[...] przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady i sposoby na ograniczenie wzdęć Namocz fasolę przed gotowaniem Moczenie fasoli w wodzie [...]
[...] Laktoza (disacharydy) – mleko Fruktany ze zboża (oligosacharydy) – produkty zbożowe Fruktany z warzyw (oligosacharydy) – cebula, czosnek Galaktany GOS (oligosacharydy – soczewica, migdały Bardzo pomocnym narzędziem w przestrzeganiu jadłospisu zgodnego z założeniami diety low FODMAP są tabele, dostępne również w formie aplikacji opracowane [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
[...] ok. 700 rodzajów i blisko 18 tys. gatunków skupionych w 3 podrodzinach. Są to drzewa, krzewy, byliny i rośliny krótkotrwałe. Należą do niej np. warzywa, takie jak: fasola, soczewica i groszek oraz rośliny, takie jak: koniczyna, seradela, lucerna, soja, orzech ziemny. Różne gatunki występujące w tej rodzinie są wykorzystywane, jako żywność, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym. Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]
[...] z hodowli), nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane), jajka (kurze, przepiórcze, strusie), rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch). Każdy jednak miał w życiu sytuację, kiedy to w wyniku natłoku pracy czy braku ochoty na spożywanie wymienionych produktów, nie miał możliwości [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Aby odpowiedzieć w pełni na to pytanie, należy najpierw doprecyzować, co autor tego pytania rozumie przez pojęcie „masa”. Najczęściej w słowie „masa” kryje się tak naprawdę masa mięśniowa. Jednak są również osoby, które choćby ze względów związanych ze zdrowiem, muszą zwiększyć ogólnie wagę swojego ciała. Na potrzeby tego artykułu przyjmę, że [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
Jest środek nocy, leżysz w łóżku i masz tę świadomość, że za kilka godzin zadzwoni budzik. Chcesz spać, ale nie możesz zasnąć, przewracasz się z boku na bok, raz Ci gorąco, raz zimno, tu poduszka niewygodna, tam jakiś szelest rozprasza… Krótko mówiąc, Twoja frustracja narasta. Znasz to? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam... Podsumowanie [...]
[...] buraka, kurkumy, imbiru i brokułów. W ciągu dnia je sałatkę owocową, potem płatki owsiane na mleku sojowym. W jego diecie możecie znaleźć produkty takie jak: brązowy ryż, soczewica, dynia, czosnek, bataty, wafle ryżowe i wiele innych ekologicznych warzyw i owoców. Dusan aktualnie pracuje jako trener i ma pod skrzydłami wielu młodych [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] ze znacznym podwyższeniem ich kaloryczności. W jednym z badań w ziemniakach oznaczono stosunkowo niewiele glifosatu, wielokrotnie więcej zawierały np. żyto, pszenica czy soczewica. Maksymalne stężenie herbicydu w jęczmieniu było kilkudziesięciokrotnie wyższe niż w ziemniakach. Ponadto bataty mogą być niezłym źródłem potasu, wapnia, magnezu, [...]
[...] białka. W niektórych przypadkach wskazana będzie dodatkowa suplementacja. Jakie produkty najczęściej jedzą fleksitarianie? Białko: soja tofu tempeh rośliny strączkowe soczewica Warzywa nieskrobiowe: zielone liściaste papryka brukselka fasolka szparagowa marchew kalafior Warzywa skrobiowe: dynia groszek kukurydza batat Owoce: jabłka [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
Wszyscy słyszeliśmy o niebezpieczeństwach płynących z diety opartej na fast foodach. Przez wysoką zawartość soli, wiele zbędnych dla nas dodatków i rafinowane węglowodany, żywność ta nie sprzyja ani naszej sylwetce ani zdrowiu metabolicznemu. Nie trzeba badań, aby powiązać wzrost masy ciała, obniżenie poziomu zdrowego cholesterolu czy też [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]