Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
[...] najczęściej podaje się nadmierne ilości tego produktu. Większość badań w tym aspekcie nie wykazuje szkodliwego wpływu spożycia soi na płodność. Co więcej, mamy nawet wyniki badania z roku 2015 (grupa 315. kobiet), które wydają się wskazywać na pozytywny wpływ spożycia tego rodzaju roślinnego białka, na zdolność urodzenia żywego dziecka. Z [...]
W sumie mógłbym powiedzieć, że Ashwagandha święci w ostatnich czasach ogromne triumfy. Jednak nie byłoby to ani zupełne kłamstwo, ani do końca prawda… Prawda - gdyż Ashwagandha faktycznie szturmem zawojowała rynek suplementacyjny. Kłamstwo - gdyż ów podbój nie dokonał się wyłącznie ostatnio. Z łatwością znajdziemy dowody potwierdzające [...]
Intensywny, krótki trening wykorzystuje inne źródła energii dla pracy mięśni niż niższej intensywności sesja wytrzymałościowa. Naukowcy sprawdzali odpowiedź metaboliczną w trakcie 30 sekund pracy maksymalnej (protokół Wingate na ergometrze rowerowym). Eksperyment Naukowcy postawili hipotezę, iż redukcja zawartości glikogenu w mięśniach podczas [...]
[...] mają miejsce, jeśli dawka kofeiny przekracza 3 mg na kg masy ciała (240 mg dla osoby 80 kg, 300 mg dla zawodnika 100 kg itd.) Przeczytaj również: Kofeina i stymulanty, a wyniki sportowe Początek odchudzania: jakie niesie ryzyko i co daje tu kofeina? Najlepsza kofeina - jaką kofeinę wybrać? Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Daniel [...]
Wiek jest znaczącym czynnikiem, który wpływa na poziom hormonalny. Zazwyczaj, im osobnik płci męskiej jest starszy, tym niższy poziom testosteronu posiada. Jednak czynnik wieku nie jest jedynym, który wpływa na to, jak kształtuje się poziom hormonów w naszym ciele. Okazuje się, że mężczyźni przemęczeni, jak i zestresowani, również posiadają [...]
Martwy ciąg, skłon "dzień dobry" oraz wykroki należą do jednych z najważniejszych ćwiczeń siłowych. Są istotne dla trójboistów, kulturystów oraz ciężarowców. Stara szkoła podnoszenia ciężarów wykorzystywała wykroki z dużymi obciążeniami. Badanie Floriana Schellenberga pokazuje, iż rekrutacja mięśni zależy od głębokości wykroku, a także kąta, jaki [...]
Praca bardzo często staje się kluczowym punktem naszego życia. Jednak zbyt poważne podejście do pracy może nieść za sobą poważne konsekwencje. Badania pokazują, że pracoholizm staje się coraz większym problemem w uprzemysłowionym świecie. Choć uzależnienie od pracy wydaje się nie być niczym poważnym, to może być bardzo realnym problemem, który [...]
Natrafienie na przysłowiową ścianę podczas odchudzania jest problemem dotyczącym większości osób podejmujących się redukcji masy ciała. Może się to stać po kilku tygodniach lub miesiącach, chociaż niekiedy proces pozbywania się nadmiaru kilogramów idzie wolno od samego początku. Niezależnie od tego, w którym momencie zauważy się, że redukcja nie [...]
Od dawna wiadomo, iż witamina C odgrywa ważną rolę w ustroju człowieka. Obserwacje dotyczące szkorbutu pojawiły się po raz pierwszy w egipskich zwojach medycznych pochodzących sprzed 3500 lat. Potrzeba było wieków, aby odkryć witaminę C i jej fizjologiczną rolę. Obserwacje wielkich żeglarzy z XV i XVI wieku, kiedy szkorbut nękał załogi statków, [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
[...] po dane z bazy Pubmed, Sciencedirect czy innych portali (np. biochemicznych), to warto sprawdzić, kto i po co prowadził dany eksperyment. Ma to szczególne znaczenie, jeśli wyniki są podejrzanie dobre. Przykład: „Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding” - cytowany [...]
Beta-alanina jest często stosowana przez biegaczy, pływaków, kulturystów i zawodników sportów walki gdyż ma wpływ na pracę mięśni. Beta-alanina zwiększa stężenie karnozyny. Karnozyna zmniejsza zakwaszenie mięśni, działając jako bufor pH, poprawia skurcze mięśni w warunkach zakwaszenia i chroni włókna przed reaktywnymi formami tlenu. W kolejnym [...]
Kwasy z rodziny omega-3, czyli α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Niestety współczesne diety zawierają więcej kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Podsumowanie Zmiany te były istotnie skorelowane ze zmniejszeniem stężenia kortyzolu. Z kolei odwrotne efekty odnotowano w drugiej [...]
Kiedyś myślano, iż kreatyna może być rakotwórcza, jednak w setkach badań prowadzonych w ostatnich 20 - 30 latach tego nie potwierdzono. Za to sugeruje się wiele nowych, ciekawych, potencjalnych zastosowań dla kreatyny, np. u osób u których pojawił się już nowotwór. Podsumowanie i komentarz Suplementacja kreatyną zapobiega atrofii mięśni [...]
[...] obserwuje się także podwyższony poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów. Nie będzie zatem zbytnią niespodzianką, jeśli doniosę o tym, że berberyna pozwala, uzyskać lepsze wyniki badania krwi, znów w zakresie podobnym do leków stosowanych w tym samym celu. Przy suplementacji berberyną jednocześnie obserwuje się możliwy wzrost poziomu [...]
Większość ludzi w Polsce jest narażona na niedobory witaminy D. Ma to określone konsekwencje dla zdrowia fizycznego (zdrowie kości, utrzymanie odpowiedniej masy ciała, odporność ustroju), jak i psychicznego (powiązano niedobory witaminy D z depresją). Według naukowców mniejsza ekspozycja na promieniowanie UV-B jest związana z częstszym [...]
Niedawno w serii badań wykazano, iż potencjał ochronny dla wątroby posiada ashwagandha (witania ospała), której do tej pory nie łączono z możliwością takiego oddziaływania. W ostatnim czasie okazało się również, iż podobne właściwości może posiadać kofeina. A przecież tej substancji nie wiąże się z ochroną wątroby, nikt o tym wcześniej nie [...]
Kanadyjscy dietetycy przeprowadzili badanie, którego wyniki pokazały, że spożywanie codziennie kilku łyżek nasion chia może wzmocnić efekty lekkiej diety redukcyjnej. Lekkiej, czyli rozsądnej, w której spożywa się do 500 kcal mniej, niż wynosi zapotrzebowanie. Wyniki badania zostały opublikowane w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular [...]
W badaniu wzięło udział 16 zdrowych mężczyzn w wieku 22,8 ± 2,14 lat, wzroście 172,0 ± 4,92 cm, wadze 69,5 ± 3,7 kg , BMI 23,7 ± 1,41. Każdy z uczestników uczestniczył w programie ćwiczeń fizycznych 3 x w tygodniu przez 4 tygodnie. Ćwiczenia polegały na chodzeniu na bieżni przez 30 do 45 minut przy wcześniej ustalonej [...]