SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

POJEDYNCZE PYTANIA VOL. 12

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 174496

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 681 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10283
wszystkie produkty wazymy przed obrobka
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 3288 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 22932
po obróbce termicznej waga zawsze będzie się różnić tzn ten sam rodzaj ryżu będzie ważył po ugotowaniu raz 200g, a raz 250g - ponieważ nabierze więcej wody
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 187 Wiek 31 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 29716
Witam. Do smażenia używam oleju rzepakowego. Przeczytałem na opakowaniu, że jest rafinowany, a więc zawiera zwiększoną ilość szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych. Czy znajdę w Biedronce jakiś 'zdrowy' albo lepszy od wspomnianego wyżej produktu, zdrowszy, olej do smażenia?
Ostatnio ograniczyłem smażenie, ale wciąż co najmniej raz dziennie przygotowuję na patelni jajka albo placki owsiane.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1164 Wiek 25 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9517
Ja stosuje normalny olej rzepakowy z tym że biorę kawałek ręcznika papierowego ,zatykam korek oleju,przechylam olej,ręcznik papierowy nasiąka olejem i rozcieram na patelni.Nie kupuję żadnych PAM-ÓW ani innych rzeczy.Tak samo robie jajkami,omletami,plackami.

Zmieniony przez - ~Igor w dniu 2013-04-07 18:53:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 247 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 6289
Co powiecie na "Intermittent fasting" w wieku 16 lat?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 9947 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 52544
Tyle samo, co w wieku 25. Najważniejsze jest to, jak będą wyglądały posiłki.

Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)

Jedna z bardziej przemądrzałych osób na forum.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754788
Hernal
Witam. Do smażenia używam oleju rzepakowego. Przeczytałem na opakowaniu, że jest rafinowany, a więc zawiera zwiększoną ilość szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych. Czy znajdę w Biedronce jakiś 'zdrowy' albo lepszy od wspomnianego wyżej produktu, zdrowszy, olej do smażenia?
Ostatnio ograniczyłem smażenie, ale wciąż co najmniej raz dziennie przygotowuję na patelni jajka albo placki owsiane.


To, że jest rafinowany nie znaczy, że zawiera dużo izomerów trans. Możesz na nim smażyć lub na smalcu, maśle klarowanym.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 862
witam, czy chleb żytni JASNY będzie odpowiedni w diecie na mase ? skład: mąka żytnia 90% mąka pszenna 10%, naturalny zakwas.
pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
w jednym posiłku możesz uwzględnić,choć możesz się rozejrzeć za takim,który by miał 100% mąki żytniej razowej

Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2013-04-08 09:27:58

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 222 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2840
mecenas91
witam, czy chleb żytni JASNY będzie odpowiedni w diecie na mase ? skład: mąka żytnia 90% mąka pszenna 10%, naturalny zakwas.


Po pierwsze system trawienny człowieka od wieków dostosował się do diety opartej na pieczywie razowym. Z kolei białe pieczywo jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Po drugie chleb żytni razowy zawiera kilkakrotnie więcej błonnika oraz witamin z grupy B i mikroelementów niż pieczywo jasne. Mąka razowa zawiera niemal 8 razy więcej pożytecznego dla naszego organizmu magnezu niż mąka biała. Straty witaminy B6 w pieczywie białym osiągają 50% mikroelementów do 70%, a witaminy E nawet do 100%. Do tego pieczywo ciemne zapobiega otyłości i obniża zawartość cholesterolu we krwi. Dlatego chleb razowy jest znacznie zdrowszy od białego.

Najlepiej sięgać po chleb żytni razowy na naturalnym zakwasie produkowany tradycyjną metodą, bez barwników i polepszaczy.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Dieta na mase 74kg

Następny temat

Dieta ogólna. Do oceny pod względem 'dietetycznym'.

WHEY premium