[...] w godzinach popołudniowych wykazują zaburzenia glikemii w ciągu całego dnia, poziom glukozy we krwi jest wyższy nawet o 7.9% w porównaniu do osób zdrowych (u zdrowych dieta nie miała wpływ na ten parametr, niezależnie czy węglowodany podawano rano, a tłuszcze po południu i wieczorem czy też odwrotnie). Czy istotne co jemy [...]
[...] tłuszczowej wraca w ciągu miesiąca po zaprzestaniu stosowania restrykcyjnej diety, nawet jeśli tylko nieznacznie zwiększy się podaż kcal (nawet o ~400-500 kcal!), podobna dieta ma negatywny wpływ na tarczycę, co prowadzi do spowolnienia metabolizmu spoczynkowego (to przynajmniej częściowo wyjaśnia, dlaczego z powrotem nabywa się tkankę [...]
[...] temat jest kontrowersyjny, wywołuje kłótnie, spory oraz niekończące się dyskusje. Od razu ostrzegam, iż nie odniosę się do bezsensownych diet z kolorowych czasopism („dieta arbuzowa”, „bananowa”, „odchudzanie na zawołanie (ONZ)”), do diet polegających na eliminacji niezbędnych składników diety („pozbądź się wszystkich węglowodanów już [...]
[...] na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. wysokowęglowodanowe przekąski, ryż [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] tylko poziomy insuliny pozostały, jako niezależny predyktor w modelu. Odnotowano wzrost GLP-1 o 0,6 ng / ml przy każdym wzroście stężenia insuliny o 1 mIU / ml. Wniosek: dieta o ograniczonej podaży kalorii obniżyła stężenie GLP-1 przy jednoczesnej utracie masy ciała. Znacznie poprawiły się parametry zdrowotne, spadło ryzyko [...]
[...] (nawet 50-70% po godzinie pracy przy 86% HR). Podsumowanie Jeśli nie masz problemu z odkładaniem się tkanki tłuszczowej, dobrym, sprawdzonym sposobem budowania „masy” jest dieta wysokowęglowodanowa, wysokobiałkowa o umiarkowanej podaży tłuszczów. Możesz bez problemu korzystać z gainerów, tym bardziej, iż klasyczny pokarm zaraz po ciężkim [...]
[...] wcześniej (14,4% białka, 55,2% węglowodanów, 30,4% tłuszczów). W kulturystyce z reguły sugeruje się nieco wyższą podaż białka i nieco mniejszą ilość tłuszczów (poza modnymi dietami low-carb). Ponadto, tak duża ilość węglowodanów jest zarezerwowana dla naprawdę ciężko trenujących osób. Większości ludzi wystarczy o wiele mniejsza podaż kcal. I. [...]
Proces odchudzania bywa czasochłonny i kosztowny. Używanie wagi wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Przyrost lub spadek kilogramów może wprowadzać w błąd. I o tym jest właśnie ten artykuł. Rozważmy kilka, celowo uproszczonych przypadków. Życie jest bardziej skomplikowane, dodatkowe czynniki mają wpływ na wyniki, ale chodzi jedynie o [...]
Przeważnie jest tak, że większość mężczyzn przeżywa swoje życie, nie widząc swoich mięśni brzucha. Co bardziej szczęśliwi, widzieli je po raz ostatni w podstawówce, gdy byli mali i szczupli. Zazwyczaj osoby trenujące nie mają problemów z tym, aby uzyskać w krótkim czasie szczupły wygląd sylwetki, jak i pochwalić się swoim mięśniami. Odpowiedni [...]
Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]
Tytułowa kwestia wraca co kilka miesięcy i należy do jednych z najczęściej zadawanych pytań. Wbrew pozorom nie da się udzielić prostej odpowiedzi, jeśli ktoś miałby dokonać wyboru aktywności. Uważam, iż nie należy ograniczać zasobu dostępnych narzędzi, a spacery, bieganie i trening siłowy należą do zupełnie innej kategorii. Czy ilość kalorii ma [...]
[...] będą wyniki treningu prowadzonego po 20, czy po 30 roku życia kobiety? To również zależy od zbyt dużej liczby czynników. Sam trening znaczy niewiele, decydujące znaczenie ma dieta, regeneracja mięśni i układu nerwowego, pogodzenie pracy zawodowej z ciągłym obciążeniem itd. W wielu przypadkach wiek to tylko liczba, a niejedna pani dopiero po [...]
[...] poszukiwanie dróg na skróty, nie powinno nikogo dziwić. Jest to cecha naszego gatunku, że staramy się tak ułatwić sobie życie, aby było ono jak najprostsze. Chcemy, aby dieta trwała krótko, była jak najbardziej efektywna i zapewniała trwałe efekty. Najczęściej jednak dziać się tak może w przypadku, gdy ilość tkanki tłuszczowej do [...]
[...] że grupa stosująca dietę redukcyjną straciła też masę kostną, a ćwicząca nie. To na co wskazuje niniejsze badanie, to, że sposób, w jaki chudniesz, ma znaczenie. Dlaczego dieta bez ćwiczeń zwiększa utratę gęstości kości? Utrata tkanki tłuszczowej może prowadzić do zmniejszenia poziomu estrogenu. Hormon ten odgrywa istotną rolę W stymulowaniu [...]
Bardzo często jestem pytany o najróżniejsze kwestie, niestety często przy okazji różnych spotkań. Taka konsultacja powinna być płatna, być może ukróciłoby to falę pytań, które ciągle napotykam. Cóż, przybliżę kolejny raz, elementarne i bardziej skomplikowane kwestie związane z treningiem czy dietą. Pytanie nr 2: Czy należy trenować co najmniej 30 [...]
Aby odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule tego artykułu, musimy cofnąć się do początku i zastanowić się, skąd w ogóle wzięło się przekonanie, że to właśnie Twoje osiągnięcia na danym treningu, będą podyktowane tym, ile kalorii powyżej zapotrzebowania zjadasz. I nagle bum!!! Ćwiczący w “magiczny” sposób odzyskuje siły i znów może pobijać swoje [...]
Gainer jest to proszek do przyrządzania pysznych napojów opartych najczęściej na wodzie lub/i mleku. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów oraz określoną (najczęściej w przedziale 15-35 g na 100 g proszku) ilością białka. Z reguły zawiera także niewielki dodatek tłuszczów rzędu 2-10 g na 100 g proszku. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szybki i [...]
Do realizacji głównego zalecenia diety mającej za zadanie zredukować tkankę tłuszczową można podejść na wiele sposobów. Kilka podpowiedzi dotyczące dokładnego liczenia staraj się zachowywać podobny poziom spożycia kalorii każdego dnia kontroluj codziennie postępy swojej diety - waga/lustro/pomiary o odpowiednim spożyciu białka i treningu siłowym [...]
Wiele kobiet zaczyna swoją przygodę z bieganiem, ponieważ chce schudnąć. Obok dobrego planu żywieniowego, jest to dobra opcja treningowa, zwłaszcza dla tych pań, które lubią ćwiczyć na świeżym powietrzu albo nie mają funduszy, by kupić karnet na siłownię czy zajęcia fitness. Czy bieganie naprawdę pomaga schudnąć? Możesz schudnąć, pod warunkiem, [...]