleba zytniego, to bede czesciej decydowac sie na pieczenie chleba wlasnie z tego rodzaju maki, czemu nie tez jest pyszny. Zjadac sniadanie z chlebem i miec w efekcie IG mniejsze niz 35 to po prostu jest "miodzio".
Jezeli jednak jemy chleb (nawet zytni) w towarzsytwie tylko nabialu badz dzemu, to efekt bedzie podobny jak zjedzenie chleba z maki przennej (oczyszczonej oczywiscie) IG wyzszy od 35.
Naprawde nie chce sie spierac, mam tylko nadzieje, ze razem dojdziemy do jakichs racjonalnych wyjasniej. Powiedzialam juz, ze specjalistka nie jestem, a tylko staram sie pozbierac wszystkie wiadomosci (ktore czesto sa malo scisle) w jedna calosc.
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816


Chcialam dodac pewien wykres do poprzedniego postu. Moze teraz sie uda.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium