Wykorzystanie diety niskoenergetycznej, gdzie zapotrzebowanie dobowe jest obniżone o 30% działa skuteczniej, gdy źródłem białka jest dorsz. Naukowcy z Islandii doszli do tego typu wniosków, a badanie opublikowali w artykule, który ukazał się w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular. Badanie Celem badania było sprawdzenie, jaki wpływ na nadwagę [...]
Czego potrzebujemy: 120 g banana 70 g pestek słonecznika 10 g kakao 40 g mąki kokosowej 250 g twarogu półtłustego 200 g jogurtu naturalnego 70 g erytrytolu 15 g żelatyny + 100 ml wody 30 g kakao 30 g odżywki o ulubionym smaku owoce do dekoracji Jak wykonać: Banana, pestki, kakao i mąkę blendujemy. Foremkę o średnicy 18 cm wyklejamy masą i [...]
[...] suplementu przyczynia się do poprawy funkcjonowania organizmu skutecznie pozwalając wyzbyć się stanów zapalnych. Co więcej, istnieją przesłanki, że imbir wpływa też na poziom cholesterolu, jak i wrażliwość insulinową, co przekłada się na poprawę zdrowia metabolicznego. Źródło: https://foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/1063
[...] na przebiegnięcie większego dystansu, co wspomagało funkcję wytrzymałościową tkanki mięśniowej. Naukowcy sugerują, że BCAA wpływa na obniżenie momentu wystąpienia szczytu serotoniny w mózgu, która powoduje wystąpienie zmęczenia, a organizm jest w stanie wykonywać wysiłek znacznie dłużej. Źródło: http://jn.nutrition.org/content/136/2/548S.full
Kanadyjscy dietetycy przeprowadzili badanie, którego wyniki pokazały, że spożywanie codziennie kilku łyżek nasion chia może wzmocnić efekty lekkiej diety redukcyjnej. Lekkiej, czyli rozsądnej, w której spożywa się do 500 kcal mniej, niż wynosi zapotrzebowanie. Wyniki badania zostały opublikowane w Nutrition, Metabolism & Cardiovascular [...]
[...] sugeruje też, aby wszystkie osoby z nadmiarowymi kilogramami, bliskie otyłości, sprawdziły swój poziom witaminy D3 i jeśli nie będzie on wystarczający, to wdrożyły jej suplementację. Źródło: https://consumer.healthday.com/vitamins-and-nutrition-information-27/obesity-health-news-505/vitamin-d-supplements-might-help-some-lose-weight-699138.html
Po raz pierwszy najważniejsza impreza w życiu każdego kulturysty odbędzie się na targach FIWE. Decyzją Polskiego Związku Kulturystyki, Fitness i Trójboju Siłowego, Debiuty Kulturystyczne IFBB - PZKFiTS będą odbywały się dwa razy w roku. Letnia edycja odbędzie się podczas targów w dniach 9 i 10 września na terenie EXPO XXI w Warszawie. W [...]
Wiele osób suplementujących spirulinę twierdzi, że odczuwa znaczący wzrost energii. Niewielkie badanie opublikowane przez dietetyków w Journal of Food Sciences and Nutrition sugeruje, że może być w tym sporo racji. Spirulina a zmęczenie Czy spirulina zmniejsza uczucie zmęczenia? Jeśli by poszukać odpowiedzi w literaturze naukowej to można znaleźć [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
Niedawno trafiłem na rewolucyjny pogląd: „pasteryzacja mleka powoduje, że zawarty w nim wapń staje się nierozpuszczalny, co oznacza, że nasz organizm nie może go wchłaniać”. Cóż, nic na to nie wskazuje. Wchłanianie wapnia mierzono u 10 ochotników płci męskiej. Podawano im mleko odtłuszczone, mleko wzbogacone wapniem lub zupę z rukwi [...]
Z dobrze kontrolowanych badań naukowych wiemy, iż węglowodany są przydatne sportowcom różnych dyscyplin, szczególnie w trakcie wysiłku, który trwa dłużej niż 1 godzinę. Niemniej istnieją też doniesienia o korzyściach związanych ze stosowaniem węglowodanów przy pracy trwającej do 45 minut. Podsumowanie Okazuje się, że podawanie żelu z [...]
Prawie wszyscy pacjenci z chorobami wątroby, zwłaszcza z zaawansowaną chorobą wątroby, wykazują pewne oznaki niedożywienia, w tym niedobory minerałów i witamin. Głównym trendem zdrowotnym w Stanach Zjednoczonych jest znaczny wzrost stosowania medycyny komplementarnej i alternatywnej (CAM), w tym suplementów diety i środków ziołowych. Jakie środki [...]
Ashwagandha jest niezwykle popularnym suplementem diety, którego działanie skupia się głównie na wsparciu układu nerwowego. Jej popularność obecnymi czasy urosła do rangi popularności kreatyny, beta-alaniny czy aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy ashwagandha oprócz działania adaptacyjnego dla układu nerwowego [...]
[...] leucyny i witaminy D3 przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, jak i siły mięśni osób nietrenujących. Jest to ciekawa przesłanka, która wskazywać może drogę do walki z sarkopenią, jak i chorobami wyniszczeniowymi poprzez wykorzystanie suplementacji. Źródło: https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-016-0158-y
[...] mało prawdopodobne, by wyrządziła szkody zdrowym sportowcom. Referencje, badania, literatura: Ana Clara B. Marini Short‐Term Creatine Supplementation May Alleviate the Malnutrition‐Inflammation Score and Lean Body Mass Loss in Hemodialysis Patients: A Pilot Randomized Placebo‐Controlled Trial [...]
Tak często się mówi o zdrowym stylu życia, prawidłowej diecie, regularnej aktywności, że można by pomyśleć, że większość naszego społeczeństwa uważa to za coś normalnego i stosuje podstawowe zasady zdrowego stylu życia. A jak jest w rzeczywistości? Z pewnością zależy to od wielu czynników, ale niedawne badanie przeprowadzone przez Oregon State [...]
Diety wegetariańskie są obecnie stosowane przez wielu ludzi. Już rzadko się zdarza, że wegetarianin budzi zaskoczenie np. na spotkaniu towarzyskim. W sklepach znajdziemy specjalne półki lub nawet całe działy z produktami przeznaczonymi dla osób, które nie spożywają mięsa. W restauracjach jest coraz więcej opcji bezmięsnych i tak naprawdę [...]
[...] podnieść bilans azotowy w organizmach trenujących osób. Wiele badań wskazuje na to, że wraz z wiekiem pogarsza się zjawisko bilansu azotowego, co wymaga od nas skuteczniejszych działań dietetycznych, aby poprawić nasze wyniki treningowe. Źródło: https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/76/6/461/4980809?redirectedFrom=fulltext