SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 278440

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1990 Napisanych postów 5138 Wiek 43 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 72466
mam pytanie o fasolę

za każdym razem jak moczę białą fasolę to już po godzinie strasznie jej się marszczy skórka i często się otwiera na pół...
denerwuje mnie to, bo bardzo nieapetycznie to wygląda...
no i później robi się z niej bełt...

czy ktoś wie, dlaczego tak się dzieje ???
co robię źle? może do wody trzeba czegoś dodać?
próbowałam ją zalewać ciepłą i zimną wodą- bez różnicy, efekt wciąż pomarszczony

Zmieniony przez - Julietta w dniu 2014-01-29 01:46:43

xxx

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 2943 Wiek 41 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 79905
Julietta, pomarszczenia podczas gotowania znikają, co do otwierania fasolek to nie pomogę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51591 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
W spamie może to zaginąć, więc polecę tu: chleb jaglany Kwoki jest ekstra! Kto jeszcze nie robił - koniecznie trzeba spróbować.Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, idealny dla tych, którzy są niecierpliwi i nie chcą czekać na dojrzenie zakwasu do "normalnych" wypieków
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51591 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeżu to mnie zaskoczyłaś,oniemiałam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51591 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Haha po prostu doceniam każdy przepis, który opiera się na zasadzie: "wymieszaj wszystko i do gara/piekarnika" A że jeszcze jestem kaszomaniakiem, to tym bardziej pasuje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 532 Napisanych postów 8076 Wiek 42 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 66979
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51591 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51591 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
mam pytanie odnośnie pomidorów z puszki(bez cukru), Ladies jedzą czy nie jedzą??liczą czy nie liczą?
i ten sam dylemat mam odnośnie ogórków,papryki i pieczarek w zalewach (konserwowanych)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 623 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 11640
Chciałabym się poradzić... Mieszkam obecnie w Azji i o mięsie ze wsi i jajkach z wolnego wybiegu można pomarzyć. Krewetki też pełne syfu. W związku z tym, że to wszystko jest niewiadomego pochodzenia, postanowiłam wyeliminować w ogóle kurczaka, bo chyba to on jest najbardziej naszpikowany lekami i chemią. Pamiętam, że na forum czytałam, że chyba krowa wszystkiego nie zje i tak się jej nie szpikuje, ale nie jestem pewna, czy chodziło o wołowinę. Czy wołowina i wieprzowina są lepszą opcją niż kurczak (mniejsze zło)? Co natomiast w kwestii bardzo popularnej tu kaczki (myślę, że tak samo syfna jak kurczak)? Zastanawiam się, czy baranina w kuchni indyjskiej nie jest najzdrowsza z tego wszystkiego.

Co zrobić jeśli chodzi o jajka fermowe - wyeliminować czy ograniczyć? Owoce morza tylko raz na jakiś czas planuję. Chcę się przestawić bardziej na strączki, ale ciężko, bo zaraz mnie wydyma i gazuje - nie mogę jeść tylko ich cały dzień. Soją i wszechobecnym tofu nie mogę się ratować, bo czytałam, że źle wpływa na hormony i też chyba na jakimś syfie hodowana. Więc niewiele źródeł białka pozostaje. Robię sobie sama twaróg (bo tu nie ma), ale to też z australijskiego mleka pasteryzowanego, no i to tylko jedna porcja dziennie. Co byście mi radziły. Teraz doceniam fakt, że w Polsce można dostać zdrowe jedzenie ze wsi, a nawet hodowla przemysłowa wydaje mi się być w lepszych warunkach niż tu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Kwoka z puszki raz kiedyś można a jak w konserwowych zalewach nie ma syfu to smacznego A co do liczenia jak nie masz prikazu to nie liczysz.

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

forma lato