Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
W poprzedniej części cyklu opisałem środki farmakologiczne, które stosowali zawodnicy Złotej Ery kulturystyki np. Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu, Larry Scott, Ric Drasin, Dave Draper czy Frank Zane. Niestety kolejny raz informacje na temat diet stosowanych w Złotej Erze są sprzeczne. Niektórzy zawodnicy twierdzą, iż jedli „co tylko [...]
Niewystarczająca aktywność fizyczna od dawna jest uznawana za czynnik ryzyka poważnych chorób przewlekłych i śmiertelności. Może zaowocować otyłością, a ta jest powiązana z wieloma rodzajami raka, cukrzycą, zawałem serca, zespołem metabolicznym, przewlekłym stanem zapalnym, udarem mózgu, niewydolnością serca itd. Kiedy trenować? Jeśli priorytetem [...]
[...] takie jak mięso, jaja i mleko, mają naturalnie wysoką zawartość białka, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym złożonym z aminokwasów. Ułatwia to osobom spożywającym produkty zwierzęce zaspokojenie ich codziennych potrzeb związanych z białkami. Osoba, która wybrała dietę wegańską lub wegetariańską, powinna stosować zróżnicowaną dietę [...]
[...] albo zmielone bezpośrednio przez sprzedawcę w sklepie. Wtedy znamy skład i jakość produktu. Podsumowanie Jak widać, w lodówkach sklepowych mamy szansę dostać dobrej jakości produkty, o tym zapewniają nas producenci. Pytanie, czy można im całkowicie zaufać? Uważam, że zjedzenie gotowego mięsa mielonego dobrej jakości od czasu do czasu nie zaważy [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
Ludzie wykazują całkiem odmienne podejście do gainerów, czyli odżywek głównie węglowodanowo-białkowych (czasem z domieszką tłuszczów). Jedni ludzie sądzą, że gainery są niepotrzebne, inni, że przydają się tylko ektomorfikom, jeszcze inni sądzą, że są szkodliwe, bo to „chemia” (szkoda, że nie zdają sobie sprawy, iż wszystkie procesy zachodzące w [...]
[...] oporność insulinową, cukrzycę, skończywszy na raku), to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać. Dostaniesz raka i jest to prawie pewne. Dlaczego? Bo zjadasz wysokoprzetworzone produkty, które są szkodliwe dla zdrowia. Nie ma tu żadnego znaczenia dodatek karagenu, jeśli te produkty składają się z samych szkodliwych dla ustroju składników. Akurat [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]
We współczesnym świecie dostęp do informacji jest niezwykle prosty, niemniej wiele osób decyduje się na usługi różnorakich trenerów i dietetyków. Jeśli chodzi o trening siłowy, istnieją kwestie, które trudniej wyjaśnić on-line. Poza tym, o wiele szybciej można przedstawić komuś np. sposób wykonania ćwiczenia. Izolacje, maszyny, trening [...]
[...] gotowana, w plastrach z dużej niemieckiej sieci handlowej. Wniosek? Należy uważnie czytać etykiety wyrobów, z jakimi masz do czynienia, bo często kupujesz toksyczne produkty, sugerując się brakiem „E”. Produkt bogaty w witaminy Czasem zdarza się, iż faktycznie dany wyrób aż „tryska” witaminami, z tym że syntetycznymi. I teraz odpowiedz [...]
[...] więc o jakim niewielkim ryzyku tu mówimy? Poza tym, ze względu na kiepskie proporcje korzyści i ryzyka, rola SAA w medycynie jest obecnie marginalna (patrz produkty dostępne np. w aptekach). Podsumowanie Tony Huge porównuje groźne leki do diety, która ma silny potencjał prozdrowotny. Nie wiem, czy restrykcyjna dieta wegańska [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
Aby dieta osoby trenującej była skonstruowana w sposób prawidłowy, musi zawierać odpowiednie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Oznacza to, że użyte produkty żywnościowe powinny zawierać pełnowartościowe źródła wymienionych makroskładników, głównie białka. Jeżeli chodzi o ważność makroskładnika dietetycznego, białko stanowi główny element [...]
[...] insuliny, GLP-1, PYY czy poposiłkowe stężenie glukozy. GLP-1, PYY odpowiadają za spadek łaknienia, z kolei niskie stężenie glukozy może być bronią obosieczną. Nie wszystkie produkty skrobiowe są korzystne dla człowieka. Płatki kukurydziane, puree ziemniaczane, ryż biały i białe pieczywo (bułki, chleb etc.) niekoniecznie są dobrym elementem diety [...]
[...] Zamiast wydawać fortunę na nieistniejące „środki zmieniające genetykę”, kup sobie kreatynę, beta-alaninę, białko serwatkowe czy kofeinę w renomowanym sklepie SFD. Te produkty na pewno działają i mogą mieć wpływ na kształtowanie sylwetki. Kreatyna może zapewnić przyrost kilku kilogramów masy w ciągu 2 miesięcy, jeśli dołączysz do niej [...]
[...] wspomagającym wzrost masy mięśniowej oraz suplementem, który będzie chronił mięśnie przed ich rozpadem. Skąd sportowcy czerpią białka? Zazwyczaj dieta sportowców obfituje w produkty mięsne, jak i przetwory mięsne, które stanowią źródło pełnowartościowego białka. Tutaj króluje drób, który zawiera znaczną ilość protein, a obniżoną ilość tłuszczy i [...]
[...] Jakie cechy powinien mieć dobrej jakości gainer? Dla kogo są polecane gainery? Jak dawkować? Ile możemy przytyć? Czy posiada skutki uboczne? Czym jest gainer? Gainery są to produkty, których zadaniem jest dostarczenie makroskładników dietetycznych, które wspomagać będą budowanie masy mięśniowej. Głównym celem użycia jest więc uzupełnienie diety. [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]