...
Napisał(a)
A o co chodzi z tym że nie można kretki razem z glutamina łykac?? Prawda to? a jesli tak to po jakim czasie łykać glute po kretce?
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
A teraz coś z innej beczki:):) czy ma ktoś jakiś dobry plan treningowy dla średnio-zaawansowanych? Rozpiske co najlepiej ćwiczyć przez 4-5 dni w tygodniu? jakie partwie najlepiej zacząć? jakie przerwy? jesli ktoś mógłbym mi doradzić cos na ten temat to byłbym wdzięczny:) Pozdro.
...
Napisał(a)
A to pytanie o glute i kretke wzieło się stąd że wczoraj dla zabawy wszedłem na ostatnią strone SFD żeby zobaczyć jak stare mamy tematy i na tej 640 stronie wpladł mi w oko taki własnie artykuł "glutamina a kreatyna" i tam ktoś się wyraża że są to środki antagonistyczne i opóźniają swoje działanie. To temat z 2001 wiec pewnie już nieaktualny
...
Napisał(a)
PODSUMOWANIE TEST: Fitness Authority KA GJL + KA + VITARGO by CZB -> http://*******/18cq
...
Napisał(a)
Jestem tu po raz pierwszy i chyba was nigdy więcej nie odwiedze! Chciałam się tylko dowiedzieć czy Kreatyna naprawde nie jest szkodliwa?
Dowiedziałam się niedawno, że mój mąż ją bierze. Czy są jakieś badania w których można wykryć czy ją się bierze?
Dowiedziałam się niedawno, że mój mąż ją bierze. Czy są jakieś badania w których można wykryć czy ją się bierze?
a_jaga
...
Napisał(a)
badania moczu
podwyzszona bedzie ilosc kreatyniny
ale kreatyna nie jest szkodliwa
bez obaw
podwyzszona bedzie ilosc kreatyniny
ale kreatyna nie jest szkodliwa
bez obaw
...
Napisał(a)
"Jakie to wady?...
Znaczna część spożytej kreatyny przemienia się w nieaktywną kreatyninę.
Przyjmowanie kreatyny z suplementu hamuje produkcję własnej kreatyny.
Im więcej kreatyny spożywany, tym mniej przenika jej do komórek mięśniowych.
Po pewnym czasie mięsnie nasycają się kreatyną, więc kolejne jej dawki już nie działają.
Czy możemy jakoś temu przeciwdziałać?
Tak! Od kilku lat trwają prace badawcze nad eliminacją wad wspomagania kreatynowego.
Jak można np. hamować przemianę kreatyny do nieaktywnej kreatyniny?
W tym celu sprzęga się cząsteczkę kreatyny z jakąś inną molekułą organiczną – alkoholem lub kwasem. W efekcie sprzęgania jej z alkoholem powstają estry kreatynowe – np. ester etylowy kreatyny. Natomiast, w efekcie sprzęgania jej z kwasem - amidy – takie jak np. jabłczan i orotan kreatyny. Można też podwójnie zabezpieczyć jej cząsteczkę, na co przykładu dostarcza ester etylowy jabłczanu kreatyny.
Estryfikacja zwiększa ponadto wchłanialość sprzęganej z alkoholem substancji. Dla tego też, najlepsze laboratoria estryfikują już nie tylko kreatynę, ale również i inne aminokwasy, szczególnie takie, które łatwo ulegają przemianie w nieaktywne związki – np. beta alaninę, taurynę, argininę i glutaminę.
Przemianę kreatyny do kreatyniny ogranicza też niska kwasowość środowiska komórek mięśniowych.
Czy obniżanie kwasowości ma jeszcze i inne znaczenie?
Zdecydowanie!... Kataboliczne enzymy niszczące białka mięśniowe mogą pracować jedynie przy wysokim zakwaszeniu komórek. Obniżenie kwasowości daje więc efekt antykataboliczny – oszczędza zgromadzone wcześniej we włóknach białka mięśniowe.
W jaki sposób możemy obniżyć zakwaszenie?
Kluczowe znaczenie dla tego procesu mają tzw. bufory komórkowe. Są nimi przede wszystkim substancje nazywane guanidynami, np. arginina, glikocyjamina i guanidynopropionian. Również niektóre aminokwasy niebiałkowe, szczególnie beta alanina, która wytwarza silnie buforowe peptydy beta alanylowe.
Niebagatelne znaczenie ma również glutamina i alfa ketoglutaran. Pierwsza dostarcza dwóch odkwaszających molekuł – jonu amonowego i wodorowęglanowego. Drugi tylko jonu wodorowęglanowego.
Pomocna okazuje się tutaj też L-norwalina, która ogranicza eliminację jonu amonowego.
A jak zapobiegać hamowaniu produkcji własnej kreatyny.
Najlepiej stosować kreatynę łącznie z jej prekursorami (argininą, betainą, glikocyjaminą i guanidynopropionianem), które stymulują szlaki produkcji wewnętrznej kreatyny. "
http://www.olimp-labs.com/pl/index2.php?page=show_pro&ID_prod=21&alf=K
Moze ktos powiedziec cos wiecej na ten temat... ??
Znaczna część spożytej kreatyny przemienia się w nieaktywną kreatyninę.
Przyjmowanie kreatyny z suplementu hamuje produkcję własnej kreatyny.
Im więcej kreatyny spożywany, tym mniej przenika jej do komórek mięśniowych.
Po pewnym czasie mięsnie nasycają się kreatyną, więc kolejne jej dawki już nie działają.
Czy możemy jakoś temu przeciwdziałać?
Tak! Od kilku lat trwają prace badawcze nad eliminacją wad wspomagania kreatynowego.
Jak można np. hamować przemianę kreatyny do nieaktywnej kreatyniny?
W tym celu sprzęga się cząsteczkę kreatyny z jakąś inną molekułą organiczną – alkoholem lub kwasem. W efekcie sprzęgania jej z alkoholem powstają estry kreatynowe – np. ester etylowy kreatyny. Natomiast, w efekcie sprzęgania jej z kwasem - amidy – takie jak np. jabłczan i orotan kreatyny. Można też podwójnie zabezpieczyć jej cząsteczkę, na co przykładu dostarcza ester etylowy jabłczanu kreatyny.
Estryfikacja zwiększa ponadto wchłanialość sprzęganej z alkoholem substancji. Dla tego też, najlepsze laboratoria estryfikują już nie tylko kreatynę, ale również i inne aminokwasy, szczególnie takie, które łatwo ulegają przemianie w nieaktywne związki – np. beta alaninę, taurynę, argininę i glutaminę.
Przemianę kreatyny do kreatyniny ogranicza też niska kwasowość środowiska komórek mięśniowych.
Czy obniżanie kwasowości ma jeszcze i inne znaczenie?
Zdecydowanie!... Kataboliczne enzymy niszczące białka mięśniowe mogą pracować jedynie przy wysokim zakwaszeniu komórek. Obniżenie kwasowości daje więc efekt antykataboliczny – oszczędza zgromadzone wcześniej we włóknach białka mięśniowe.
W jaki sposób możemy obniżyć zakwaszenie?
Kluczowe znaczenie dla tego procesu mają tzw. bufory komórkowe. Są nimi przede wszystkim substancje nazywane guanidynami, np. arginina, glikocyjamina i guanidynopropionian. Również niektóre aminokwasy niebiałkowe, szczególnie beta alanina, która wytwarza silnie buforowe peptydy beta alanylowe.
Niebagatelne znaczenie ma również glutamina i alfa ketoglutaran. Pierwsza dostarcza dwóch odkwaszających molekuł – jonu amonowego i wodorowęglanowego. Drugi tylko jonu wodorowęglanowego.
Pomocna okazuje się tutaj też L-norwalina, która ogranicza eliminację jonu amonowego.
A jak zapobiegać hamowaniu produkcji własnej kreatyny.
Najlepiej stosować kreatynę łącznie z jej prekursorami (argininą, betainą, glikocyjaminą i guanidynopropionianem), które stymulują szlaki produkcji wewnętrznej kreatyny. "
http://www.olimp-labs.com/pl/index2.php?page=show_pro&ID_prod=21&alf=K
Moze ktos powiedziec cos wiecej na ten temat... ??
Poprzedni temat
dextroza
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- ...
- 245
Następny temat
co lepsze do kretki??
Polecane artykuły