Każdy z nas dobrze zna sytuację, gdy pomimo dobrze zaplanowanej progresji treningowej, dopracowanej diety i suplementacji, przychodzi moment, że na treningu tracimy moc. O ile jest to sytuacja jednorazowa, to kolejny trening powinien przebiegać już zgodnie z zaplanowaną progresją obciążenia i dalej powinno się notować postęp. Brak stosowania [...]
[...] napisał, że show Dave'a to bzdura. Świat kulturystyki i prawdopodobnie sam Neil Hill są nieco zdezorientowani tą sytuacją. Albo Trigilli ma źródło, które wpuszcza go w maliny, albo próbuje tylko wzbudzić kontrowersje. Zobaczcie zrzuty ekranu, wyjaśniające dlaczego rzekomo Ramy opuścił Neila. Czekamy na komentarz ze strony Big Ramy’ego. [...]
Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
[...] zakrzepów krwi. Awokado Owoc ten dostarcza dużo jednonienasyconych tłuszczów i błonnika, które są kluczowe dla utrzymania zdrowego poziomu cholesterolu. Truskawki, jagody, maliny Drobne, czerwone owoce są pełne związków przeciwutleniających, takich jak antocyjany, kwasy fenolowe, stylbeny, garbniki i karotenoidy, które wpływają na obniżenie [...]
[...] szkód i przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak. Owoce jagodowe Owoce jagodowe takie jak jeżyny, maliny, jagody czy borówki są bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu działają przeciwzapalnie. Zawierają polifenole, które nie tylko działają przeciwzapalnie, ale [...]
Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]
[...] kozieradki. Przeczytaj także: Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne? Jakie herbaty są bezpieczne w czasie ciąży? korzeń imbiru liść mięty pieprzowej czerwony liść maliny — ogranicz spożycie do 1 szklanki (240 ml) dziennie w pierwszym trymestrze melisa Podobnie jak w przypadku każdego leku ziołowego, dobrze jest skonsultować się z [...]
Owoce jagodowe to wiosenno-letni rarytas. Kiedy tylko się pojawiają, wielu z nas wręcz delektuje się nimi przy każdej możliwej okazji. Truskawki, maliny, borówki, porzeczki, czyli wszystkie rośliny, których owocem jest jadalna jagoda, są pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie tylko smakują, ale też dają naprawdę szerokie możliwości [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem, warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. [...]
Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]
[...] jeśli jesteśmy zwolennikami bardziej słodkich wersji tych placków, wybrać możemy szereg ciekawych dodatków, między innymi: syrop klonowy, sosy zero, owoce, np.: jagody, maliny, truskawki, mango, kiwi, banany, jabłka, owoce suszone, takie jak np.: daktyle, rodzynki, żurawina, słodkie kremy masło orzechowe orzechy, np.: [...]
Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]
Środki nootropowe to naturalne suplementy, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wiele z nich może poprawiać pamięć, zwiększać motywację, kreatywność, czujność i ogólnie, pozytywnie wpływać na funkcje poznawcze. Środki nootropowe mogą również zmniejszać związane z wiekiem niekorzystne zmiany zachodzące w mózgu. Jedno badanie [...]
[...] w uprawach małoobszarowych na odpowiedzialność użytkownika w zwalczaniu: brunatnej zgnilizny drzew pestkowych na wiśni i czereśni, oraz szarej pleśni i zamierania pędów maliny, oraz szarej pleśni borówki wysokiej. Został wycofany w 2018 r. z powodu nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej iprodion przez Parlament Europejski) krezoksym [...]
[...] budyń. Masę przelewamy do formy silikonowej (jeśli nie mamy silikonowej, należy blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia) o wymiarach 20 × 20. Na wierzch naszej masy wykładamy maliny i zapiekamy około 30 minut w 160 stopniach w piekarniku z funkcją termoobiegu. Smacznego! Podsumowanie W ostatnim czasie mąka kokosowa staje się bardzo popularna. [...]
Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]