[...] czynników, które ograniczają poziom ich konsumpcji w diecie. Po pierwsze, najważniejszym źródłem związku najbardziej zaangażowanego w zdrowie oczu, czyli DHA, są ryby i owoce morza. Związek ten nie występuje w warzywach i owocach, ani nawet w orzechach czy olejach roślinnych. Czynnikami ograniczającymi poziom konsumpcji ryb, zwłaszcza [...]
[...] źródło węglowodanów jest takie samo. Gdy zjadamy makarony, chleb, ryż, czy ziemniaki dostarczane węglowodany będą pochodziły głównie ze skrobi. Z drugiej strony zjadając owoce, popularny cukier, czy miód, dostarczymy głównie cukrów prostych. Przetworzone węglowodany - czyli jakie? Jak łatwo się domyślić przetworzone węglowodany będą [...]
Wraz ze wzrostem częstotliwość występowania otyłości, obserwuje się wiele niepokojących objawów stwierdzających pogorszenie naszego (jako populacji) zdrowia. Wśród głównych zagrożeń najczęściej wymienia się pogorszenie sprawności układu sercowo-naczyniowego, coraz większa ilość chorych na cukrzycę typu 2, czy też większe ryzyko zachorowania na [...]
[...] skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 W składzie tego wyjątkowego pieczywa znajdziemy również suszone owoce żurawiny oraz siemię lniane, które dostarcza nie tylko błonnika, ale również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na pracę układu [...]
[...] wymaga obróbki termicznej. Co jedzą witarianie? Podstawą diety witariańskiej są produkty pełnoziarniste oraz roślinne, zatem nic dziwnego, że na listach zakupowych dominują owoce, warzywa, ziarna, orzechy i nasiona. Większość witarian to weganie lub wegetarianie, ale niektórzy uwzględniają w swojej diecie także surowe jajka, nabiał, ryby oraz [...]
[...] obciążenia glikemicznego powoduje szczególnie wysoki poziom insuliny. Hiperinsulinemia może zatem wyjaśniać, dlaczego otyłość, brak aktywności fizycznej oraz dieta uboga w owoce i warzywa, za to bogata w czerwone mięso i wysokoprzetworzoną żywność, zwiększa ryzyko powstania raka jelita grubego. Referencje. Edward Giovannucci „Insulin and colon [...]
Naukowcy starali się ustalić, czy istnieje związek między spożywaniem owoców i warzyw (zawartością przeciwutleniaczy w diecie) a ryzykiem rozwoju zapalenia wielostawowego. Podsumowanie i wnioski Pacjenci z zapaleniem wielostawowym spożywali mniej owoców (przez to także witaminy C i innych antyutleniaczy), co wydawało się zwiększać ryzyko [...]
[...] A i jeszcze jedno - czy zupa jarzynowa na kostce rosołowej moze znajdowac sie w diecie? Naczytalem sie juz sporo, wiec prosze nie odsulajcie do podwieszonych. W 6 tygodni spadlem z 88 do 80, wiec chyba ide dobrym cyklem. Jednak martwią mnie te warzywa i owoce... Z gory wielkie dzieki. Zmieniony przez - nadaal w dniu 2008-05-29 23:13:18
[...] zawarte w grejfrucie), ale ma też wpływ na poprawę odporności organizmu i procesy detoksyfikacyjne a nawet na zwiększoną termogenezę czyli spalanie tłuszczu! Te wybrane owoce zwiekszaja wchlanianie pokarmów i umożliwiają prawidłową pracę ukł. pokarmowego (błonnik). Kiwi ma w skladzie enzymy trawienne. Dodalem po 1jablku i grejfrucie oraz [...]
czy jesli codziennie zjem np jablko, lub mandarynke lub troche winogron to czy to zaszkodzi mojej diecie-bialkowa (ze wzgledu na fruktoze) z gory dzieki:)
[...] nad tym czym tu podnieść liczbę kcal lekko co by ruszyło dalej, najpierw myslałem o tluszczach, 50g pestek+10 ml oliwy, ale poźniej wpadł mi do główy pomysł by wrzucić owoce, zwłaszcza po treningu. I mam pytanie czy około 0,5-1 kg truskawek dziennie może mieć jakiś wpływ na odkładanie się tłuszczu?? Czy węgle z owoców możemy porównywac do [...]
witam jak to jest z owocami? wiem że je się wlicza normalie w bilans i że nie mogą być podstawowym źródłem węglowodanów i ,że nie wolno też przesadzać z nimi. I o to pytanie ile ich można jeść ? np. bananów 1,2,3? czy jest jakaś proporcja względem zapotrzebowania węgli z owoców? np. z 300g zapotrzebowania dziennego węglowodanów 50 g może być z [...]
Jestem na redukcji i mam pytanie mianowicie spotkałem sie z opiniami ze na redukcji nie powinno sie jesć owoców bo sa słodkie i trudniej sie chudnie (jabłko, winogrono), czy to prawda? jakie owoce mozna jeść na redukcji? wszystkie czy np sa jakies wybrane, ktore sa idealne na redukcje? Bo warzywa to wiadomo mozna dowoli wcinac :)
Cześć! Mam pytanie odnoście tego jakie owoce warto jeść na redukcji, a jakich unikać? Czy owoce jeść tylko do godziny 16, czy można jeść je też na kolację?
Witam, zastanawiam się ile owoców mogę jeść dziennie/tygodniowo i czy dołączać je do posiłków czy między posiłkami (czy po prostu robi to jakąś różnicę). Aktualnie jestem na masie. Nie chciałbym przybrać na tłuszczu, dlatego nie jestem pewien na ile owoców mogę sobie pozwalać. Ps. W poprzednich tematach, które przeczytałem były spore rozbieżności, [...]
witam, ma pytanie odnośnie spożywanych owoców w diecie na redukcje, zawierają one cukry proste ale czy na prawdę takie owoce jak: banan, gruszka czy jabłko nie mogą być składową diety redukcyjnej ?? Zmieniony przez - czakus84 w dniu 2015-01-21 19:39:56
Witajcie. Bardzo lubię owoce i jem ich sporo. Moje pytanie, ile węgli z mojej diety, powinienem spożywać w owocach żeby nie przesadzić? Moja dieta wynosi 180 b 110 t 400 w. Gdy jem 2 banany,pomarańcze,100g rodzynek,jabłko to jest to ponad 100 węgli, czy tak jest okej? Jeszcze jedno, czy olej rzepakowy do smażenia jest zdrowy, czy lepiej smażyć na [...]