Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] kg masy ciała, węglowodany złożone (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Taka ilość węglowodanów, aby zmieścić się w bilansie energii (rozpiętość wynosi od 4 do 10 g węglowodanów na kg masy ciała). [...]
[...] obróbki termicznej, a szczególnie smażenia. Oprócz akryloamidu zapewniasz sobie w ten sposób dowóz niekoniecznie pożądanej, dodatkowej porcji kalorii. Mięso, makaron, ryż, kasza czy pieczywo, łatwo chłoną dodatkowy tłuszcz. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywności. 1 g dostarcza 9 kcal (9 kilokalorii). Dla porównania 1 g [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] problemu. Tym bardziej, iż w trakcie treningu wychwyt glukozy przez mięśnie rośnie nawet 6-krotnie! Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały czy zwykły makaron. Z pewnością możesz wzbogacić swoją [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
[...] Nie uważam też, aby glukoza była szczególnie korzystna. Kulturysta (i każda osoba szanująca zdrowie) najbardziej skorzysta na podaży węglowodanów o wolniejszej kinetyce (kasza gryczana, pęczak, makaron razowy, ryż brązowy itd.). Gdy glukoza jest podawana bez fruktozy, uzupełnia glikogen wątrobowy w tempie 3,6 g / h. Gdy poda się glukozę i [...]
[...] co najmniej 6-8 h snu, niektórzy będą musieli spać dłużej, niż inni. Regeneracja również zależy od diety – należy zadbać o odpowiednią podaż węglowodanów złożonych (makaron, kasza gryczana/jaglana, ryż brązowy), zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej kokosowy, ryby) oraz białka (chude mięso), czy w końcu warzyw; szczegółowe [...]
Każdy rozpoczynający się rok to czas, kiedy wiele osób stawia sobie cele związane z poprawą zdrowia i kondycji fizycznej. Dla niektórych mężczyzn jednym z wybranych postanowień może być przybranie na wadze i zbudowanie ładnej sylwetki poprzez zwiększenie masy mięśniowej. Jednak osiągnięcie tego celu wymaga nie tylko intensywnego treningu, ale [...]
[...] migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Uwaga: przy zaburzeniach glikemii węglowodany wg badań warto stosować do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe [...]
Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]
[...] konkretnej diety, to owszem, jest to możliwe, ale bywa trudne i wiąże się z wieloma zagrożeniami. Najlepsze źródła węglowodanów Ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, owsianka. Dla osób chcących oszczędzić trochę pieniędzy sprawdzi się klasyczny ryż biały lub zwykły makaron. Z pewnością możesz wzbogacić swoją [...]
[...] fast food po treningu zjadaj raczej pełnowartościowe proteiny (wołowinę, wieprzowinę, ryby, jajka) z porcją węglowodanów (ryż brązowy, makaron razowy, pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza pęczak itd.) oraz warzywami. Osoby mające problem z odkładaniem się tkanki tłuszczowej powinny ograniczyć podaż węglowodanów (oraz tłuszczów), zarówno w [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]