[...] problemów, które się ciągle powtarzają i bywają źle interpretowane lub niewłaściwie wyjaśniane w mediach społecznościowych. Skąd ja mogę wiedzieć, czy akurat tu są napisane fakty, czy może mity? Czego się dowiesz czytając ten artykuł? Podsumowanie W drodze do szczupłej sylwetki należy zaplanować odpowiedni trening siłowy (np. trzy razy w [...]
Nie od dziś wiadomo, że ryby, w tym łosoś, zawierają wiele cennych substancji, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Ale czy wszystko wiemy na temat łososia hodowlanego? Czy aby na pewno ma on pozytywny wpływ na nasze zdrowie? I przede wszystkim, czy jego obecność w naszej diecie jest dobrym posunięciem? Na te oraz inne [...]
Obecnie z aminokwasami BCAA jest tak, że sporo osób krytykuje ich działanie. Jednak przeglądając literaturę fachową, zauważyć można pewne fakty, które wskazują, że ich wpływ na organizm człowieka bez wątpienia istnieje i jest niezbędny, aby zachodziło wiele reakcji biochemicznych korzystnych dla naszej muskulatury. Jak dawkować BCAA? Przyglądając [...]
[...] pokazuje, że ludzie nie potrafią stwierdzić różnicy w smaku. W niektórych badaniach nawet wybrano produkty uprawiane konwencjonalnie, jako te lepsze w smaku. Te fakty pokazują z kolei, jak bardzo podatni jesteśmy na panującą modę. Jeśli z góry wiemy, że coś jest zdrowsze, ekologiczne, to prędzej stwierdzimy, że smakuje lepiej. Nie [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
Jest środek nocy, leżysz w łóżku i masz tę świadomość, że za kilka godzin zadzwoni budzik. Chcesz spać, ale nie możesz zasnąć, przewracasz się z boku na bok, raz Ci gorąco, raz zimno, tu poduszka niewygodna, tam jakiś szelest rozprasza… Krótko mówiąc, Twoja frustracja narasta. Znasz to? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam... Podsumowanie [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
[...] pojawiających się w serwisach społecznościowych można spotkać się z twierdzeniami, iż “dawno temu już obalono mit mówiący, że jaja wywołują miażdżycę”. Tymczasem fakty są trochę inne. Temat wciąż budzi w świecie nauki sporo kontrowersji, bo dane z badań naukowych są niejednoznaczne. Oprócz badań, w których nie obserwowano korelacji [...]
Kolacja jedzona najpóźniej o godz. 18:00 urosła niemalże do niepodważalnego faktu i zasady niezbędnej podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Czy rzeczywiście prawdą jest, że jedzenie przed snem wpłynie na zyskanie dodatkowych kilogramów? Przykładowa kolacja sałatka z tuńczykiem i ryżem basmati chleb żytni razowy z mozzarellą duszone warzywa z [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]
Spędzanie czasu na słońcu ma wiele zalet — poprawia nastrój, podnosi poziom witaminy D i daje zupełnie inne możliwości niż siedzenie w zamkniętych pomieszczeniach. Minusem jest jednak to, w jaki sposób działają na nas promienie ultrafioletowe słońca. Poza tym, że cudownie grzeją, i ku uciesze miłośników opalania nadają ciemniejszy kolor skórze, to [...]
[...] się zgodzi z tym wyborem. Pomijając już fakt, że ludzie mówią o jego bardziej wąskich obojczykach w porównaniu do innych konkurentów, Heath nie ma wad. Biorąc pod uwagę fakty, jego siedem tytułów Mr. Olympia dowodzi, że jest on jedynym w swoim rodzaju talentem (szczególnie biorą pod uwagę liczbę zwycięstw w obecnej erze kulturystyki). Część [...]
[...] Hanna Stankowiak-Kulpa, Małgorzata Włochal „Celiakia — standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku” Marta Stępień, Paweł Bogdański „Nadwrażliwość na gluten— fakty i kontrowersje” https://talia.edu.pl/UserAttachments/36960-47620-1-SM-marta-stepien.pdf Maria Eduardo, 1 , 2 Ulf Svanberg, 2 and Lilia Ahrné „Effect of Hydrocolloids [...]
[...] nowego badania wykonanego na 70. osobach w średnim wieku - prawie 59 lat, którym przez rok podawano kreatynę w ilości 0,1 g na kg masy ciała, możemy wywnioskować, że faktycznie kreatyna może wspierać układ kostny. Naukowcy zaobserwowali bowiem po tym czasie albo utrzymanie stanu kośćca, albo jego poprawę, w sprawdzanych aspektach. [...]
[...] do owego szacunku, o którym pan Grzegorz pisze, w fakcie nr 5 - między innymi do zawodników. Może też kiedyś w chwili słabości wyjawi to na Instagramie. A nasza redakcja fakty zna… Pytanie tylko, czy wspomniane "chorągiewki na wietrze" zostały wyeliminowane czy odeszły same? Niektóre "Aniołki Grzegorza" i to te najlepsze, odleciały [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom powszechnym w XXI wieku, współcześnie wcale nie mamy do czynienia z wysypem chorób nowotworowych. Obserwując trendy z ostatnich kilkudziesięciu lat, widać raczej wyraźny spadek pojawiania się większości nowotworów, a rzekomy wzrost wynika przede wszystkim z wydłużenia długości życia przeciętnego człowieka oraz [...]
[...] sojowy jest gorszy od smalcu? Naukowcy przeprowadzili bardzo ciekawy eksperyment, którego nie tłumaczę w całości, by nikogo nie zanudzać. Wyciągnijmy tylko istotne dla nas fakty. Myszy otrzymywały: standardową dietę standardową dietę wzbogaconą 0.75% cholesterolu wysokotłuszczową dietę opartą na oleju sojowym z 0,75% cholesterolu [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]