[...] dostarczyć je przy pomocy skoncentrowanych, łatwostrawnych suplementów. Jakie białko wybrać? Sprawdź TUTAJ Kreatyna Kreatyna jest aminokwasem występującym naturalnie w organizmie człowieka, głównie w mięśniach, gdzie odpowiada za dostawy energii do pracujących komórek. Jest stosowana jako suplement diety, zwłaszcza przez osoby uprawiające [...]
Okres redukcyjny to nie tylko walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej. Często w okresie tym dochodzi do niekontrolowanego ataku głodu, który potrafi skończyć się tym, że lądujesz w lodówce i wcinasz wszystko, co znajduje się pod Twoją ręką do momentu, aż nie spostrzeżesz, co się dzieje. Wszystko powiązane jest, z tym że kaloryczność posiłków jest [...]
Niewiele rzeczy zabija tak poranny nastrój, jak nieświeży oddech. Większość z nas doświadczyła kiedyś tego problemu. Nie wszyscy zdają sobie jednak z tego sprawę. Wykonaj prosty test - przeczyść nicią dentystyczną przestrzenie między zębami i powąchaj ją. Jeśli woń jest niezbyt miła, warto poszukać przyczyny i wdrożyć rozwiązania. Oto sposoby na [...]
[...] sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się błonnik? Błonnik, który zwany jest również włóknem pokarmowym, należy [...]
[...] oraz małą siłę skurczu, podczas gdy typ II cechuje się dużą zawartością glikogenu, fosfokreatyny i średnią (Fta) oraz dużą (FTb) siłą skurczu. Całkowita kreatyna (TCr) w organizmie występuje, jako: kreatyna wolna (FCr), oraz fosfokreatyna (PCr). 60% całkowitej kreatyny stanowi fosfokreatyna, zaś 40% kreatyna niezwiązana (wolna). Inne badania [...]
Sen jest jedną z najważniejszych czynności dla naszego organizmu. Niestety, wystarczająca ilość snu i jego dobra jakość stała się w dzisiejszych czasach rzadkością. Z danych wynika, że choć większość Polaków śpi zazwyczaj wystarczająco długo (minimum 7 h), to aż 2/3 Polaków cierpi na różnego rodzaju zaburzenia snu, a ponad połowa często odczuwa w [...]
[...] czy też dba o nasze kości. Nie każdy wie, ale od września do kwietnia, powinniśmy wprowadzić ją do stałej suplementacji. Gdyż niestety brak słońca powoduje jej niedobór w organizmie, który dotyka około 90% populacji polskiej. Jeśli dieta osoby, którą obdarowujemy, jest uboga w ryby, warto rozważyć podarowanie kwasów tłuszczowych omega-3. [...]
[...] metabolicznych i samym rozwoju dziecka oraz kształtowaniu wydolności ma również podaż pierwiastków. Każdy z niezbędnych składników mineralnych pełni określone funkcje w organizmie, które przełożyć się mogą na m.in. szybsze osiąganie postępów, czy zabezpieczenie przed kontuzjami. Oprócz wymienionych wcześniej elektrolitów warto zwrócić uwagę [...]
Chociaż za trzon niezbędnej suplementacji w sporcie na wysokim poziomie uznaje się kreatynę i kofeinę oraz napoje węglowodanowe, to istnieją jeszcze związki, które mogą zapewnić zupełnie inne korzyści fizjologiczne, a jednak również ukierunkowane na opóźnianie zmęczenia i poprawę wydajności pracy mięśni. Z czym łączyć beta-alaninę i cytrulinę? Z [...]
Okres jesienno-zimowy jest znakomitą okazją do tego, aby szybko złapać infekcję górnych dróg oddechowych czy też wystawić organizm na ryzyko osłabienia odporności. Jest to powiązane ze spadkiem temperatury, zmienną aurą pogodową i niedostosowaniem ubioru do panujących warunków poza domem. Wymienione czynniki sprawiają, że nasz organizm musi [...]
[...] pojawiają się na butelkach czy kubeczkach sformułowania BPA free, co nie oznacza, że produkt nie zawiera innej podobnej substancji, która jeszcze nie została zbadania tak dobrze, jak bisfenol A. Używanie bisfenolu A jest zakazane w Korei, Japonii oraz Kanadzie, gdzie po 4 latach badań okazało się, że prawie 91% Kanadyjczyków ma w organizmie BPA.
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
[...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4074016/ Alicja Filus, Zygmunt Zdrojewicz „Insulinopodobny czynnik wzrostu-1 (IGF-1) – budowa i rola w organizmie człowieka” Marek Z. Wojtukiewicz1, 2 , Ewa Sierko „Podstawy terapii antyangiogennej u chorych na nowotwory” [...]
Najbardziej popularne nasiona pojawiające się menu wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze [...]
Insulinooporność jest jednym z najbardziej destrukcyjnych schorzeń, które zwiększa ryzyko chorób krążenia i cukrzycy typu 2. Na dodatek wiele osób nie jest diagnozowana i nawet o niej nie wie. Jest to stan, w którym komórki słabiej reagują na insulinę - hormon wytwarzany przez trzustkę, który pomaga glukozie dostać się do komórek. Podsumowanie [...]
[...] mogłyby stanowić alternatywę dla niektórych produktów odzwierzęcych. Mimo pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce [...]
[...] jest przez osoby zainteresowane branżą anti-aging, a także przez osoby leczące np. chorobę wieńcową. Jest to związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, który powstaje w organizmie i może być dostarczany do niego z dietą. Niekiedy w celu wyciągnięcia maksymalnych korzyści z niego stosowany jest w formie suplementacji. Funkcje koenzymu Q10 [...]
Suplementacja tyrozyną w sporcie wykorzystywana jest głównie ze względu na swój potencjał wspomagający pracę układu nerwowego. Często stanowi ona dodatek do suplementów przedtreningowych czy też spalaczy. Jej działanie głównie polega na wzroście termogenezy organizmu, jak i wprowadzania go w stan podniesionej koncentracji i skupienia. Czego [...]
[...] Poza tych dochodzi do tego ilość omega 6 w nich występująca. Zbyt wiele ich w stosunku do omega 3 to jeden z głównych powodów powstawania licznych stanów zapalnych w naszym organizmie, co przekłada się w znaczny sposób na zdrowie, chociażby funkcjonowania stawów, choroby autoimmunologiczne, alergie czy procesy miażdżycowe. Z tego też względu [...]
Gdyby spytać osoby doświadczone, trenerów lub dietetyków, co jest najważniejsze w kształtowaniu sylwetki, zdecydowana większość z nich bez wątpienia stwierdziłaby, że: odpowiednia dieta dobrze dobrany trening siłowy regeneracja organizmu Są to 3 podstawowe filary nie tylko kształtowania sylwetki, czyli budowania masy mięśniowej lub redukcji tkanki [...]