Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
[...] Wnioski Wyniki tej meta-analizy sugerują, że ani żywność sojowa ani suplementy izoflawonów nie zmieniają stężenia biodostępnego testosteronu u mężczyzn. Komentarz: uzyskane wyniki świadczą o tym, iż białko sojowe nie jest szkodliwe dla stężenia testosteronu u mężczyzn. Cóż, pewnie wynik eksperymentu zależy też od dawki białka sojowego, produktów [...]
Często jesteśmy świadkami sporów dotyczących tego, która pora dnia jest optymalna dla treningów nastawionych na budowę masy mięśniowej i siły. Australijscy naukowcy z Uniwersytetu Wiktorii opisali to zagadnienie w Chronobiology International, dokonując meta-analizy badań naukowych. O której porze najlepiej trenować? Niezależnie od tego, jaką [...]
Białka serwatkowe należą do najczęściej wybieranych produktów odżywczych dla sportowców. Nie powinno to dziwić, gdyż działanie izolatów, koncentratów i hydrolizatów białka serwatkowego potwierdzano w setkach badań naukowych. Najwyższej rangi dowody naukowe to meta-analizy badań i w 2019 r. opublikowano jedną z nich. Naukowcy uwzględnili 333 257 [...]
Różne rodzaje treningu przynoszą odmienne efekty redukcyjne, jednak największe znaczenie ma i tak stworzenie odpowiedniego deficytu kalorycznego. To daje nam odpowiedź na pytanie czemu większość ludzi regularnie trenujących aerobowo np. na maszynach nie odnotowuje zadowalających efektów. Nie jest też dobrą strategią ograniczanie wydatku [...]
Lukrecja to bylina o cennych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, a ze względu na swój słodkawy smak jest używana jako słodzik w wyrobach cukierniczych i słodyczach. Dolegliwości żołądkowe i wrzody Wykazało, że ekstrakt zawierający flawonoidy obecne w korzeniu lukrecji, skutecznie łagodzi [...]
Według przeprowadzonych w dobrze kontrolowanych warunkach badań zielona herbata ma wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy podali, że u osób dorosłych, z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej, po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Czego jeszcze można spodziewać się po zielonej herbacie? Zielonej herbacie [...]
[...] tracimy sporo tłuszczu podskórnego ulokowanego na brzuchu (SAT), ale przy tym niewiele wisceralnego (VAT), to wrażliwość insulinowa wcale nie musi wzrosnąć. Sugerują to wyniki badania naukowego. Ponadto zasoby VAT w ustroju człowieka wg badań naukowych są skorelowane z cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi, stanem zapalnym, nowotworami [...]
U ludzi udowodniono, iż zarówno nadmiar, jak i niedobór estrogenów, są niekorzystne chociażby dla układu sercowo-naczyniowego, hipertrofii, zdrowia kości czy kompozycji sylwetki (ilości tłuszczu podskórnego, trzewnego czy składowanego w innych depozytach). Z badań Joela S. Finkelsteina wynika, iż estrogeny są niezbędne dla hipertrofii. [...]
Hormonalna terapia zastępcza wzbudza niemałe kontrowersje i nie bez powodu. Z niszy rynkowej ta dziedzina w XXI wieku rozrosła się do gigantycznego rynku usług. Jednak czy podawanie np. testosteronu przynosi mężczyznom korzyści? Podsumowanie Wydaje się więc, iż testosteron, nandrolone (a także boldenone) mogą znaleźć pewne zastosowanie w terapii [...]
Witamina C wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. pod względem modulowania stanu zapalnego, regulacji stresu oksydacyjnego, syntezy kolagenu. Okazuje się też, że może ona pomagać przy nawracających infekcjach dróg moczowych u kobiet. W jednym z badań problem dotykał 8.71% kobiet, a najczęstszą przyczyną były patogeny E. coli (99 proc.), [...]
[...] coś wspólnego ze środkami dopingującymi. Niestety kłamstwo ma krótkie nogi i prawda w końcu wyszła na jaw. Wyciekły e-maile, które zawierały cykl sterydowy Liver Kinga i wyniki jego badań krwi. Wkrótce potem Johnson przyznał się do tego, że zażywał sterydy, a później przeprosił za to wszystkich fanów. Minęły dwa miesiące odkąd afera ze [...]
Temat suplementacji kreatyną budzi duże zainteresowanie, ponieważ jest to związek pochodzenia spożywczego, który istotnie zwiększa możliwości wysiłkowe organizmu. Jest to jeden z najlepiej przebadanych w kontekście aktywności fizycznej związków ergogenicznych. Chociaż efektywność suplementacji każdą z form chemicznych kreatyny jest podobna, to [...]
[...] życiem w zdrowiu. Wyniki badania dowodzą, że masa ciała jest ściśle związana z zachowaniem zdrowia i dłuższym życiem. Naukowcy zauważyli również, że ludzie z lepszym wynikiem w zakresie zdrowego stylu życia, byli młodsi i prawdopodobnie mieli wyższy status społeczno-ekonomiczny. Podsumowanie Wyniki tego badania sugerują, że to przede [...]
Naukowcy dziesiątki razy sprawdzali, czy kreatyna jest bezpieczna dla nerek. Okazało się, że suplementacja kreatyną nie tylko nie szkodzi, ale nawet wspiera nerki. Aby ocenić czynność nerek, oznaczono ilościowo nowe biomarkery nerek, cząsteczkę-1 uszkodzenia nerek i białko chemoatraktanta monocytów-1 (MCP-1). Mierzono również albuminy w [...]
Wiele osób próbuje aktywnością fizyczną naprawiać błędy popełniane w kuchni, co się z reguły nie udaje. Naukowcy wzięli pod lupę zmiany w masie ciała względem wydatku energetycznego wyrażanego w MET. Obserwacje były prowadzone w określonym punkcie czasowym i nieco ponad 6 lat później. Dane dotyczyły 15 237 chodziarzy i 32 216 biegaczy. Na początku [...]
[...] się wraz z wiekiem. Zgodnie z definicją Międzynarodowego Towarzystwa Geriatrycznego, sarkopenia jest "stopniową i ogólną utratą masy i siły mięśniowej, która nie jest wynikiem chorób neurologicznej czy endokrynologicznej". Może wynikać z wielu czynników, w tym ograniczenia aktywności fizycznej na emeryturze, niedożywienia, a czy choćby [...]
[...] zmiany te nie były istotne statystycznie. Warto też zwrócić uwagę na to, jak zmieniły się proporcje beztłuszczowej masy ciała i tkanki tłuszczowej. Tutaj ponownie najlepsze wyniki osiągały osoby z grupy spożywające suplementy z 40% leucyny. W tej grupie była największa różnica pomiędzy zawartością beztłuszczowej masy ciała a masą tkanki [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
Większość technik rozciągania spotykanych w Internecie jest kontrowersyjna, a nadmierne rozciągnięcie wcale nie sprzyja zawodnikom, szczególnie dyscyplin bazujących na sile i mocy mięśni. Rozciąganie przed treningiem jest archaiczną metodą spotykaną w starszych książkach i niestety także w wielu poradnikach publikowanych w serwisie YouTube. [...]