Full body workout to koncepcja, w której całe ciało trenujemy na jednej sesji. Krąży o nim niezliczona ilość mitów, błędnych koncepcji, część osób przedstawia go jako najlepszy trening na świecie, inni z kolei widzą go tylko jako rozwiązanie dla początkujących. Jakie są fakty i mity, jakie wady i zalety FBW? Fakt: Bardzo ciężko jest skalować FBW [...]
Wiele lat temu pojawiła się moda na „oszukane posiłki” oraz model IIFYM, czyli zakładający, że można pozwalać sobie na znaczące odstępstwa od zdrowej diety, o ile nie przekraczamy w ten sposób dziennej podaży energii. W rzeczywistości pomysł „oszukanych posiłków” ma kilkadziesiąt lat. Podsumowanie Jeśli musisz, od czasu do czasu zjedz jakiś [...]
[...] wpływu na hipertrofię (alkohol też powoduje wzrost ilości testosteronu i co z tego, skoro jest antyanaboliczny?). U mężczyzn za hipertrofię odpowiadają raczej estradiol, insulina, IGF-1, lokalne czynniki wzrostowe w mięśniach. Hipertrofia czy „niszczenie masy mięśniowej” są rozciągnięte w czasie wielu godzin. Zresztą rzekomy katabolizm w [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
[...] dla naszych rozważań). Zupełnie nie należy kierować się samą, całkowitą masą ciała, na którą mogą składać się zwały tłuszczu i retencja wody (hormon wzrostu, IGF-1, insulina, sterydy anaboliczno-androgenne). To, iż „zwiększyłeś masę o 10 kg” wcale nie oznacza, że idziesz w dobrym kierunku. Należy uwzględnić przyrost centymetrów w pasie [...]
Z siłownią jest często związany nurt powierzchownej wiedzy opartej o wybiórcze cytowanie informacji. Skąd czerpać informacje? Na pewno nie z Youtube, Instagrama, Facebooka czy "bucowatych" celebrytów na wiecznej bombie lub sezonowych specjalistek z Instagrama. W dobie Youtube każdy nagle stał się ekspertem od dietetyki, treningu i farmakologii. [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
W pierwszej części rozprawiłem się z uniwersalnymi pytaniami o „tuczące ziemniaki” oraz o aeroby służące do spalania tkanki tłuszczowej. Pora na kilka, kolejnych nader często spotykanych pytań. Podsumowując: małe ilości węglowodanów nawet z kiepskich źródeł takich jak przekąski np. żelki, paluszki, słodycze, lody - wcale nie muszą uniemożliwiać [...]
[...] sobie pewnego etapu miesiąca bez porcji słodyczy. Podsumowanie Badania nad związkiem między insuliną a hormonem sytości - leptyną - wciąż trwają. Jedno jest jednak pewne, insulina nie ma wyłącznie wpływu na glukozę w naszej krwi. Rola insuliny w zarządzaniu glukozą jest tylko jednym z niezliczonych i często jeszcze nieodkrytych mechanizmów. W [...]
„Ładowanie” węglowodanami jest techniką zwiększania ilości „paliwa” w mięśniach. Czy warto ją stosować? I tak i nie. „Ładowanie” mięśni zwykle polega na ograniczeniu podaży węglowodanów w określonym czasie przed zawodami, a następnie podawaniu bardzo dużych ilości w krytycznym okresie przed startem (np. 24-30 h). Skąd wzięły się te ramy [...]
[...] nie) IGF-1 (efektor hormonu wzrostu pozwalający na niesamowitą rozbudowę muskulatury kosztem skrócenia życia) hormon wzrostu uzyskiwany drogą rekombinacji genetycznej (GH) insulina Ponadto w latach Arnolda spotykało się cykle bez testosteronu. Był on uważany za gorszy od nandrolonu, metenolonu (Primobolanu) czy Dianabolu (Metanabolu). Za [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] raka piersi. Dr Goodwin powiedziała, że niektóre kobiety o normalnej wadze w badaniu miały również wysoki poziom insuliny i że dla nich również rokowanie było gorsze. Jak insulina jest powiązana z rakiem? Nie jest całkowicie zaskakujące, że insulina może mieć związek z rakiem piersi. Chociaż zazwyczaj uważa się, że insulina jest związana z [...]
Kreatyna nie bez przyczyny stała się hitem sprzedaży, gdyż przynosi określone korzyści sportowcom różnych dyscyplin, wpływając na wzrost siły, masy i wytrzymałości włókien mięśniowych. Pośrednio kreatyna przyczynia się do ochrony przed zmianami postępującymi z wiekiem (np. w układzie nerwowym), w mięśniach. Niektóre eksperymenty na zwierzętach [...]
[...] problem, ponieważ ciężko jest zgrać dawkę hormonu z porcją węglowodanów. Poza tym ciągłe podawanie insuliny również nie pozostaje obojętne dla zdrowia, pobudzenie szlaku insulina-IGF-1 jest wiązane z pojawieniem się raka. Nie jest to żadna teoria spiskowa, w kilka sekund można znaleźć poświęcone temu metaanalizy badań naukowych. W 2012 r. [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]
[...] 3-4 miesiące bez restrykcji kalorycznych nie wystarczyły, by przywrócić funkcjonowanie tarczycy! Odnotowano też spadek TSH, aktywowaniu głodu , spadku stężenia insuliny (insulina powoduje supresję głodu; niskie jej stężenie może być związane z odczuwaniem głodu). Referencje: Professor V. WYNN “METABOLIC EFFECTS OF ANABOLIC STEROIDS” Alexander [...]
Do dzisiaj wielu ludzi w sposób mistyczny podchodzi do słodzików (zamienników cukru), inni do funkcjonalnych dodatków do żywności, jeszcze inni do określonych produktów żywieniowych. O ile zdrowa jest umiarkowana podaż warzyw i owoców, to pojawiły się sekty bazujące tylko na owocach lub tylko na warzywach. I tego typu koncepcje mają swoich [...]
[...] Mało kto ważył więcej niż 110-115 kg (na scenie, w formie startowej). Sytuacja zmieniła się w latach 90. XX wieku. Wtedy do powszechnego użycia weszły hormon wzrostu i insulina, których kiedyś nie stosowano w dopingu farmakologicznym. Pionierem był Dorian Yates, którego charakteryzowało ambiwalentne podejście do wspomnianego hormonu. Z [...]
Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]