[...] odchudzający był skrojony wg zasady „nieważne, co się je, byle zgadzał się dzienny bilans”. W menu były zupki „gorący kubek”, wysokoprzetworzone produkty i wiele innych, nie zalecanych wyrobów. Zapewniam, iż większość stron w Internecie zawiera podobne, absurdalne rozwiązania, o których wielokrotnie pisałem: dieta [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze względu na mnogość gatunków, wartości [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
[...] przekąską, ale też dodatkiem do deserów typu lody czy galaretki. Ponadto stanowić mogą idealny poczęstunek dla gości. Całkiem dobra cena mimo małego opakowania, ale za produkty bez cukru oraz bez glutenu płaci się dużo więcej. Minusy: wafelki nie są produktem ogólnodostępnym, zaopatrzyć się w nie można w sklepach Internetowych albo w [...]
[...] można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z uwagi na brak demonicznego glutenu czy strawność. Oba produkty bez wątpienia mają swoje wady i zalety. Jednak, który z nich jest lepszy, gdy zsumujemy wszystkie za i przeciw? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć w tym [...]
[...] plagą, która występowała zawsze, ale z różnym nasileniem. Współcześnie choroby nowotworowe co roku eliminują na świecie ok. 10 mln osób. Styl życia, złe wybory żywieniowe (produkty wysokoprzetworzone i indukujące stan zapalny), otyłość, sięganie po papierosy i alkohol mają ogromne znaczenie dla występowania raka. Z niewiadomych przyczyn paczki [...]
[...] bez dodatku cukru i innych smakowych składników. Jest to zatem vegangurt naturalny. Do składu nie ma się do czego przyczepić. Jest krótki, prosty i ma same naturalne produkty. Bez zbędnych dodatków, ulepszaczy itp. Kaloryczność jest nieco wyższa niż w tradycyjnym jogurcie, ale wynika to z jego bazy, czyli mleczka kokosowego. Więcej jest [...]
[...] i został określony, jako produkt nieszkodliwy, to jednak wielu dietetyków podkreśla, że jest zbyt mało badań na jego temat i jeśli jest taka możliwość, to lepiej wybierać produkty bez tego związku. Skład Woda, izolowane białko sojowe 8,8%, olej rzepakowy, teksturowane białko sojowe 6,5%, gluten pszenny 5,2%, mąka ryżowa, sól, aromaty, [...]
[...] ma białko Źródła białka w diecie Produkty zawierające białko Białko pochodzenia roślinnego Białko w owocach Białko w warzywach Mięso, ryby, jaja Orzechy, nasiona Nabiał, produkty mleczne, sery Suplementy białkowe Odżywki wysokobiałkowe Naturalne odżywki białkowe Dieta bogata w białko Co daje białko Białko serwatkowe – efekty Białko na [...]
[...] na mięśnie, stawy, skórę, włosy i paznokcie czy gojenie się ran. Nie tylko soja - co jeszcze zawiera odżywka ALLNUTRITION VEGAN PROTEIN? Nowa generacja odżywek białkowych to produkty zawierające zaawansowany mix białek pochodzenia roślinnego, w skład, którego wchodzą białko grochu, żurawiny, ryżu, konopi, słonecznika, pestek dyni oraz migdałów. [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
[...] specjalnie dobrana na ten trudny czas. Jestem przekonany, że dzięki temu artykułowi, i mam nadzieję własnej analizie ograniczeń oraz możliwości, będziecie w sposób bardzo produktywny w stanie wykorzystać to, do czego akurat macie dostęp. Jeśli jednak jakiś aspekt został przeze mnie pominięty, dopytujcie proszę w komentarzach. Jeśli odpowiedź [...]
[...] diety wegańskie, by przekonywać świat, iż taki rodzaj odżywiania jest idealny. Tylko co z pozostałymi setkami tysięcy sportowców jedzących obok roślin, np. mięso i produkty odzwierzęce? To tak, jakby na przykładzie jednego człowieka wyciągać wnioski dla setek tysięcy ludzi. Są wyjątkowo utalentowani ludzie, którzy rosną, stosując [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] i wysiłek fizyczny”. Można tam przeczytać: „Ogranicz spożycie przetworzonego i czerwonego mięsa” „Wykazano, że osoby stosujące dietę bardzo ubogą w warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, a bogatą w przetworzone i czerwone mięso, są obciążone większym ryzykiem niektórych z najczęstszych nowotworów złośliwych” „W wielu badaniach [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] energii (u każdego działa to inaczej, więc sprawdź na swoim przykładzie). Czy ma znaczenie ilość protein? Tak, kolosalną. Duża zawartość wartościowego białka cechuje produkty o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i hydrolizaty). Również wysoką cenę mają [...]
W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]