wlasnie jestem na 25 stronie tego forum..juz sobie pospsywalam niektore przepisy..ja w miare mozliwosci bede tu zamieszczac swoje przepisy ze szczegolnym uwzglednieniem kuchnii wloskiej ,za ktora przepadam, jak i greckiej.przerobilam juz niektore przepisy bardziej w stylu montiego :)
A oto dwa dania ktore mi sie nigdy chyba nie znudza :)
najpierw z kuchnii greckiej - to bedzie :
kurczak z sosem tzatziki i salatkami
skladniki:
piers z kurczaka, jogurt bez cukru, ogorek swierzy, czosnek, kapusta pekinska,oliwa i ziola takie jak: bazylia oregano, tymianek moga byc tez jakies inne przyprawy do salatek, sol pieprz i chyba tyle
przygotowanie:
obrac ogorka i zetrzec go na tarce(male oczka)osaczyc i poloczyc z jogurtem oraz przecisnietym przez praske zabkiem czosnku.Doprawic do smaku sola i pieprzem.Zostawic w lodowce na conajmniej 30 minut.Nastepnie
pokroic piers z kurczaka na kilka mniejszych kawalkow, nastepnie kazdy opruszyz wczesniej wymienionymi przyprawami.Kapuste pekinska poszatkowac i polac wczesniej przygotowanym sosem( lyzka oliwy , kilka kropel cytryny, sol pieprz, bazylia oregano, ziola do salatek)Pozniej na oliwie (badz na grillu) posmazamy kurczaka i podajemy z sosem i salatka.Oczywiscie pasuja tu najprzerozniejsze salatki wraz z salatka grecka :)
Spaghetti z brokulami
skladniki:
makaron spaghetti, brokuly, czosnek, kostka rosolowa albo warzywna, oliwa ,3/4 szklanki zoltego sera albo kulka mozarelli.
Przygotowanie:
takimi jak tymianek,czaber i rozmaryn.
Smacznego!!
PS.zdaje sobie sprawe ze ten makaron nie nadaje sie na faze I. Jezeli okaze sie ze czegos z czyms nie mozna laczyc albo jezeli te przepisy w ogole sie nie nadaja to prosze o korekte:)
Pozdrawiam