Nagłe śmierci sercowe sportowców zdarzały się, zdarzają i z pewnością będą się zdarzać. Nagła śmierć sercowa (SCD) jest najczęstszą przyczyną nagłego zgonu u sportowców, a szacunki różnią się znacznie, w zależności od populacji. Ostatnie dane mówią o tym, iż nagła śmierć sercowa występuje u: od 1 na 40 000 do 1 na 80 000 sportowców rocznie. [...]
Tak, redukcja tkanki tłuszczowej bez wykonywania aerobów jest możliwa. Dlaczego? Gdyż zmiany w sylwetce zależą w największej mierze od przyjętego deficytu kalorycznego, czyli stosowanej diety. Interwały nie są wcale „tajną bronią” w walce z tłuszczem, gdyż bez zmiany stylu życia oraz wdrożenia diety będą nieskuteczne. Najlepsze formy interwałów [...]
[...] średnio spożywali dziennie 3380 kcal, biegający 3460 kcal – a to biegacze byli bardziej odtłuszczeni! Jak widać, różne rodzaje wysiłku aerobowego wcale nie są sobie równe, a warunki i sposób prowadzenia aktywności mają kolosalny wpływ na kompozycję sylwetki. Na koniec ważna informacja – niektóre badania wskazują, iż ekspozycja na zimno [...]
[...] środki finansowe, aby uzyskać wzrost muskulatury. Po trzecie, trenując siłowo w trakcie redukcji, przeciwdziałasz negatywnym zmianom profilu hormonalnego. W czasie redukcji warunki stają się niekorzystne dla utrzymania mięśni. Spada ilość hormonów anabolicznych. Trening siłowy jest najlepszym sposobem na ochronę wspomnianych zasobów, obok [...]
[...] obwodowy, crossfit, stosujesz trening aerobowy np. nordic walking, spinning, wolniejsze bieganie, jazda na rowerze, pływanie itd., trenujesz siłowo. Warto spełniać powyższe warunki, gdyż połączenie tych elementów z pewnością da wymarzone efekty. Spalacz to nie magiczna pigułka do odchudzania, tylko solidne wsparcie. Z badań wynika, iż nie jesteś [...]
[...] skonstruował Mr. Olympia (lub trener zawodników klasy Mr. Olympia). Zastosowano wolne ciężary i najbardziej ekstrawaganckie maszyny treningowe. Zapewniono osobom znakomite warunki do treningu. I ... nic to nie dało. Dlaczego? Wystarczy, że badana grupa nie miałaby właściwej diety lub nie wypoczywała (nie chodzi tylko o długość snu, ale o wiele [...]
[...] ukłon w stronę życia. Witaj życie, witaj świecie, witaj pokój”. Hadi Choopan urodził się 26 września 1987 roku w południowym Iranie. Jego rodzina była bardzo biedna a złe warunki, w których dorastał spowodowały, że musiał szybko pójść do pracy. Handlował różnymi towarami i równolegle pracował na budowie. Pomimo małej ilości czasu wolnego [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
Wbrew obiegowym opiniom pora dnia może determinować wyniki sportowe. Jest to spowodowane m.in. dobowymi wahaniami wielu hormonów (np. najwyższy poziom kortyzolu i testosteronu obserwuje się rano), rano jest wyższy poziom insuliny, wieczorem hormonu wzrostu, a więc w konsekwencji rano lepiej się toleruje węglowodany, wieczorem można mieć wyższą [...]
[...] Najsilniejszy antykanabolik – alkohol Alkohol: wywołuje raka przy wieloletnim nadużywaniu, wpływa niekorzystnie na serce, nerki i wątrobę, odwadnia sportowca, pogarsza warunki dla wzrostu mięśni, zaburza termoregulację, ma wpływ na syntezę glikogenu, wpływa na spowolnienie regeneracji powysiłkowej, co wykazano np. w badaniach Barnes MJ i [...]
[...] obniżony poziom glikogenu. Ponadto nikt nie udowodnił, by niski poziom glikogenu był powiązany z utylizacją kwasów tłuszczowych. Wręcz przeciwnie. Bardziej korzystne warunki dla utylizacji kwasów tłuszczowych wystąpiły w grupie trenującej 2 h po spożyciu posiłku: we krwi pojawiła się duża ilość WKT poziom kortyzolu był o wiele niższy [...]
[...] W fazie spoczynku białka kurczliwe - aktyna i miozyna - nie tworzą połączeń (mostki). Mit 1: alkohol dobrze robi na zakwasy Niestety nie. Alkohol: odwadnia pogarsza warunki dla wzrostu mięśni zaburza termoregulację ma wpływ na syntezę glikogenu wpływa na spowolnienie regeneracji powysiłkowej, co wykazano np. w badaniach Barnes MJ i wsp. [...]
[...] CPMA (Canadian Product Marketing Association) banany należy trzymać w ciepłym miejscu, aż dojrzeją. Niskie temperatury spowalniają proces dojrzewania bananów, przy czym warunki w lodówce - zaciemnienie oraz wilgotność - mogą tylko przyspieszyć proces gnicia. Podsumowując, banany zaczynają gnić, zanim jeszcze dojrzeją. Ziemniaki Ten fakt nie [...]
O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]
Większość ludzi wyolbrzymia mało istotne czynniki, a ignoruje lub nie dostrzega znacznie ważniejszych problemów. Oto najczęściej ignorowane kwestie, które mogą mieć kolosalne znaczenie dla procesu redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym zachowania zdrowej sylwetki, jak i samego zdrowia. Ustalono to w badaniu, którego wyniki opublikowano na [...]
Artykuł podobnej treści pojawił się w jednym z serwisów angielskojęzycznych dotyczących kulturystyki. Przede wszystkim zabawne są sformułowania, iż „odeszło tylu kulturystów”. Jeszcze w gorszej sytuacji są osoby, które nie stronią od alkoholu (wywołuje stłuszczenie wątroby, włóknienie), stosowania niektórych leków np. paracetamolu (akrylacja [...]
[...] Nie zawsze przyrost wagi ciała powinien martwić, szczególnie jeśli nie towarzyszy mu warstwa tłuszczu odłożona na piersiach, brzuchu, udach czy pośladkach. Idealne warunki do odchudzania Musisz zapewnić dietę bogatą w proteiny, zawierającą mało cukrów prostych i dwucukrów. Powinieneś korzystać raczej z węglowodanów złożonych. Zacznij od [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
[...] po posiłku wynosił: 0.94 ± 0.16 przy wyciskaniu leżąc, 0.80 ± 0.07 przy przysiadach, 0.94 ± 0.09 przy wyciskaniu żołnierskim. Naukowcy wywnioskowali, iż warunki „na czczo” spowodowały, że trening siłowy pochłaniał więcej tłuszczu. I błędnie. Dlaczego? Z wcześniejszych badań wiemy, iż zużycie tłuszczów w trakcie [...]
[...] Jaki to jest konkretnie próg? Na to pytanie dało odpowiedź badanie przeprowadzone na elitarnej formacji Rangers. W ciągu 8 tygodni intensywnego szkolenia imitującego warunki panujące w lesie, górach, dżungli i pustyni, mężczyźni dostarczali 1200 kcal. mniej niż ich zapotrzebowanie dobowe, wskutek czego w toku szkolenia pozbyli się ok. [...]