[...] – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy początkujący adept sportów siłowych i sylwetkowych. Odpowiedź brzmi: w mniejszym lub większym stopniu w praktycznie każdym produkcie spożywczym. Źródła wysokiej jakości protein z pełnym profilem aminokwasowym są jednak mocno ograniczone. Można je podzielić na [...]
[...] dla większości ludzi stosowanie diety wegańskiej będzie kulą u nogi, a nie pomocą przy budowaniu siły, masy czy mocy mięśni. Da się to zrobić, oczywiście, jednak przy dużo większym wysiłku, dieta musi być bardziej staranna, dopracowana i uwzględniająca najróżniejsze braki. Referencje: [...]
[...] i czerwonego mięsa” „Wykazano, że osoby stosujące dietę bardzo ubogą w warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, a bogatą w przetworzone i czerwone mięso, są obciążone większym ryzykiem niektórych z najczęstszych nowotworów złośliwych” „W wielu badaniach epidemiologicznych badano związek między nowotworami a spożyciem mięsa czerwonego [...]
[...] również musi być inteligentny. Muszę mieć z nim o czym rozmawiać. Dobrze by było gdyby uprawiał sporty, nie musi to być branża fitness, ale ważne żeby sport w mniejszym lub większym stopniu był obecny w jego życiu. Z kim przyjaźnisz się z branży fitness? Dość blisko koleguję się z Kasią Strzelczyk i Magdą Szwajger (szerzej znaną jako Ruda [...]
[...] tłuszczu zmniejsza się ilość, która zostanie utleniona. Podsumowanie Tuczy każda znaczna nadwyżka energetyczna, wydaje się nawet, iż tłuszcze mogą być odkładane w większym stopniu niż węglowodany. Niewielką ochronę stanowią tu diety wysokotłuszczowe, niskowęglowodanowe. Nikomu nie udało się udowodnić, iż da się łamać podstawowe zasady [...]
[...] 2.5 Średnia szybkość wlewu glukozy 0.07 ± 0.28 3.1 ± 12.2 1.82 ± 0.52 77.1 ± 22.0 0.55 ± 0.36 19.8 ± 12.9 Interpretacja danych Jak widać, trening siłowy razem z aerobowym w większym stopniu wpłynął na utratę tkanki tłuszczowej (podskórnej i wisceralnej) oraz bardziej poprawił glikemię (wzrosła szybkość usuwania glukozy). Jak wyglądał trening w [...]
Pewne zasady pozostają uniwersalne i niezmienne od kilkudziesięciu lat, inne uległy znaczącym zmianom w ostatnich 20 latach. Niezależnie od lepszych lub gorszych artykułów publikowanych w Internecie lub w prasie, warto pamiętać, iż ludzie reagują kompletnie inaczej na te same bodźce. Tak więc może się zdarzyć, iż trening, po którym Twój partner [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] w kierunku podłoża), co ma zwiększyć rozciągnięcie tricepsów. Widzi się również np. serie łączone 10 powtórzeń łokcie przy ciele, sylwetka wyprostowana i 10 powtórzeń z większym ciężarem, przy flarowaniu łokci i mocniejszym pochyleniu tułowia. https://www.youtube.com/watch?v=ObZW4lyrHds Film: od 2 minuty 13 sekundy Evan Centopani omawia [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Zasoby kreatyny odtwarzane są dwiema drogami. Mniej więcej połowę kreatyny [...]
[...] mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Trening siłowy i dieta po czterdziestym roku życia mogą ulegać mniejszym lub większym zmianom. Z pewnością środowisko hormonalne w wieku 20 i 40 lat jest różne. Nie jest pewne, czy obniżenie mocy, masy i siły mięśni jest spowodowane zmiejszeniem się [...]
[...] nóg w podporze (ang. moutain climber) czy naprzemienne prostowanie ręki i nogi w klęku podpartym (zwane z ang. bird dog). Wyniki? Okazało się, że ćwiczenia złożone w dużo większym stopniu angażują mięśnie brzucha i pleców, w porównaniu do izolowanych. Dodatkowa zaleta to równoczesny trening pośladków i m. naramiennych, które służą utrzymywaniu [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
Bardzo wielu mężczyzn nie trenuje nóg, często tłumaczą to bliżej nieokreśloną kontuzją. Gdyby uwierzyć im na słowo, to Polska byłaby ortopedyczną krainą mlekiem i miodem płynącą, co drugi osobnik trenujący na siłowni rzekomo ma chore kolana i/lub plecy! Oczywiście, jest to wymówka. Czy przysiady są niezbędne? Oddajmy głos Dorianowi Yatesowi: [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
[...] z różnych pobudek. Początkowo wiele osób uważa trening siłowy za nudny, a podejście do ćwiczeń niejednokrotnie zmienia się z wiekiem. W początkowych miesiącach ćwiczeń największym zagrożeniem jest początkowa łatwość w osiąganiu rezultatów. To znaczy, że możesz stosować dość kiepską dietę i niezbyt efektywny trening, a odnotujesz przyrost masy [...]
[...] NH i o 10% w grupie WH. Nie stwierdzono znaczących różnic w przyrostach mięśni między grupami. Paradoksalnie i wbrew obiegowym opiniom, osobny trening bicepsa zaowocował większym przyrostem mięśni, niż trenowanie bicepsa razem z nogami. Wnioski: chwilowe wahania hormonalne związane z treningiem siłowym i środowisko hormonalne, które [...]
[...] Wyniki: odnotowano 5 796 zgonów oraz 4 784 poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych, wysokie spożycie węglowodanów było powiązane z wyższą całkowitą śmiertelnością, choć nie z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych lub śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych, konsumpcja tłuszczów oznaczała mniejsze ryzyko pod względem całkowitej [...]
[...] redukcyjne i zdrowotne, w porównaniu do zwykłej diety o niższej zawartości protein. Dodatkowo, otyłe kobiety, które rozpoczęły trening i dietę z wyższym poziomem HOMA (większymi zaburzeniami glikemii), doświadczyły większego obniżenia stężenia glukozy we krwi po diecie wysokobiałkowej. Niestety, nie ma róży bez kolców. Skoro dieta w grupie [...]
[...] niesteroidowe leki przeciwzapalne (w nomenklaturze angielskojęzycznej określane jako non-selective non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAIDs) powiązano z 3-5 krotnie większym ryzykiem zaburzeń ze strony górnego odcinka przewodu pokarmowego, krwawień z błony śluzowej lub perforacji, w porównaniu do osób, które ich nie stosowały. W kolejnym [...]