[...] przeszkoda... Warto uwzględnić w diecie również takie produkty jak: oliwa z oliwek, pomidory, warzywa liściaste (szpinak i jarmuż), orzechy włoskie, migdały, owoce (jagody, truskawki, wiśnie, jabłka i pomarańcze). Poza odpowiednim doborem produktów w diecie ważne jest również zadbanie o sen, relaks i regularną aktywność fizyczną. [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Środki nootropowe to naturalne suplementy, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wiele z nich może poprawiać pamięć, zwiększać motywację, kreatywność, czujność i ogólnie, pozytywnie wpływać na funkcje poznawcze. Środki nootropowe mogą również zmniejszać związane z wiekiem niekorzystne zmiany zachodzące w mózgu. Jedno badanie [...]
[...] i mrozi je. Na jej talerzu znajdziecie słodkie ziemniaki, brązowy ryż, kurczaka, brokuły, awokado, sałatę, mieloną wołowinę, indyka, jogurt o niskiej zawartości tłuszczu i jagody. Melissa Carver to osoba, która jest niezwykle zaangażowana w to, co robi. Jako zawodniczka pro doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ciężką pracę trzeba wykonać i [...]
Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]
[...] co jesz. Przede wszystkim ogranicz źródła rafinowanego cukru i alkoholu. Postaw na pełnowartościowe źródła białka (ryby, jajka, twarogi, mięso), pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy owoce (wiśnie, banany, jagody, arbuz). Do posiłków dodawaj cynamon, imbir i kurkumę. Nie rezygnuj z kawy. Umiarkowana dawka kofeiny może okazać się pomocna.
Viviane „Vivi ” Winkler jest znaną modelką fitness i zawodniczką wellness fitness z Rio De Janeiro. Zabłysnęła na brazylijskiej scenie fitness w 2016 roku. Swoją wyjątkową sylwetką wzbudza zainteresowanie kobiet i mężczyzn na całym świecie, a jej konto na Instagramie obserwuje już ponad 1,5 mln osób. Ćwiczy prawie codziennie wykonując [...]
[...] nefropatii, retinopatii i neuropatii (o 28%). Nie należy zapominać o tym, iż owoce nie są sobie równe. Jabłka, czereśnie, pomarańcze, gruszki, porzeczki, maliny oraz jagody mogą być bardziej korzystne ze względu na niski indeks glikemiczny. Z kolei ananasy, banany, kiwi, winogrona, daktyle suszone mogą być mniej polecane. Jednakże wiele [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] wartość energetyczna i brak cukru, to również bardzo wysoki udział owoców, który w najnowszych smakach sięga aż 80%. Nowe smaki FRULOVE Połączenie maliny z bananem oraz jagody z bananem to dwie nowości, jakie wprowadziła aktualnie marka ALLNUTRITION, do serii swoich wyjątkowych musów owocowych. Owoce te mogą mieć ogromny wpływ na nasze [...]
[...] się tylko na jednym związku z grupy high-FODMAP. Testowanie obejmuje następujące grupy i przykładowe składniki: Fruktoza – mango, miód Sorbitol (poliole) – morele, awokado, jagody Mannitol (poliole) – pieczarki, kalafior Laktoza (disacharydy) – mleko Fruktany ze zboża (oligosacharydy) – produkty zbożowe Fruktany z warzyw (oligosacharydy) – [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
[...] (stąd nazwa belladonna, z włoskiego: piękna kobieta). Hioscyjamina zabija człowieka w dawce 25-50 mg. Nadal spotyka się zatrucia atropiną wskutek spożycia wilczej jagody. Teoretycznie dawki powyżej 10 mg (czystej atropiny) mogą być już groźne dla życia, z kolei nawet 5 mg może przynosić ciężkie skutki uboczne. Ba, w literaturze [...]
[...] o dobrej jakości sen przez minimum 7-8 godzin dziennie. Możesz także wspierać swoją pamięć dietą i ćwiczeniami fizycznymi. Pokarmy takie jak orzechy włoskie, pistacje i jagody dostarczają związków odżywiających mózg. A sport zawsze zwiększa ukrwienie naczyń, co pomaga utrzymać i ciało, i mózg w lepszej formie Warto też trenować swój mózg [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
[...] i przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych, w tym chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i rak. Owoce jagodowe Owoce jagodowe takie jak jeżyny, maliny, jagody czy borówki są bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu działają przeciwzapalnie. Zawierają polifenole, które nie tylko działają przeciwzapalnie, ale też [...]
[...] Alzheimera. Przykładowy jadłospis na cały dzień Owsianka na mleku migdałowym z owocami leśnymi i orzechami włoskimi mleko migdałowe 250 ml płatki owsiane 100 g jeżyny, jagody, maliny po 30 g orzechy włoskie 20 g Śniadanie II Sałatka z grillowanymi warzywami i indykiem bakłażan 100 g cukinia 100 g marchew 50 g rukola 50 g pomidory [...]
[...] (starać się jednak dostarczać białko z pożywienia) Źródła węglowodanów: warzywa, np.: brokuł, pomidor, marchew, kalafior, rzodkiewka, kapusta, szpinak owoce, np.: maliny, jagody, truskawki, jabłka Na początku diety ketogenicznej ilość spożywanych węglowodanów powinna być stale kontrolowana. Owoce nie są obowiązkowe, ale warto je wprowadzić w [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
Zasada jest prosta: chcesz być duży, musisz jeść dużo. Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych [...]