Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]
Co jakiś czas piszemy o legendzie kulturystyki Ronniem Colemanie, który ma chory kręgosłup. Przeszedł już dwanaście operacji i istniała obawa, że nigdy już nie będzie w stanie samodzielnie chodzić. ZOBACZ: Ronnie Coleman wydał 2mln $ na operacje, które pogorszyły jego stan Ku zdziwieniu chyba wszystkich jego fanów, Ronnie niedawno wrzucił na swój [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
Spierzchnięte i pękające usta nie tylko wyglądają nieestetycznie, ale potrafią być także prawdziwym utrapieniem. Spierzchnięte usta mogą wskazywać na poważne schorzenia Choroba Leśniowskiego-Crohna to choroba zapalna jelit, która może powodować objawy takie, jak suchość warg, obrzęki lub pęknięcia w kącikach ust. Spierzchnięte usta mogą [...]
Kiedy próbujesz zadbać o swoją dietę, ostatnią rzeczą, o jakiej myślisz, to pozostałości pestycydów na świeżych produktach, które zjadasz. Niestety większość kupowanych przez nas owoców i warzyw zawiera ślady pestycydów. Bezpieczne zdają się jedynie te organiczne, aczkolwiek też nigdy nie wiadomo… Podsumowanie Owoce i warzywa są dla ciebie dobre [...]
Leptyna jest produkowana m.in. przez białą tkankę tłuszczową, najczęściej występującą formę tkanki tłuszczowej u ssaków. Wbrew internetowym teoriom nie ma żadnych dowodów na to, iż tzw. brązowa tkanka tłuszczowa ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne u człowieka. Naukowcy oszacowali, że rozmiar zlokalizowanych nad obojczykami zasobów brązowego [...]
Dla sportowców wytrzymałościowych, a także każdego, kto chce w dobrej kondycji fizycznej dożyć sędziwego wieku, ashwagandha okazuje się jeszcze bardziej interesująca, niż wcześniej sądziliśmy. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców suplementacja ekstraktem z ashwagandhy zwiększa VO2max. Wyniki zaprezentowanego w [...]
Odporność jest często niższa jesienią i zimą, przez niedobór promieniowania UV, w konsekwencji mniejszego wytwarzanie witaminy D w ustroju. Stąd autorzy poważnych publikacji naukowych sugerują, by suplementować witaminę D w przypadku występowania jej niedoborów. W naszym kraju jest to zjawisko powszechne, dobrze zbadane i opisane, niebudzące [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
Zdolność rozpoznania stadium przeziębienia może pomóc Ci wdrożyć odpowiednie metody leczenia i przewidzieć czas trwania choroby. Będziesz również w stanie ocenić, kiedy możesz leczyć się samodzielnie w domu, a kiedy powinieneś udać się do lekarza. Osoby narażone na powikłania grypy, które bezwzględnie powinny udać się niezwłocznie do lekarza: [...]
Podczas gdy, forskolina była stosowana w medycynie tradycyjnej od setek, jeśli nie tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią dopiero w połowie lat osiemdziesiątych, kiedy zaczęto stosować ją pomocniczo w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, głównie dzięki jej działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne. Czy to nie jest zbyt piękne, aby mogło [...]
W obliczu szybkiego tempa życia i wielorakich obowiązków dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych może stanowić wyzwanie dla kobiet, szczególnie zaangażowanych w regularną aktywność fizyczną. Zdrowa skóra, silne mięśnie i stawy, sprawny układ nerwowy oraz odporność, to tylko niektóre ze zróżnicowanych i kompleksowych wymagań [...]
Prebiotyki, probiotyki - czy to to samo? Czym różnią się jedne od drugich? Prebiotyki i probiotyki pełnią odmienne role w układzie pokarmowym, jednak jedne i drugie pomagają regulować zdrowie naszych jelit. Prebiotyki są znacznie silniejsze, podczas gdy probiotyki są żywymi bakteriami bardzo podatnymi na ciepło i kwas żołądkowy. Najważniejsze [...]
Umiarkowane ćwiczenia są świetne dla układu odpornościowego. Badania pokazują, że regularna codzienna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko przeziębienia o 50%. Jednak, jak to się mówi, wszystko z umiarem. Nadmiernie intensywne lub długotrwałe treningi mogą sprawić, że będziesz bardziej podatny na złapanie przeziębienia lub wirusa górnych dróg [...]
Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]
Rośliny o potencjale antynowotworowym Nowotwory to modny temat. Niejeden hochsztapler zbił majątek na lęku przed kancerogenezą, sprzedając „witaminę C” lub urządzenia do wytwarzania specjalnie przygotowanej wody. Wystarczy sobie uświadomić, iż nawet słońce stanowi dla człowieka zagrożenie, by pozbyć się przynajmniej części fobii. [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
Przyprawy często goszczą w naszej "suplementacji" jako naturalny środek wspomagający zdrowie, kondycję oraz nastrój. Nie każdy natomiast wie, że niektóre z nich mogą mieć nieco odmienne działanie w połączeniu ze sobą. Warto zatem zgłębić temat i zobaczyć jakie korzyści mogą nam przynieść kombinacje różnych przypraw. Jakie jeszcze właściwości ma [...]
Panika związana z COVID-19 (chorobą spowodowaną koronawirusem 2; HCoV-19, SARS-CoV-2) jednych śmieszy, a innych przeraża. Pokazuje, jak łatwo jest zdestabilizować sytuację, używając nieproporcjonalnego zagrożenia. Podsumowanie Czy potencjalny wirus, np. SARS, na sprzęcie treningowym zainfekuje bywalców klubu? Tego nie wiemy. Nikt tego nie [...]
Światło słoneczne jest dla naszego organizmu korzystne, jeśli korzystamy z niego z umiarem. Nadmierna ekspozycja na słońce może jednak uszkodzić naszą skórę zarówno na powierzchni, jak i na poziomie komórkowym, powodując przedwczesne starzenie się skóry. Co warto wiedzieć i jak się ochronić? Promieniowanie UV Światło słoneczne składa się ze [...]