Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
Aktywność fizyczna jest pożądana na każdym etapie naszego życia. Zapobiega ona otyłości, chorobom serca, cukrzycy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wielu innych funkcji organizmu. Podsumowanie To dość istotna informacja, szczególnie że zdrowa flora bakteryjna to lepsze funkcjonowanie całego naszego organizmu, m.in. mózgu. Wiele wcześniejszych [...]
Testosteron jest prohormonem, z którego powstaje np. estradiol czy DHT. W ostatnich 20 latach odkryto wiele funkcji, jakie pełni estradiol w ustroju mężczyzny. Okazuje się, że ilość podskórnej tkanki tłuszczowej jest skorelowana ze stężeniem estradiolu. Naukowcy od dawna wiedzą, iż związane z wiekiem wskaźniki zachorowalności i umieralności z [...]
Istnieje wiele badań dotyczących buzdyganka ziemnego, na niektóre należy patrzeć z przymrużeniem oka, gdyż nie są najlepsze jakościowo. Ale okazuje się, że nowe, wysokiej jakości badania kliniczne z 2017 r. Kamenov Z. i wsp. potwierdzają, iż tribulus terrestris posiada ciekawe właściwości. Referencje: Patel A, Soni A, Siddiqi NJ, Sharma P. „An [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie. Według badań w pojedynczej porcji aminokwasów musi się znaleźć progowa dawka leucyny. Komentarz Proszę pamiętać, iż 5,6 g BCAA nie jest ilością skuteczną, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych dla cięższych, [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija każdego roku na świecie 7,6 mln osób. Wywołuje wzrost oporu obwodowego, a konsekwencji dalszy wzrost ciśnienia oraz w zmiany w sercu i w nerkach. Ważnymi przyczynami nadciśnienia tętniczego mogą być: nadużywanie alkoholu i wywołane tym zmiany w ustroju, nadużywanie hormonu wzrostu i/lub IGF-1 (powszechne w [...]
W badaniu Krueger M. analizowano wpływ codziennego zanurzenia w zimnej wodzie po wysiłku na wyniki meczu, regenerację, postrzegania wysiłku oraz wskaźniki uszkodzenia mięśni i obciążenia metabolicznego podczas 5-dniowego międzynarodowego turnieju elitarnych młodych hokeistów na trawie. Cały niemiecki skład drużyny narodowej poniżej 18 lat został [...]
GABA (kwas gamma aminomasłowy) to aminokwas pochodzenia naturalnego, który blokuje niektóre sygnały mózgowe, wywołując działanie uspokajające. Działanie to może być pomocne w przypadku odczuwania niepokoju, stresu oraz lęku. GABA, skutecznie wycisza organizm. Dawkowanie W suplementacji sportowej zaleca się przyjęcie od 500 mg do 3000 mg GABA, w [...]
Beta-alanina (BA) jest aminokwasem wytwarzanym endogennie w wątrobie. Można ją pozyskiwać z pożywienia, gdyż znajduje się w drobiu, wołowinie i rybach. Niemniej, problem jest taki sam jak z kreatyną, w teorii da się ją pozyskać z mięsa, w praktyce nikt nie jest w stanie zjeść dzień w dzień takich (liczonych w kilogramach) ilości kurczaka, indyka [...]
Przez kilkadziesiąt lat trwał wyścig zbrojeń między użytkownikami dopingu a kontrolującymi. W rzeczywistości, po jednej stronie siedział sztab ludzi, którym zależało na tym, by ich zawodnicy nie „wpadli” na kontroli antydopingowej (te uwzględniające sterydy anaboliczno-androgenne pojawiły się dopiero w latach 70. XX wieku). Niemniej aż do 2012 r. [...]
Jeżeli we krwi jest wystarczająca ilość witaminy D, prawdopodobieństwo nadwagi jest mniejsze niż wtedy, gdy stężenie witaminy D jest niższe niż optymalne. Im wyższe jest BMI tym bardziej jest to zauważalne. To dość interesujący temat, ponieważ w wielu krajach prawie połowa populacji ma mniej witaminy D w swoim organizmie niż wartości rekomendowane [...]
Glicyna należy do aminokwasów endogennych, które w organizmie człowieka odpowiadają głównie za funkcję przekaźnika sygnałów nerwowych. Dzięki niej jesteśmy także bardziej skoncentrowani i lepiej zapamiętujemy. Skąd czerpać glicynę, gdzie jest najwięcej glicyny? Rozwiązanie nr 1 może wydawać się zaskakujące: galaretka! Tak, to właśnie galaretka [...]
Tygrysica w zoo w Nowym Jorku została zakażona koronawirusem. Przeprowadzony test dał wynik pozytywny. To pierwszy znany przypadek zakażenia dzikiego zwierzęcia. Przypuszcza się, że tygrysica została zakażona przez swojego opiekuna. Pozostałe przypadki zakażeń wśród zwierząt Obecność wirusa potwierdzono również u owczarka niemieckiego w Hong [...]
Magnez i potas należą do najczęściej polecanych suplementów dla sportowców i osób aktywnych. Można przyjąć, że oprócz białka serwatkowego, kreatyny, beta-alaniny oraz kofeiny oba te związki należą do fundamentów suplementacji sportowej. Magnez działa jako aktywator ok. 300 reakcji enzymatycznych które są niezbędne dla: syntezy białka, skurczów [...]
Zespół pieczenia jamy ustnej (BMS ang. burning mouth syndrome) to enigmatyczna, idiopatyczna (o nieznanym lub niejasnym pochodzeniu), przewlekła, często bolesna jednostka kliniczna, w której pacjenci odczuwają pieczenie jamy ustnej bez współistniejących wyraźnych zmian klinicznych na błonie śluzowej jamy ustnej. Nie ma jeszcze dobrze [...]
[...] w tygodniu): były narażone na 8% mniejsze ryzyko dla raka piersi, na takie samo ryzyko dla raka jajnika, i na 12% większe ryzyko dla raka prostaty. Naukowcy uznali iż, te wyniki nie wskazują na istotną rolę pizzy pod względem zwiększania ryzyka nowotworów. Uwaga: Gallus S. i wsp. wykazali również, iż pizza znacząco zmniejsza ryzyko chorób [...]
Tłuszcz składowany w mięśniach nie ma dużego znaczenia zdrowotnego dla sportowców. Jest to lokalny magazyn energii używany np. w sportach wytrzymałościowych. Tłuszcz podskórny jest już gorszy, ale w większości wypadków stanowi problem dopiero, gdy zgromadzi się go naprawdę dużo. Na pewno powoduje uszczerbek w estetyce sylwetki. Zupełnie inaczej [...]
[...] paleniem. Naukowcy zmierzyli również różne biomarkery sugerujące zdrowie układu krążenia, takie jak poziom cukru we krwi, poziom lipidów i ciśnienie krwi. Jakie były wyniki? Sporo ludzi spełniło jedno lub dwa z czterech kryteriów, a tylko 2,7% spełniło wszystkie cztery. Jak się okazało, najczęstszym problemem było utrzymanie zdrowego [...]
[...] „bardzo niepewne”. Zespół nie był bowiem w stanie wyciągnąć danych o transmisjach indukowanych przez prawdziwych bezobjawowych nosicieli wirusa. Podsumowanie Mając na uwadze wyniki przeprowadzonych badań, zespół stwierdził, że izolowanie ludzi na podstawie objawów nie wystarczy, aby spowolnić rozprzestrzenianie się pandemii. Testy na obecność [...]