Homocysteina jest aminokwasem pośrednim powstającym podczas metabolizmu metioniny. Według obecnej wiedzy naukowej jest niezależnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, choroby naczyń mózgowych (np. niedokrwienny udar mózgu), tętnic obwodowych i zakrzepicy żylnej. Owszem, przypadek kliniczny opisany w badaniu: “Hyperhomocysteinemia [...]
[...] 125 kg. Naukowców trochę poniosła fantazja, gdyż w eksperymencie brali udział ważący średnio 47.8, ~13 letni chłopcy. Grupa treningu plyometrycznego również poprawiła swoje wyniki, jednak przysiad ze sztangą prawie się nie zmienił. Największe zyski z wykonywanych skoków odnotowano w skoku w dal z miejsca, skoku ze zmianą kierunku ruchu i wyskoku [...]
[...] serca oraz nasilenia w nich stresu oksydacyjnego, a także wydłużenia fazy skurczowej i rozkurczowej lewej komory serca. Upośledzenie relaksacji mięśnia sercowego jest wynikiem nagromadzenia w sarkoplazmie kardiomiocytów jonów wapnia. Referencje: Scanga CB1, Verde TJ, Paolone AM, Andersen RE, Wadden TA. „Effects of weight loss and [...]
GLP-1 należy do hormonów inkretynowych. Pierwszą inkretyną odkrytą w 1971 r. był glukozozależny peptyd insulinotropowy (GIP). Zunz i La Barre już w 1929 roku stwierdzili, że w przewodzie pokarmowym są wydzielane czynniki, które stymulują sekrecję insuliny po posiłku. Koncepcję tę potwierdzono dopiero w drugiej połowie XX wieku. Wykazano, że [...]
[...] w etiologii schorzeń sercowo-naczyniowych, nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie stężenia cholesterolu we krwi powiązano z występowaniem nowotworów, wysokie [...]
[...] udowo-rzepkowy) – również pojawiły się przeciążenia sięgające 3-krotności masy ciała badanego. Znacznie poważniejsze implikacje mogą wynikać z podnoszenia ciężarów. Oto wyniki, jakie przyniósł jednak bój olimpijski, wybicie na unik (push jerk) ciężaru 40 kg: siły działające na staw skokowy 12-krotnie przekraczały masę ciała badanego – ponad [...]
Mleko jako produkt odzwierzęcy, znajduje się na czarnej liście wegan. Z różnych powodów na cel wzięli je także autorzy książek, poradników, artykułów. Dlaczego? Niektórzy wskazują, że krowie mleko zawiera za dużo laktozy, inni, iż dorośli nie powinni spożywać mleka, jeszcze inni sugerują, że mleko zawiera substancje uzależniające. Czytałem też [...]
[...] jedzące mięso, spożywające ryby (ale nie mięso), spożywające nabiał i jaja, oraz osoby jedzące tylko i wyłącznie produkty roślinne. Co ciekawe, najlepsze wyniki uzyskano wśród osób spożywających ryby. Różnice te może nie były bardzo duże, ale daje to do myślenia, że ryby są wartościowym źródłem składników odżywczych. Ryzyko [...]
Niszczący wpływ treningu siłowego na zdrowie jest jednym z najbardziej trwałych mitów. Niemniej, w micie tkwi ziarnko prawdy. Co jest prawdą, a co jest tylko wytworem fantazji autorów książek, artykułów i internetowych publikacji? Na pewno trening siłowy może prowadzić do odniesienia kontuzji. No tak, zakończmy na tym dyskusję. Skoro A, to i B, [...]
Nie starczyłoby życia jednej osoby, aby skorygować wszystkie nieprawdziwe informacje publikowane w sieci na temat hormonów anaboliczno-androgennych. Dlaczego tak się dzieje? Autorzy tekstów czerpią ze swojej bujnej fantazji, a nie z książek i badań. Niektóre mity są powielane i przekazywane z pokolenia na pokolenie kulturystów. Podsumowanie Nie [...]
Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]
Od lat 70. XX wieku tłuszcze są demonizowane, przypisuje im się wyniszczenie układu sercowo-naczyniowego, miażdżycę i zawały. Czy jest to polowanie na czarownice, czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
W ostatnim czasie rozmaici autorzy prześcigają się w tworzeniu sprzecznych z wiedzą naukową teorii dotyczących testosteronu. Może warto byłoby uporządkować informacje i odsiać pewne mity, masowo powielane w sieci. Oto jedno z opracowań: „Testosteron – klucz do męskości”. Ze względu na nagromadzenie nieprawdziwych informacji, wyciągnąłem tylko [...]
Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]
[...] z perspektywy wielu lat. Należy gorąco odradzić spożywanie podobnych pokarmów. Mięso z krajów, gdzie stosowane są nielegalne w UE promotory wzrostu, może dawać pozytywne wyniki dopingowe u sportowców. Referencje: Mikkola J, Rusko H, Izquierdo M, Gorostiaga EM, Häkkinen K. “Neuromuscular and Cardiovascular Adaptations During Concurrent [...]
[...] o 11,2% oraz o 4,5%), białko serwatkowe tylko o 1,1%. Tylko hydrolizat białka wołowego zwiększył obwód ramienia (o 4,8%) oraz uda (o 11,2%). Wszystkie grupy poprawiły wyniki w przysiadzie (grupa hydrolizatu białka wołowego o 21,6%, grupa protein serwatkowych o 14,6%, grupa węglowodanów o 19,6%). Dla wyciskania sztangi leżąc, poprawa wyniku [...]
Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
Schładzanie ciała jest jedną z kontrowersyjnych praktyk stosowanych w regeneracji mięśni, co do której istnieją liczne, sprzeczne doniesienia. Warto przyjrzeć się różnym badaniom i wyciągnąć wnioski co do efektywności podobnych zabiegów. Podobną metodę stosował elitarny strongman i trójboista Norweg Svend Karlsen (mistrz świata 2001 WSM), który [...]
Istnieje szereg mechanizmów, w jaki ciało pozbywa się ciepła, np. wymienia ciepło z otoczeniem na drodze promieniowania (60%) oraz kondukcji, konwekcji i parowania. Nadmierna utrata na drodze każdego z tych zjawisk jest niekorzystna i powinna być niwelowana. W pewnym stopniu pocenie się może świadczyć o obciążeniu zawodnika wysiłkiem, ale nie do [...]