[...] na proteiny, co oznacza, że kosztuje to go tylko 30 000 dolarów rocznie. Samo białko! Węglowodany nie stanowią dla niego większego problemu: "Węglowodany są tanie jak chipsy" - mówi Phil. Suplementy Podejście Phila do suplementów jest nieco przesadzone, bo naprawdę ma wielkiego świra na ich punkcie. Twierdzi, że kulturysta potrzebuje [...]
Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] Wydawnictwo PZWL, WYDANIE III Pierwsze tłuszcze są względnie bezpieczne, jeśli nie przesadzamy z ilością wysokoprzetworzoanych węglowodanów w diecie (płatki śniadaniowe, chipsy, dżemy, jogurty, napoje słodzone, batoniki, ciastka itd.). W porównaniu z długołańcuchowymi nasyconymi tłuszczami, kwas laurynowy i kwas oleinowy cechuje zwiększona [...]
W ostatnich latach w USA promuje się tabletki z narkotykami oraz zastrzyki z analogami GLP-1 (liraglutyd, semaglutyd). Część z tych środków staje się popularna w Polsce, ponieważ iniekcje są mniej męczące niż trening na bieżni i wykluczanie z diety pączków. Otyłość staje się coraz większym problemem dla rzesz ludzi. Skąd się bierze? Podsumowanie [...]
Ostatnio dla odmiany byłem pytany o kilka kwestii związanych z treningiem wyciskania, a nie tylko z farmakologicznym wspomaganiem wysiłku. Tego rodzaju zapytania nie są pozbawione sensu, jednak nie da się na nie jednoznacznie odpowiedzieć. Dlaczego? Ponieważ zbyt duża liczba czynników ma wpływ na odpowiedź. Niemniej w związku z popularnością tego [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
Czy przekąski mięsne mają szansę pokonać rynek chipsów? To raczej nie nastąpi szybko, jednak rynek przekąsek mięsnych rośnie w bardzo szybkim tempie i to właśnie kosztem tych wymienionych wcześniej. Od jakiegoś czasu widoczny jest trend polegający na odchodzeniu od węglowodanów w kierunku białka. Suszona wołowina — zawartość cynku Wołowina [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] mózgowe reakcje na prezentację rozmaitych pokarmów (część niezdrowych, wysokokalorycznych, część zwykłych; były to np. hamburgery, frytki, pieczony kurczak, ser, pizza, chipsy, taco). Część II: 125 minut po wypiciu napoju uczestnicy otrzymali posiłek, bez ograniczeń (mogli zjeść prawie 4700 kcal). Uczestnicy byli praworęczni, niepalący, [...]
[...] produkty mleczne Produkty wysoko przetworzone, takie jak fast foody, słodycze, słodkie napoje Produkty wysoko przetworzone z dużą zawartością cukrów dodanych, np. ciastka, chipsy, słodzone soki owocowe Białe pieczywo i produkty z białej mąki, takie jak biała bułka czy biały makaron Słodkie przekąski i desery, takie jak lody, ciasteczka, ciasta [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Próbowałaś już wielu diet i straciłaś nadzieję, że kiedykolwiek schudniesz? Nie wierzysz już, że nadmiar tkanki tłuszczowej z brzucha zniknie, bez względu na to, jak bardzo się starasz? Możesz być pewna, że nie jesteś sama! Pomijając w tym momencie nadmiar jedzenia, nieprawidłowy dobór składników odżywczych i brak aktywności - na naszej drodze [...]
Zielone warzywa liściaste to jeden z bardziej pożądanych pokarmów w naszej diecie. Znajdują się one na szczycie produktów, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych. Większość z nas dobrze wie, że są one zdrowe i wartościowe, a mimo to wciąż jemy ich za mało. Na zakończenie Nie podlega wątpliwości fakt, że warzywa liściaste są cennym [...]
Wraz z nadejściem cieplejszych dni pojawi się wysyp nowych adeptów treningu siłowego, a bardzo wiele osób będzie chciało „już, teraz, szybko, natychmiast” pozbywać się tkanki tłuszczowej. Ogólnie, jeśli masz do dyspozycji kilka miesięcy, to jesteś w stanie pozbyć się co najmniej kilku kilogramów tkanki tłuszczowej pod warunkiem zastosowania [...]
Oczekuję na komentarze w rodzaju: „oszalałeś, przecież tego nie da się zrobić”. Zgadza się, nie jesteś w stanie przy obecnym stanie medycyny znacząco poprawić i obejść uwarunkowań genetycznych. Nawet operacje plastyczne mogą przynosić opłakane skutki. Przypomnę tylko, skandal z toksycznymi implantami, które nosiło w piersiach ponad 30 tys. [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Nasz mózg i ciało są zaprojektowane tak, aby czuć potrzebę spożywania soli i cieszyć się słonym smakiem, ponieważ zawiera ona niezbędny do przeżycia sód. W historii ludzkości znalezienie soli było trudne, więc jej pragnienie było mechanizmem przetrwania. Jednak w dzisiejszych czasach jest łatwo dostępna i często nadmiernie używana do [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]