[...] jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, ale są produkty, na które warto zwrócić uwagę. W artykule tym postaram się przedstawić i porównać dwa źródła tłuszczów, które należy zaliczyć właśnie do tych ekonomicznych. [...]
Bill Pearl wyróżniał się jeszcze zanim zbudował swoją słynną sylwetkę. Podczas gdy większość chłopców marzyła o tym, że pewnego dnia będą policjantami, strażakami, gwiazdami filmowymi lub sportowcami, Bill marzył o byciu kulturystą. Niektórzy mówią, iż zainspirował go cyrkowy siłacz w 1938 r. Przez kolejne lata dążył do uzyskania większych mięśni [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
[...] żeby zrobić sobie takie cudo samemu i nie każdemu się po prostu chce. Dlatego marka ALLNUTRITION leci nam na ratunek! CHERRY IN JELLY i STRAWBERRY IN JELLY to nowe genialne produkty dla owocożerców. Są tak pyszne, że lepiej przygotować sobie od razu dużą łyżkę i zaplanować porządny trening na spalenie kalorii. Nie gwarantujemy, że zastąpią wam [...]
Po zakończonej redukcji powinienem szybko podbić kalorie, czy wolno? Temat dość kontrowersyjny i faktycznie, co spytamy dietetyka, możemy uzyskać inną odpowiedź. Dlatego, zastanówmy się, skąd biorą się dwie szkoły na wyprowadzanie po redukcji. Ze względu na to, że przez pierwsze tygodnie najprawdopodobniej będzie wykorzystywany ciągle deficyt [...]
Budowanie masy mięśniowej nie jest możliwe, gdy nasze dobowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest pokrywane z diety. Oznacza to, że aby mięsień mógł rosnąć, potrzebuje dostatecznie dużo energii do "załatania dziur energetycznych", powstałych w wyniku treningu siłowego, jak i aktywności dobowych. Nadwyżka musi spełniać dodatkowo pewne kryteria [...]
Już na wstępie odpowiadając na tytułowe pytanie - bez wątpienia TAK, lecz nie każdą! W tej kategorii produktów spożywczych wybór wydaje się nieograniczony, jednak nie każdy z tych produktów jest odpowiedni dla osoby kształtującej swoją sylwetkę. Oczywiście wielu z nas będzie się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być [...]
[...] natomiast inny aminokwas, cysteinę. To właśnie w nią zamienia się spożyta (w formie suplementu) N-acetylocysteina. Do najlepszych źródeł pokarmowych cysteiny zaliczamy produkty lubiane przez osoby dbające o mięśnie, czyli zawierające dużą ilość białka. Będzie to zatem mięso z indyka, czy kurczaka. Będą to także jogurty, sery, jaja, nasiona [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
[...] Produkty te mają niewielką wartość odżywczą i powodują skoki cukru we krwi. Może to skutkować większym apetytem i w konsekwencji wzrostem masy ciała. Zamiast tego postaw na produkty bogate w składniki odżywcze, m.in. pełnoziarniste, te zawierające błonnik (owoce, warzywa, orzechy i rośliny strączkowe). Nie zapominaj o chudym mięsie i nabiale, [...]
[...] rzadko się to zdarza, ponieważ większość producentów reklamuje swoje masła jako „czyste”, ale warto zachować uwagę. Nie zawsze jednak będzie to bezwzględnie gorszy wybór - produkty z dodatkami najczęściej charakteryzują się innym walorem smakowym a niekiedy nawet lepszą wartością odżywczą. Niektórzy producenci dodają do swoich produktów [...]
Do realizacji głównego zalecenia diety mającej za zadanie zredukować tkankę tłuszczową można podejść na wiele sposobów. Kilka podpowiedzi dotyczące dokładnego liczenia staraj się zachowywać podobny poziom spożycia kalorii każdego dnia kontroluj codziennie postępy swojej diety - waga/lustro/pomiary o odpowiednim spożyciu białka i treningu siłowym [...]
[...] nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście oprócz mięsa i ryb, w menu wegan nie znajdziemy także takich produktów jak jaja, owoce morza, mleko i produkty mleczne czy nawet miód. Jeśli czytasz ten artykuł, to prawdopodobnie chcesz stać się weganinem. Bez względu na to, jaki jest powód Twojej decyzji, te pięć wskazówek [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
[...] można pozyskać w sposób naturalny z wielu produktów spożywczych, najwygodniejszym sposobem jego wchłonięcia jest suplementacja. Suplementy kolagenowe są bezpieczne i łatwe w użyciu. W zależności od sprzedawcy mogą być również dostarczane z dodatkowym zestawem witamin. Upewnij się, że kupujesz produkty wysokiej jakości z renomowanego źródła.
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
[...] odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju sztucznymi aromatami i barwnikami. Podsumowanie Przeglądając naukowe fakty, szybko możemy dojść do wniosku, że [...]
[...] kuchni Wypełnij swoje kuchenne szafki produktami, które zawsze się przydadzą i które pozwolą Ci na szybkie przygotowanie posiłku, gdy nie masz zbyt wiele czasu. Przydatne produkty to: przyprawy (kurkuma, kminek, pieprz cayenne, papryka, płatki chili i gorczyca) fasola, soczewica i ciecierzyca owies, komosa ryżowa, makaron orkiszowy, chleb [...]