Damian_619Kurde,te omlety białkowo-tłuszczowe strasznie grube Ci wychodzą
Tą zapiekankę jak robisz ? Bo nie wiem czy podawałeś przepis
Brokuł,kalafior,jajka i proszek do pieczenia,blendujesz a później dodajesz resztę ?
A no i jak w tym połączeniu smakują wiórki lub migdały ? Bo ja zazwyczaj takie dodatki dodawałem do słodkich wypieków.
Pytam bo wygląda ciekawie a zawsze coś nowego w diecie
Zmieniony przez - Damian_619 w dniu 2017-07-22 08:02:03
Te omlety zapewne takie grube bo siedzą na patelni kupe czasu i cały czas na minimalnym ogniu pod przykryciem :D no i w zależności jak dużą patelnie wezmę ale zazwyczaj tak jak piszesz są dość pulchne :)
Co do zapiekanki to z racji małej ilości tłuszczu wolę dać trochę tłustsze mięso + właśnie jakieś wiórki i migdały więc jajek już tam nie ma a przepis jest banalny
Brokuła/kalafiora przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa jak się zmieli dodaje do tego mięso mielone z szynki tak jak wczoraj a jak nie mam z szynki to wtedy daje kurczaka/indyka tyle, że wtedy najpierw mielę kurczaka a potem nie czyszcząc maszynki mielę brokuła/kalafiora i wszystko do jednej miski.
Potem dodaje przyprawy wszystko ugniatam i wrzucam do foremki silikonowej jeśli robię to w postaci zapiekanki bądź formuje z tego kotlety i daje do piekarnika
W piekarniku termoobieg na 220 stopni przez jakieś 20-30 minut i potem przełączam na termoobieg grzanie górne i zostawiam na 10-15 minut aż od góry złapie lekko ciemnawy kolor. Wyjmuję i daję chwile czasu aż ostygnie tzn ja zawsze robie to na nastepny dzień więc w takiej postaci leżą całą noc w lodówce.
Co do połączenia z wiórkami/migdałami/masłem orzechowym to już kwestia tak naprawdę indywidualna. Ja takie różne dziwne połączenia bardzo lubię i dla mnie komponuję się to z mięsem i warzywami idealnie ale musisz spróbować czy Tobie też podejdzie.