[...] węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, białkami pochodzenia roślinnego Drugie śniadanie: 40 g protein (10:00); np. jajka, mięso; można uzupełnić np. [...]
[...] zawodników mających wynik hematokrytu powyżej 50 (jednoznacznie wskazywało to na stosowanie dopingu). Zbyt wysoki hematokryt oznacza ryzyko zakrzepowo-zatorowe, CRP – białko C-reaktywne, obrazuje stan zapalny, MCV – średnia objętość krwinki czerwonej, przekroczenie normy mówi o anemii (niedobór B12), MCH - średnia masa hemoglobiny w [...]
[...] 20 czy 40 g białka w porcji? Czy lepiej podawać proteiny regularnie, czy skumulować w mniejszej liczbie posiłków? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Kiedy podawać białko? Jaka jest granica maksymalizowania syntezy białek mięśniowych? Czy lepsze jest białko kazeinowe, jaja czy serwatkowe? Fakt czy mit: „Duża ilość protein [...]
Obserwując wypowiedzi w Internecie twierdzę, iż większość nie posiada elementarnej wiedzy na temat nie tylko dietetyki, ale też funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jest to tym bardziej smutne, iż powinny być to informacje wyniesione ze szkoły. Nie wymagam znajomości biochemii czy zaawansowanej farmakologii. „Wszyscy moi bliscy zmarli, więc [...]
[...] efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub żadne. I tu niewielkim ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] jak i węglowodanów po długotrwałym biegu czy marszu. I teraz odpowiedzmy sobie na pytanie, czy faktycznie niedostarczenie po treningu węglowodanów spowoduje, iż białko (np. serwatkowe) zostanie przeznaczone na cele energetyczne (w domyśle: zmarnowane)? Przykro mi, ale nic na to nie wskazuje: Roy BD I wsp. 1985 r. – same [...]
[...] Należy pamiętać o tym, iż przez pierwsze kilkadziesiąt minut po zakończeniu treningu wchłanianie pokarmów może być upośledzone, tu swoje miejsce mają właśnie odżywki białkowe i węglowodanowe. Referencje: Brad Jon Schoenfeld,corresponding author1 Alan Aragon,2 Colin Wilborn,3 Stacie L. Urbina,3 Sara E. Hayward,3 and James Krieger “Pre- [...]
[...] Wykonali trening nóg w warunkach eksperymentalnych: 5 serii z ciężarem 60-70% maksymalnego, a później 4 serie po 10 powtórzeń z ciężarem 80% maksymalnego. Podawano im białko. W ciągu 12 godzin po treningu: część mężczyzn otrzymała 80 g izolatu białka serwatkowego (porcja 40 g WPI była dostarczana co 6 godzin) w drugiej grupie WPI podawano [...]
[...] dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale obyczajowe, konflikty militarne i polityczne. Podsumowanie Wiem, najprościej napisać, iż Meegan Hefford zabiły szejki białkowe. Sprawa jest tym bardziej podejrzana, iż wspomniane zaburzenia genetycznie funkcjonowania enzymów uczestniczących w przemianach cyklu mocznikowego ujawniają się już [...]
[...] spożycie fruktozy spowodowało również obniżenie stężenia glukozy w osoczu i zmniejszenie wydajności wysiłku następnego dnia Wnioski Mieszane posiłki (zawierające tłuszcz i białko), a także fruktoza lub glukoza, wywołują podobne odnowienie tłuszczów wewnątrzmięśniowych i glikogenu mięśniowego. Tak więc ostatecznie, wbrew licznym mitom powielanym [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] w większości wypadków posługują się osobami niewytrenowanymi, o małej masie mięśniowej, prowadzącymi znikomą aktywność fizyczną. Czyli? Zapotrzebowanie tych ludzi np. na białko, węglowodany i tłuszcze, jest znikome, bo mają małą masę mięśniową, a to mięśnie w największym stopniu konsumują energię i potrzebują, chociażby protein czy [...]
[...] powinno być ostatecznością, szczególnie dla biegaczy, gdyż sam wysiłek długotrwały może powodować problemy żołądkowo-jelitowe oraz uszkodzenia nerek (hipoksja, odwodnienie, białkomocz). 3. Unikaj dużych ilości fruktozy, paradoksalnie fruktoza jest lepiej tolerowana, jeśli jest spożywana razem z glukozą. 4. Unikaj odwodnienia. 5. Pamiętaj, iż [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Badania lekarskie mogą być dość ogólne, okresowe (jakie przechodzi się raz na kilka lat – w zależności od stanowiska, jakie się zajmuje, szkodliwości pracy itd.) albo bardzo szczegółowe – jak w przypadku badań do wojska. Najbardziej szczegółowe badania były kiedyś prowadzone w ramach rekrutacji do szkoły [...]
[...] białych krwinek: wiadomo, iż może być ważnym wskaźnikiem diagnostycznym w rozwoju miażdżycy tętnic wieńcowych, pełni rolę przy wzroście stanu zapalnego. Białko c-reaktywne - białko ostrej fazy - CRP (ang. c-reactive protein) Jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, [...]
[...] oddziaływania aktyny i miozyny. Miozyna jest określana, jako motor molekularny w mięśniach, ponieważ podczas skurczu, w połączeniu z hydrolizą trifosforanu adenozyny (ATP), białko zmienia konformację pomiędzy słabymi i mocnymi wiązaniami strukturalnymi. Warto zauważyć, że siła jest generowana tylko wtedy, gdy ciężkie łańcuchy miozynowe (tzw. [...]
[...] szybciej wracała dla osób, które stosowały 4 g imbiru. Arnika Zmniejsza odczuwanie bólu, niestety ma znikomy lub żaden wpływ na IL-1 beta, czynnik martwicy nowotworów-alfa, białko C-reaktywne (świadczą o stanie zapalnym), kinazę kreatynową oraz mioglobinę (mierniki rozpadu i uszkodzeń mięśni szkieletowych). BCAA Według niektórych badań, [...]
[...] i reakcji zapalnej oraz w krwiotworzeniu. Pod względem wpływu na c-reaktywną proteinę (stan zapalny): krioterapia zanurzanie w wodzie odzież uciskowa. Komentarz: białko ostrej fazy - CRP (ang. c-reactive protein) - jest produkowane przez wątrobę. Podniesienie się poziomu białka c-reaktywnego świadczy o nasilonym stanie zapalnym, [...]
[...] z 1999 roku wykazano, iż zwiększona powysiłkowa konsumpcja tlenu (EPOC) mierzona 2 h po wysiłku była większa w grupie osób, które spożywały przed treningiem węglowodany i białko, w porównaniu do treningu na czczo! Stwierdzono, że osoby pijące napój (glukoza z mlekiem) miały wyższą temperaturę ciała (termogeneza wysiłkowa = lepsze spalanie [...]