Wiele lat temu pojawiła się moda na „oszukane posiłki” oraz model IIFYM, czyli zakładający, że można pozwalać sobie na znaczące odstępstwa od zdrowej diety, o ile nie przekraczamy w ten sposób dziennej podaży energii. W rzeczywistości pomysł „oszukanych posiłków” ma kilkadziesiąt lat. Podsumowanie Jeśli musisz, od czasu do czasu zjedz jakiś [...]
[...] co wydaje się związane ze zmniejszonym stężeniem glukozy i insuliny w osoczu, a wydzielanie hormonu wzrostu może odgrywać rolę w tym mechanizmie. Komentarz Kolejny raz wyniki sugerują, że podawanie nikotyny w czasie palenia tytoniu, podczas podawania przez skórę (plastry) i w wodzie pitnej przynosi odmienne rezultaty. Niemniej oddziaływanie [...]
Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]
Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale białko w diecie każdego z nas odgrywa niezmiernie istotną rolę. Błędnym jest potocznie spotykane myślenie, że białko potrzebne jest tylko osobom, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Zdecydowanie każdy z nas potrzebuje go, żeby przede wszystkim żyć i prawidłowo funkcjonować. Wśród [...]
[...] tylko ALAT/ALT i aspAT/AST (a tak często bywa w Polsce). U pewnego kulturysty stwierdzono obecność 2 guzów wątroby (o rozmiarze 6 i 12 cm), a wcale nie wskazywały na to wyniki badań krwi! Dlatego, można sobie tylko wyobrazić, jak duże spustoszenie może wywołać większa dawka Metanabolu, 5-10 mg to kilkukrotnie mniej, niż się normalnie stosuje [...]
Niedobór witaminy D jest nadal powszechny: badanie nastolatków w kilku krajach europejskich wykazało, że u 80% z nich stężenia witaminy D były dalekie od optymalnych. 40% nastolatków cierpiało z powodu niedoboru lub poważnego niedoboru witaminy D. Podobne były wnioski z innych badań przeprowadzonych w Europie, w których wykazano powszechność [...]
[...] skorelowane. Jeśli jesteśmy szczupli, to jednocześnie jesteśmy zdrowi. Są jednak również przeciwnicy tej teorii. I w rzeczywistości tak jest! Nasza waga może być w normie, a wyniki badań niekoniecznie i odwrotnie. Po czym więc poznać, że jesteśmy zdrowi bez wykonywania badań? Poniżej znajdziesz symptomy świadczące o tym, że jesteś zdrowy. [...]
[...] na stres może powodować zmiany patofizjologiczne w mózgu, a one mogą objawiać się zaburzeniami behawioralnymi, poznawczymi i nastroju (Li i in., 2008). W rzeczywistości wyniki badań sugerują, że przewlekły stres może powodować komplikacje, takie jak wzrost stężenia IL-6 (cytokina prozapalna, o pewnym potencjale przeciwzapalnym) i kortyzolu w [...]
Cynk – należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie (np. jako składnik lub aktywator enzymów). Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroby wątroba (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w medycynie XXI wieku. NAFLD odnosi się do grupy stanów charakteryzujących się stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, [...]
Cynk to niezbędny pierwiastek odżywczy o szerokim spektrum biologicznych funkcji. Jest on kluczowy dla układu odpornościowego, gojenia ran i wielu innych procesów we wszystkich organizmach żywych. Cynk był wykorzystywany przez człowieka już w starożytności, jednak pod postacią stopów w indyjskim przemyśle metalurgicznym. Źródła: Sadighi, A., [...]
Przeglądając Internet, można natrafić na różne artykuły, nie tylko na temat zdrowego stylu życia, ale często spotyka się artykuły na tematy jak jadać, ile jadać. Wiele z tych artykułów jest poparte badaniami, jednak nie zawsze tak jest. Ponadto badani, którzy spożywali dwa posiłki dziennie, podczas trwania diety stracili 24% masy ciała, a także [...]
[...] tego minerału. Informacja ta daje do myślenia i sugeruje, że wiele problemów zdrowotnych, w także zaburzenia snu mogą mieć związek z niedoborem magnezu. Dodajmy do tego wyniki badań, które pokazują, że suplementacja jest pomocna i mamy silny argument mówiący o tym, że magnez istotnie poprawia jakość snu. Jeśli i Ty masz problem z zaśnięciem [...]
Potocznie przyjęło się, że męskie libido uzależnione jest m.in. od poziomu testosteronu. Im więcej facet posiada go w swoim ciele, tym większe możliwości seksualne będzie wykazywał. Czasem, wśród amatorów dopingu, problem libido staje się tak potężny, że ochota na seks przesłania racjonalne myślenie. Co naturalnie obniża poziom SHBG? przyjmuj [...]
[...] to m.in. ze złą interpretacją wyników badań, których prezentowane wartości dotyczą czasem zupełnie innego zagadnienia. Co z wątrobą na cyklu? Podobnie nadinterpretowane są wyniki badań markerów wątrobowych. Tutaj jednak przyczyna leży zupełnie w innej kategorii. Otóż osoby badające wątrobę i jej funkcję zazwyczaj posiadają podniesione wartości [...]
Dzięki „szamanom XXI wieku” i różnorakim „uzdrowicielom” największe zagrożenia dla zdrowia są bagatelizowane, a wyolbrzymia się kwestie mające marginalne znaczenie (np. niedobór witaminy B12, który jest spotykany i tylko w specyficznych grupach: weganie, intensywnie trenujący sportowcy, osoby w podeszłym wieku). Podsumowanie Brak aktywności jest [...]
[...] w których pracujemy przez 120 sekund (4 cykle pracy po 30 sekund), nie są skuteczną metodą. Z tego samego powodu kiepskie rezultaty przynosi modna TABATA. Istnieją wyniki badań, które sugerują, iż ćwiczenia mają wpływ na zwiększenie jednorazowego wyrzutu hormonu wzrostu (w ramach cykli), zwiększenie częstości pulsów hormonu wzrostu czy [...]
Białko serwatkowe należy do najchętniej stosowanych produktów wspomagających wzrost masy mięśniowej i mających wpływ na regenerację powysiłkową. Z niewiadomych względów wiele osób neguje rolę białka w diecie, mimo iż jest ona doskonale udokumentowana. 30 stycznia 2023 r. opublikowano przegląd badań naukowych dotyczących wpływu białka serwatkowego [...]
Makaron uchodzi za pokarm, który wybitnie nie służy naszej sylwetce. W czasie redukcji bardzo często zaleca się zrezygnowanie z makaronów w diecie. Tymczasem badania pokazują, że włączenie makaronu do diety nie tylko nie sprawi, że nie utyjemy, ale również może pomóc nam nieco stracić na wadze. Tuczący makaron Makaron zyskał miano tuczącego [...]
Podczas gdy, forskolina była stosowana w medycynie tradycyjnej od setek, jeśli nie tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią dopiero w połowie lat osiemdziesiątych, kiedy zaczęto stosować ją pomocniczo w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, głównie dzięki jej działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne. Czy to nie jest zbyt piękne, aby mogło [...]