WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

[FAQ] TECHNIKALIA ĆWICZEŃ SIŁOWYCH

temat działu:

Usuniete tematy

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 373207

Nowy temat Temat zamknięty
...
Napisał(a)
Znawca
Szacuny 38 Napisanych postów 9831 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 34282
Aha, czyli po żołnierski to po prostu nogi skrajnie proste w kolanach i cały czas stabilne, tak? No to w takim razie mam na myśli żołnierskie

Google->grafika. Znajdziesz.
Nie moge wklejac tu obrazkow.

Czy można robić te wszystkie partie w jednym tygodniu systemem HSS-100?

HSS mozesz trenowac 5-6 razy w tygodniu. Jeden dzien to jedna partia HSS + [jesli trzeba] druga partia w 2 normalnych cwiczeniach. Wyjatek to bic/tric - ktore oba naraz mozna robic hss.

I jak w kwestii tych mezocyklów (zwłaszcza trzeciego w którym jest większa ilość powtórzeń) mam się odnieść do tych jego uaktualnień co do mniejszej ilości powtórzeń?

Cykli - sa 4 cykle ktore skladaja sie na 1 mezocykl.
Wskazowki Christiana tycza sie pierwszego mikrocyklu.
Na jego podstawie dodajesz lub odejmujesz te same liczby co w podstawowej wersji. Czyli jak dla pierwszego heavy masz wyznaczone 5 repsow, a w nastepnej fazie liczba repow spada lub rosnie o 2, to ty takze dodajesz lub odejmujesz 2.

Zmienia sie tylko prog - zmiany uwzgledniasz na nowym progu.
Poztym nie zmienia sie nic.

WIEDZMA JEST MOJA %)
Znizka 30% na sprzet Kelton:
http://www.sfd.pl/Pozegnalna_Znizka_30%_na_sprzet_Kelton_od_Pumy.-t624346.html

...
Napisał(a)
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 6529 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 36902
Mhm, czyli jak mam tą Klatkę+barki jednego dnia, tzn ALBO klatka tym systemem ALBO barki, tak? No szkoda :/

Wyjaśnij mi jeszcze ten ciężar Bo nie bardzo rozumiem w końcu. Jeżeli mam stałą liczbę serii tzn dajmy na to 5, to mam zaczynać od 60%, tak? I robić dajmy na to:
5x60%
5x70%
5x80%
3-5x90%
1x100%

Tak to powinno wyglądać w ćwiczeniu Heavy? A jak z resztą ? Też jakieś wyliczenia, czy po prostu tak by dać radę i nie było za lekko?

Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti

...
Napisał(a)
Znawca
Nie baw sie w procenty. 60% jest podane bys nie przenosil powietrza. Potem normalnie rampuj wage do gory. Ile serii wyjdzie tyle wyjdzie - 5 to tylko wyznacznik +-.

Gdzie mozesz - rampuj. Gdzie nie wygodnie [izolacja lekka] - bierz ciezar, a potem dodaj odejmij pare kilo.

Zmieniony przez - puma666 w dniu 2009-11-25 11:51:52

WIEDZMA JEST MOJA %)

...
Napisał(a)
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 6529 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 36902
Normalnie, czyli własnie jak? Co 5 kg? Co 10 kg? I tak aż do maxa?

Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti

...
Napisał(a)
Znawca
Jesli masz rekord 50 kg to 5-7,5 bedzie ok.
Ale jesli wyrzucasz 100 kg to 10-15.

Caly urok rampy polega na tym bys dobral pod siebie. Aktywowal sie, nie zameczyl, nastepnie wstepnie rozpoznal sytuacje ciezarowa, a potem zmiotl maxa majac w sobie power.

Musisz zrozumiec idee - tu chodzi o dopasowanie pod ciebie, nie podemnie, nie pod sasiada - ale pod ciebie.

Wiem ze z poczatku ciezko zrozumiec lampe. Ale jak juz opedzlujesz 2 wieczory patrzac w sufit i myslac - to stwierdzisz ze to byl najpracowniciej spedzony czas w calej swojej karierze na silowni. Powaznie.

WIEDZMA JEST MOJA %)

...
Napisał(a)
Specjalista
Wiem ze z poczatku ciezko zrozumiec lampe. Ale jak juz opedzlujesz 2 wieczory patrzac w sufit i myslac - to stwierdzisz ze to byl najpracowniciej spedzony czas w calej swojej karierze na silowni. Powaznie.
No trochę ciężko, zwłaszcza po przyzwyczajeniach z poprzednich treningów gdzie nierzadko ciężar miało się z góry rozplanowany i wyliczony na każdy dzień. A szczerze mówiąc już twierdzę, że te ostatnie dni są najbardziej pracowite mentalnie - myślałem, że wiem już dosyć sporo z zakresu ćwiczeń (a zwłaszcza mechaniki ćwiczeń i działania mięśni trochę pomijając fizjologię, bo to mnie najbardziej interesowało) ale odkąd na forum zaczęło się roić od MDS'ów, Clusterów, różnorakich właśnie HSS'ów i innych wymyślnich technik vide właśnie te powtórzenia ułamkowe i specjalne metody ćwiczeń, to dosłownie zgłupiałem i czuję się jak dziecko które ma do przeczytania (ba! nauczenia się!) całą 10 tomową encyklopedię

Aha, i rozumiem, że na pierwszym treningu jak robię rampę, to na reszcie pozostają już te same skoki, tylko do każdej serii w treningu dokładam ciężar? To samo tyczy się Speciala?

Co do dwóch partii na jednym treningu ćwiczonych systemem HSS-100 - robić najpierw (na przykładzie bic/tric) biceps potem triceps lub odwrotnie, czy np Heavy na biceps, Heavy na triceps, Ss na bic, Ss na tric, Spec na bic, Spec na tric, 100 na bic i 100 na tric?

...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1731 Wiek 26 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 23497
"Wyniki w ktorych 10 RM od 1 RM rozni mala liczba kilogramow swiadczy o dominacji wlokien szybkokurczliwych.
Wyniki w ktorych 10 RM od 1 RM rozni potezna liczba kilogramow swiadczy o dominacji wlokien wolnokurczliw"

pogubiłem się, czy nie powinno być na odwrót? kiedy bijemy maxa 1 rep głównie używamy szybkokurczliwych?
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 448 Wiek 36 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 9145
Cześć, napisałeś: "Tempo Superslow - Tempo w którym celowo przedłużona jest faza pozytywna lub negatywna lub ta i ta. Bardzo często błędnie stosowana technika." Moje pytanie brzmi jakie najczęściej są popełniane błędy? tzn. jakie błędy miałeś na myśli?
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 376 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 11317
Puma

Chodzi o osobe która nie lubi ćwiczeń siłowych jako takich ale pompki czy drążęk jej odpowiadają.

Oczywiście zdaje sobie sprawe o progresji ciężaru dlatego jak najbardziej bedzie dodawać ciężar.

Chodzi mi poprostu o to czy jeżeli by zastosować taki wlasnie plan tzn same podstawy bez izolacji + progresja ciężaru to czy można cokolwiek zbudować?

Do tej pory robil on sobie pompki co drugi dzień po 50-60 ale masy na tym nie złapał wiadomo.

Z innej beczki: Wiele osób preferuje robienie niektórych parti np: brzuch, biceps, barki na większej ilości powt i rosna jak na drożdzach. Jaka jest granica w liczbie powt która idzie już typowo w wytrzymalosc i nie powoduje wzrostu masy?

Znam pare osób na mojej siłowni którzy robią np unoszenie hantli bokiem(barki) po 15-20 powt i maja olbrzymie bary
...
Napisał(a)
Znawca
Aha, i rozumiem, że na pierwszym treningu jak robię rampę, to na reszcie pozostają już te same skoki, tylko do każdej serii w treningu dokładam ciężar? To samo tyczy się Speciala?

Mozna - ale niekoniecznie. Czasem mozesz poczuc ze aktywujesz sie szybciej - to obcinasz poczatkowe serie.

Co do dwóch partii na jednym treningu ćwiczonych systemem HSS-100 - robić najpierw (na przykładzie bic/tric) biceps potem triceps lub odwrotnie, czy np Heavy na biceps, Heavy na triceps, Ss na bic, Ss na tric, Spec na bic, Spec na tric, 100 na bic i 100 na tric?

Zdecydowanie ta druga opcja -> naprzemiennie.

WIEDZMA JEST MOJA %)

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat zamknięty
Poprzedni temat

Prosze o wycene

Następny temat

ławka z skosem ujemnym

electro
Polecane artykuły