1.
In studies directly comparing the effect of fructose and glucose preloads on subsequent food intake, one showed no difference [7], while the majority have shown the fructose preload resulting in lesser food intake than the glucose preload.
Ok, ja nie jestem za biologicznym redukcjonizmem i zakładam, że kontrola apetytu jest sprawą subiektywną (zależącą od podmiotu). Poza sporem jest ustalanie co syci bardziej: fruktoza,
glukoza, sacharoza, skrobia, białko, tłuszcze i tak dalej.
2.
Demonizing fructose without mentioning the dose-dependent nature of its effects is intellectually dishonest. Like anything else, fructose consumed in gross chronic excess can lead to problems, while moderate amounts are neutral, and in some cases beneficial
Kwestia dawki- SERIO? Insulinoodporność rozwija się latami. Znajdź mi badania podłużne, w których badani spożywali >50 gram fruktozy dziennie >10 lat.
3.
Although examples of pure fructose causing metabolicupset at high concentrations abound, especially when fed asthe sole carbohydrate source, there is no evidence that thecommon fructose-glucose sweeteners do the same
Spoko, tylko my nie mówimy o fruktozie jako dodatku...
4.
Another oversimplification Lustig makes is that fructose is “ethanol without the buzz,” and that fructose is toxic to the liver. This once again helps me illustrate my point that even in the case of alcoholic beverages, their risk or benefit to health is dose-dependent.
Nie komentuję początku artykułu, w którym profesor wybrał sobie za kozła ofiarnego fruktozę, a pominął wzrost czasu spędzanego w pozycji siedzącej i wzrost dziennego spożycia kalorii.
Na ten typ argumentacji (nie profesora, a autora artykułu) mówi się inokulacja. Preparuje się stanowisko krytyczne (albo bierze wyjątkowo uproszczone i przez to fałszywe), a potem obnaża się łatwe do wychwycenia błędy.
Cały artykuł jest o diabelnym profesorze, a nie o fruktozie...
5.
Dziękuję, dobranoc. So, what’s the upper safe limit of fructose per day (all sources considered)? Again, this depends on a number of variables, not the least of which are an individual’s physical activity level and lean body mass. Currently in the literature is a liberal camp reporting that fructose intakes up to 90 grams per day have a beneficial effect on HbA(1c), and no significant effects are seen for fasting triacylglycerol or body weight with intakes up to 100 grams per day in adults [15]. The conservative camp suggests that the safe range is much less than this; roughly 25-40 grams per day [19]. Figuring that both sides are biased, the middle figure between the two camps is roughly 50 grams for active adults.
EDIT: drugiego artykułu nie czytam, bo pierwszy był pozbawiony treści. Streść mi główne argumenty, to pokuszę się o polemikę.
Zmieniony przez - Pandarek w dniu 2012-01-02 23:26:07
Zmieniony przez - Pandarek w dniu 2012-01-02 23:27:12