SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276259

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1969 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21875
Dontknow no pewnie, że wkleję, te, które będą dobre oczywiście
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
"Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego" - wikipedia

"Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orkiszu mają dobroczynny wpływ na układ krążenia, wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Błonnik pokarmowy wspiera pracę przewodu pokarmowego. Kwas krzemowy dba o wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Skrobia dostarcza energii na długi czas. Witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy. Białko buduje komórki naszego organizmu."- rasajana.pl

smiem twierdzic, ze orkisz jest w porzadku, ale moze to kwestia propagandy.. czekamy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1969 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21875
Dont właśnie dlatego się zastanawiam nad tą mąką, jakaś odskocznia by to była od owsianych ... no i nie zawsze jest czas na zabawę z wyrastaniem chleba na zakwasie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
Witam w Nowym Roku :)

upiekłam wczoraj fajny chleb z mąki pszennej razowej ( mozna też użyć mąki orkiszowej z pełnego przemiału ) i chciałam się z Wami podzielić

chleb na zakwasie odświezonym dwufazowo, spręzysty, z chrupiącą skórką, wieczorem dodam zdjecie

Graham na zakwasie BTW 100gr 6/1/22 kcal 175/100gr

napisze dokładnie jak robiłam będzie łatwiej

16:00 - pierwsze odświeżanie zakwasu
2 łyżki zakwasu
70 gr wody
70 gr maki żytniej pełnoziarnistej

wymieszac odstawić ( w szklanej lub plastikowej misce, przykryte zwykłą jednorazówką )

06:000 - drugie odświeżanie zakwasu
cały zakwas z 1-ego odświeżania
70 gr wody
70 gr maki żytniej pełnoziarnistej

wymieszac odstawić ( w szkalnej lub plastikowej misce, przykryte zwykłą jednorazówką )

16:00

- 250 zakwasu
- 475 gr wody
- 400 gr maki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka soli

mieszamy dokładnie przez 5 minut, ja to wrzucam do miksera, ciasto będzie lużne
odstawiamy przykryte na 2,5 godziny

nastepnie dodajemy jeszcze ok 80 gr maki pszennej pełnoziarnistej ( pisze około bo zrobiłam to na oko, sypiąc mąke prosto do miksera) dokładnie mieszamy przez minutę, dwie, po czym przekładamy do foremki keksowej krótkiej, wysmarowanej oliwa, obsypaną otrębami, wyrównujemy ciasto i przykrywamy folią spożywczą wysmarowaną oliwą
keksówkę wkłądamy do piekarnika nagrzanego do temp 40 stopni
chleb musi wyrosnąc do brzegów foremki - mojemu zajęło to ok 2,5 godziny

nagrzewamy piekarnik do 215 stopni termoobieg i wkładamy nasz chleb na 40 minut, na koniec dopiekłam 10 minut na 220, bo był mało rumiany z wierzchu :)

po upieczeniu wyciąganiu z foremki, kładziemy na kratce do całkowitego wystygnięcia, kroiłam swój chleb dopiero rankiem, czyli po jakichś 7 godzinach, jest pyszny, spręzysty i ma świetną skórkę :)

pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
a co w koncu z ta maka orkiszowa?

etrala, sliczny ten twoj chlebek na pewno smaczny, kiedys moze wyprobuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1969 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 21875
Dont jeszcze czekamy
Etrala mi ostatnie dwa razy zakalec wyszedł i się trochę wkurzyłam. No ale chyba zrobię kolejne podejście
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5434 Wiek 38 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 41059
na co czekacie?

z moich info:
orkisz to pszenica, jej stara odmiana, nieuprzemysłowiona, więc trudniej ją uprawiać (mniej wydajna uprawa, niedporna na szkodniki itp) stąd zdrowsza (niepozbawiona w trakcie uprzemysławiania co cenniejszych makro-mikro elementów, kwasy tłuszczowe itp) i droższa (vide uprawa).

w skórcie lepsza pszenica, no ale pszenica

http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z

In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
oswieccie mnie- co jest zlego w pszenicy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1546 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31468
DZIEWCZYNY ja z innej beczki: ma zaplanowane na kolacje 1 jajo i chce je zjesc na surowo, no ale JAK???? moze jakies sugestie

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium