SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 502428

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 75 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1034
"(...) Niegomir, niestety Twoje informacje nie sa prawdziwe. Wszystkie zboza to cukry zlozone(...)"
PRZECZYTAJ DOBRZE MÓJ POST!!!
Przecież ja nie mówiłem o zbożach tylko o chlebie! Zboże wszystkich rodzajów składa się z węglowodanów złożonych, ale zauważ że nie jesz ziarna tylko chleb ;) a chleb robi się ze sztucznie przetworzonej mąki i tym samym wzrasta jego indeks glikemiczny. Dlatego najlepszy jest naturalny chleb żytni pełnoziarnisty (i oczywiście chleb pszenny pełnoziarnisty, ale o takim nie słyszałem) . Na drugim miejscu stoi zwykły chleb żytni, który mimo tego iz zrobiony jest z mąki, ma ideks glikemiczny jak białe spaghetti - 55 IG. Natomiast zwykły chleb pszenny to już rasowe węglowodany proste - 70 IG, a jego odmiana - chleb hamburgerowy ma aż 95 IG !
Pozdrawiam...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Krzyczysz Niegomir? Nadal uwazasz, ze chleb pszenny sklada sie z weglowodanow prostych? Tylko zyto moze byc w postaci maki nierafinowanej, a pszenica juz nie?
Faktycznie Asiunia pytala o chleb pelnoziarnisty podajac jego sklad. Jest najbardziej prawdopodbne, ze w takim chlebie znajduje sie wlasnie biala maka pszenna oczyszczona, ale przeciez kazdy z nas osobno wie, ze taki rodzaj nie jest dla nas dobry. Po co sie produkowac na tematy oczywiste. Najlepiej zapytac piekarza jaki rodzaj maki jest uzywany do wypiekow (ale gdzie tego piekarza dorwac czasami ).
"Nie nalezy mylic chleba z maki z pelnego przemialu z chlebem pelnoziarnistym, ktore to pojecie jest bardzo watpliwe, poniewaz maka, z ktorej sie go wypieka nie jest az tak "pelna", jak sie twierdzi. Z pewnoscia chleb taki zawiera wiecej skladnikow, chocby pod postacia calych ziaren zbozowych, niz bialy, ale pewna ich ilosc jest mimo wszystko eliminowana, a przy tym trudno zgadnac - jaka."
Mozna byc pewnym tylko tego co wlasnorecznie upieczemy we wlasnej kuchni. Ja regularnie kupuje pszenna make z pelnego przemialu, jak rowniez zytnia tego samego rodzaju i pieke chleb w domu.
Ja rowniez pozdrawiam i chetnie jeszcze poczytam inne opinie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Prosze i pomoc: Mleko pełne, 3,2% jest niedozwolone ze względu na to iż jest to produkt typowo węglowodanowo tłuszczowy (3,2gr T i 4,5 g cukru/100gr produktu, jak w takiej sytuacji przedstawia sie sprawa mojego ulubionego serka wiejskiego 3%. czy ze względu na to, że jego prporcje to 2,4gr laktozy, 3 gr tłuszczu i aż 12 gram białka na 100 można traktować go jako danie białkowe? Jem z pomiodorem i ogórkiem, co może obnizać IG, ale moze w ogóle nie powinno sie go spożywać?

=====================
Żaden promień światła nie jest daremny, lecz trzeba czasu, aby pod jego wpływem zakiełkowało ziarno. Nie zawsze siewca może widzieć plony. Każde wartościowe dzieło jest owocem wiary.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
PS. Niegomir, czegoś nie rozumiem. Jak produkt finalny złożony tylko z węglowodanów złożonych (mąka jakakolwiek, niezaprzeczalnie taką jest)moze sie w efekcie przy obróbce zamienić na produkt z węglowodanów prostych. Według mie to nierealne. Ale jeśli czegoś nie wiem to prosze wyjaśnij, moze popełniam błąd, bo staram sie cukry proste jeść tylko bezpośrednio po treningu(oprócz owoców) a złożone przed treningiem by podnieść poziom energetyczny.

=====================
Żaden promień światła nie jest daremny, lecz trzeba czasu, aby pod jego wpływem zakiełkowało ziarno. Nie zawsze siewca może widzieć plony. Każde wartościowe dzieło jest owocem wiary.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no i jeszcze jedna nieścisłość, albo raczej uściślenie wcześniejszej wypowiedzi: tak jak pisze Niegomir, weglowodany proste w żaden sposób nie będą przez organizm magazynowane, ale to nie oznacza, ze sie odłożą i że to od nich się tyje, ale ich obecność spowoduje, ze inne makroskładniki (białko tłuszcze i węgle złożone) nie będą w pierwszej kolejności wykorzystywane przez organizm do uzupełnienia bilansu energetycznego, gdyż nasze ciało siegnie najpierw po to co nie musi być przetwarzane (jak cukry jednoskładnikowe), w zwiazku z czym cała reszta nie wykorzystana będzie zmagazynowana.

=====================
Żaden promień światła nie jest daremny, lecz trzeba czasu, aby pod jego wpływem zakiełkowało ziarno. Nie zawsze siewca może widzieć plony. Każde wartościowe dzieło jest owocem wiary.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
hej hej tak sie zaglebiliscie w te dyskusje o chlebie ze strach:) ale moze wiecie jak to z tymi owocami???? plisssssssss

Monia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 75 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 1034
(...)Nadal uwazasz, ze chleb pszenny sklada sie z weglowodanow prostych? Tylko zyto moze byc w postaci maki nierafinowanej, a pszenica juz nie?(...)
***********************************
Tak, nadal uważam że pszenny chleb składa się z węglowodanów prostych. Jest to ogólnie stwierdzone przez dietetyków i podane także w licznych publikacjach mądrych ludzi z PZWL-u. Dlaczego ja mam uważać inaczej ?????
Natomiast chleb żytni mimo że jest robiony z rafinowanej mąki żytniej to i tak składa się z węgl. złożonych, a spowodowane jest to tym, iż ziarno żyta ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż ziarno pszenicy i nawet po przetworzeniu jego indeks nie wzrasta do poziomu węglowodanów prostych, choć, jeśli chodzi o chleb żytni razowy, jest już na granicy. Wartości IG
mówią same za siebie:
*produkty z mąki pszennej - chleb pszenny 70 IG, chleb pszenny wysoko oczyszczony (hamburger) 95 IG
* produkty z mąki żytniej - chleb żytni razowy 55 IG, chleb żytni pełnoziarnisty 40 IG, pumpernikiel 40 IG.


Jeśli chodzi o owoce, to ich nadmiar nie jest wskazany, ponieważ większość z nich składa się z węglowodanów prostych, a ze złożonych ja wiem tylko o morelach, które mają super niski indeks tak jak warzywa, o wartości 15 IG !
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 439
Dyskusja o chlebie jest bardzo ciekawa, bo też i mój problem. Nie zawsze mam czas upiec chleb z mąki z pełnego przemiału, a czasami musli z mlekiem sie trochę nudzi, wiec dzisiaj zjadłam pumpernikiel(aż 4 kromki) z serem białym chudym maślankowym.
Czy to jest dozwolone? Czytałam,ze pumpernikiel od biedy można, bo nie az tak wysokiego IG, ale skład ma moim zdaniem niedozwolony. Jednak go zjadłam:(

Kupiłam przed chwila chleb, chyba wreszcie dobry!
Jest z piekarni Opaczewskiej , chleb żytni pełnoziarnisty a w składzie ma mąka żytnia, razowa,żyto łamane, mleko, sól.
zcy ten może być? tamten poprzedni ze skrobią ziemniaczaną oddałam kolezance.
Ciężko jest jeść przez cały dzień węglowodany o IG poniżej 35, bo nawet ciężko jest wymyslić takie śniadanie (chyba ,ze białkowo-tłuszczowe)
Wczoraj gotowałam makaron spagetti,tylko 2 minuty i mimo,ze przelałam go zimna wodą jak zmieszłam z sosem i wzięłam do pracy to zrobił się miękki, az bałam sie go jeść. Czy to normalne, ze tak sie dzieje?
Lotosku sugerując się Twoimi wypowiedziami, myślę,ze lepiej na śniadanie zjeśc chleb z warzywkami, niż z serem białym. Chyba tak zacznę robić, albo 2 kanapki z pomidorkiem i dwie z dzemikiem

A co z maślanką? dozwolona czy nie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 78 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 827
Witam!
sluchajcie, moze gdzies to juz bylo pisane, ale nie mam w tej chwili czasu na czytanie wszytskich postow... jakie wy kupujecie jogurty? bo bez cukru ja znalazlam tylko naturalny Danona, ale on ma 3% tluszczu az... zancie jakis bez cukru, ale z mniejsza zawartoscia tluszczu?
Z gory dzieki!
Pozdrawiam!!!

To co pscoolki lubia najbardziej

Usta slodkie, humor kwasny, cena slona - oto w trzech smakach cala ona..

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 78 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 827
a czy przypadkiem nie bylo napisane w "jesc aby schudnac" ze nie wolno makaronu, spagetti tez, przelewac woda?.. wyplukuje sie wtedy skrobie.. i przez to podwyzsza jego ig...
Przynajmniej tak mi cos swita...
pozdrawiam!

To co pscoolki lubia najbardziej

Usta slodkie, humor kwasny, cena slona - oto w trzech smakach cala ona..

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium