Do utraty masy ciała dąży lub przynajmniej powinna dążyć blisko połowa ludzi zamieszkująca europejskie kraje rozwinięte i rozwijające się. Jeszcze 50 – 100 lat temu żywność nie wszędzie była jednak tak łatwo i w tak dużych ilościach dostępna, jak teraz. Wtedy poszukiwano sposobów na jak najlepsze zabezpieczenie magazynu kalorycznego organizmu, a [...]
[...] zawierają żelatynę, zatem w diecie wegańskiej jest pomijany. Są jednak różne odpowiedniki, które pozbawione są składników pochodzenia zwierzęcego. Jedną z propozycji są owoce w żelu, czyli Frulove in Jelly z ALLNUTRITION. Spoglądając na opakowanie widzimy, że 80% stanowią owoce, a zamiast dodanego cukru znajduje się tutaj jego zdrowszy i [...]
[...] magnezu i fosforu. Ochota na cytrusy, kwaśne ogórki czy grzybki w occie może świadczyć o niedoborze magnezu lub zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. A apetyt na ryby czy owoce morza może być związany z niedoborami jodu lub problemami z tarczycą. Nasz organizm może wielokrotnie sygnalizować nam swoje potrzeby. Nie powinno się jednak każdej [...]
Dieta ketogeniczna początkowo może pomóc zgubić nadprogramowe kilogramy szybciej niż tradycyjne diety odchudzające. Tak przynajmniej pokazują badania. Wielu jej zwolenników twierdzi, że przejście na dietę o bardzo małej ilości węglowodanów zwiększa ich energię i pomaga im myśleć jaśniej. Nie podejmujesz współpracy z doświadczonym dietetykiem [...]
[...] Warto również wspomnieć o ilości pomidorów użytych do produkcji. Wynosi ona 162 gramy tych warzyw na 100 gramów gotowego sosu. Jako ciekawostkę w tym miejscu warto dodać, że owoce pomidora są według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług uznane za warzywo. Dobry produkt to źródło zdrowia KECZUPOS to nie tylko smaczny dodatek kulinarny, to [...]
[...] w paranoję może nas jednak niemalże przyprawić o ból głowy. Zwróć uwagę, by twoje menu opierało się na produktach nieprzetworzonych. Ważne, by w diecie obecne były warzywa, owoce, mięso, jaja, orzechy, ryby, produkty pełnoziarniste, oleje roślinne. Unikaj nadmiaru cukru, sztucznych dodatków do żywności i alkoholu. Jeśli cierpisz na migreny mimo [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
[...] korzystnie na układ krwionośny. Maliny i jagody słyną natomiast z wysokiego udziału antyoksydantów. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jednak owoce te to również witaminy oraz błonnik, które są niezbędne do odżywienia organizmu i prawidłowej pracy układu trawiennego. Idealny dodatek do wielu potraw FRULOVE to [...]
Dbając o swoją skórę, sięgasz po różne kosmetyki – od środków myjących, poprzez toniki, serum, peelingi, aż po różnego rodzaju kremy. Jednak wiedz, że niewiele zdziałają, jeśli nie zapewnisz sobie odpowiednich witamin i minerałów. To właśnie one dają skórze piękny i promienny wygląd. Wiele z nich można przyjmować zarówno doustnie (w formie [...]
[...] Odżywianie Nie bez znaczenia jest Twoja dieta. Kontroli powinnaś poddać ilość sodu w diecie. Zbyt dużo soli może przyczyniać się do nasilenia obrzęków. Spożywaj warzywa i owoce obfitujące w potas. Dobrym pomysłem jest zastosowanie suplementacji takiej jak magnez, witamina B6 oraz preparat z dodatkiem diosminy. Pamiętaj również o odpowiedniej [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
[...] powinniśmy unikać następujących produktów: pszenica białe pieczywo słodycze np. ciastka, batoniki, czekolada, cukierki, ciasta słodkie płatki kukurydziane słodkie napoje owoce (nie wszystkie) alkohol makarony na bazie białej mąki Podsumowanie Widząc u siebie objawy osłabienia włosów, ich nadmierne wypadanie oraz wysyp zmian skórnych na [...]
Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
[...] w sieci aż roi się od wegańskich przepisów, więc niech poniosą cię wodze kulinarnej fantazji! Na diecie wegańskiej możesz spożywać pokarmy pochodzenia roślinnego, w tym: owoce i warzywa rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
[...] Jest wiele dobrych powodów, by jeść zielone warzywa liściaste codziennie. Nie bój się więc szczawianów i nie rezygnuj z nich. Po prostu, upewnij się, że spożywasz różnorodne owoce i warzywa i nie jesz codziennie ogromnej porcji zieleniny o wysokiej zawartości szczawianów, takiej jak szpinak. Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie [...]
Większość ludzi nie tyje z powodu genetyki czy chorób, choć tak im się właśnie wydaje. Nadmiar tkanki tłuszczowej wynika ze złych nawyków i zachowań, które stosowali od lat. Istnieje wiele nawyków, które prowadzą do otyłości. W dzisiejszym artykule wymieniamy kilka najczęstszych zachowań, które sprawiają, że ludzie są grubi. Niedobór snu może [...]
[...] zbyt niskie poziomy podaży witaminy B12, czy biotyny (B7) u osób stroniących od produktów zwierzęcych, a także witaminy C, czy kwasu foliowego, u osób na dietach ubogich w owoce i warzywa. Sięgając po preparaty zawierające witaminy rozpuszczalne w wodzie, można rozważyć zastosowanie zarówno środka kompleksowego, jak i wybrać kilka witamin, na [...]
[...] się za pomocą dodatkowej podaży węglowodanów w diecie (ewentualnie niewielkiego dodatku tłuszczu). Dodatkowe węglowodany mogą pochodzić zarówno ze źródeł konwencjonalnych (owoce, soki, makarony, ryż, kasza, pieczywo), jak i z produktów przeznaczonych dla sportowców - głównie bogatych w węglowodany napojów izotonicznych. Równowaga [...]