SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

maliny

  • Słodka beza bez dodatku cukru!

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 4 białka jaj w temperaturze pokojowej 150 g erytrytolu 400 ml zimnej śmietany 30% 30 g erytrytolu ( porcja do śmietany ) do dekoracji - borówki, maliny, listki świeżej mięty, płatki migdałów, orzechy, ulubiony Dziki Sos Jak wykonać: Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce erytrytol. Ubite na sztywno białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2368 Data: 2019-04-19 11:54:23
  • Czy wliczać kalorie z warzyw?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] g. Truskawki także dostarczają niecałe 30 kcal/100 g, więc może ich, wg wpisanej zasady, także liczyć nie trzeba. W zamian brukselka jest bardziej kaloryczna niż truskawki i maliny, bo dostarcza około 37 kcal/100 g, podobnie kapusta włoska 38 kcal/100 g, a burak 30 kcal / 100 g. Jak widać wiele warzyw - pomimo że nie ma słodkiego smaku - okazuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22413 Data: 2017-06-21 09:07:08
  • Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 937 Data: 2023-02-01 18:19:54
  • [...] powodu wystąpienia nefropatii, retinopatii i neuropatii (o 28%). Nie należy zapominać o tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1675 Data: 2019-02-07 12:34:39
  • Utrzymanie odpowiedniej do swojego wzrostu masy ciała i odpowiedniej równowagi między masą mięśniową a ilością tkanki tłuszczowej jest kluczowe dla osób starszych dla zapewnienia sobie zdrowia i dobrego funkcjonowania organizmu. Zarówno jednak nadwaga, jak i niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 778 Data: 2023-06-01 11:21:29
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] budyń. Masę przelewamy do formy silikonowej (jeśli nie mamy silikonowej, należy blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia) o wymiarach 20 × 20. Na wierzch naszej masy wykładamy maliny i zapiekamy około 30 minut w 160 stopniach w piekarniku z funkcją termoobiegu. Smacznego! Podsumowanie W ostatnim czasie mąka kokosowa staje się bardzo popularna. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5143 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • [...] w uprawach małoobszarowych na odpowiedzialność użytkownika w zwalczaniu: brunatnej zgnilizny drzew pestkowych na wiśni i czereśni, oraz szarej pleśni i zamierania pędów maliny, oraz szarej pleśni borówki wysokiej. Został wycofany w 2018 r.  z powodu nieodnowienia zatwierdzenia substancji czynnej iprodion przez Parlament Europejski) krezoksym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1080 Data: 2021-09-30 08:41:18
  • Środki nootropowe to naturalne suplementy, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wiele z nich może poprawiać pamięć, zwiększać motywację, kreatywność, czujność i ogólnie, pozytywnie wpływać na funkcje poznawcze. Środki nootropowe mogą również zmniejszać związane z wiekiem niekorzystne zmiany zachodzące w mózgu. Jedno badanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1922 Data: 2020-05-09 10:50:48
  • Organizm człowieka nie działa zero-jedynkowo. Nie ma tylko zysków lub samych strat związanych z określonym działaniem. Przykładowo, w krótkim horyzoncie czasowym intensywny trening może zwiększać szansę zachorowania, a patrząc z perspektywy kilku miesięcy, zwiększa odporność na infekcje bakteryjne. Szczególnie istotne są także inne barwniki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5594 Data: 2019-12-04 18:21:48
  • [...] jeśli jesteśmy zwolennikami bardziej słodkich wersji tych placków, wybrać możemy szereg ciekawych dodatków, między innymi: syrop klonowy, sosy zero, owoce, np.: jagody, maliny, truskawki, mango, kiwi, banany, jabłka, owoce suszone, takie jak np.: daktyle, rodzynki, żurawina, słodkie kremy masło orzechowe orzechy, np.: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10568 Data: 2017-12-31 08:51:30
  • Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5201 Data: 2023-01-26 12:08:05
  • Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem, warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8370 Data: 2018-03-14 12:50:12
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4371 Data: 2017-06-30 23:43:28
  • Jakie owoce jeść przy cukrzycy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia.  Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 622 Data: 2023-03-25 06:28:08
  • Czy owoce i soki owocowe są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] porzeczki, jagód, brokułów, kapusty, marchwi, wiśni (acerola), winogrona Concord, żurawiny, czarnego bzu, jarmużu, pomarańczy, brzoskwini, papai, pietruszki, ananasa, maliny, czerwonej porzeczki, szpinaku, pomidora. Sześć kapsułek preparatu dostarczało ~7,5 mg β-karotenu, 200 mg witaminy C, 60 mg witaminy E, 600 μg kwasu foliowego i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 473 Data: 2022-10-17 06:52:48
  • [...] nr 1 (1073 kcal, 59 g białka, 47 g tłuszczu, 101 g węglowodanów) * Smoothie: sok z aloesu sok gruszkowy glutamina błonnik odżywka białkowa waniliowa ocet jabłkowy jagody maliny banan imbir olej MCT +chleb Ezechiela masło miód Posiłek nr 2 (481 kcal, 40 gramów białka)  180 gramów mielonego indyka 250 gramów słodkich ziemniaków keczup Posiłek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1526 Data: 2023-04-08 15:47:30
  • Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5529 Data: 2021-01-18 15:32:00
  • [...] kozieradki. Przeczytaj także: Słodziki: które są naturalne, a które sztuczne? Jakie herbaty są bezpieczne w czasie ciąży? korzeń imbiru liść mięty pieprzowej czerwony liść maliny — ogranicz spożycie do 1 szklanki (240 ml) dziennie w pierwszym trymestrze melisa Podobnie jak w przypadku każdego leku ziołowego, dobrze jest skonsultować się z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3379 Data: 2021-08-21 09:06:53
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] szkód i przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak.   Owoce jagodowe Owoce jagodowe takie jak jeżyny, maliny, jagody czy borówki są bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu działają przeciwzapalnie. Zawierają polifenole, które nie tylko działają przeciwzapalnie, ale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 653 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1445 Data: 2021-02-21 09:12:05