...
Napisał(a)
"Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego" - wikipedia
"Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orkiszu mają dobroczynny wpływ na układ krążenia, wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Błonnik pokarmowy wspiera pracę przewodu pokarmowego. Kwas krzemowy dba o wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Skrobia dostarcza energii na długi czas. Witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy. Białko buduje komórki naszego organizmu."- rasajana.pl
smiem twierdzic, ze orkisz jest w porzadku, ale moze to kwestia propagandy.. czekamy
"Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orkiszu mają dobroczynny wpływ na układ krążenia, wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Błonnik pokarmowy wspiera pracę przewodu pokarmowego. Kwas krzemowy dba o wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Skrobia dostarcza energii na długi czas. Witaminy z grupy B wzmacniają układ nerwowy. Białko buduje komórki naszego organizmu."- rasajana.pl
smiem twierdzic, ze orkisz jest w porzadku, ale moze to kwestia propagandy.. czekamy
...
Napisał(a)
Dont właśnie dlatego się zastanawiam nad tą mąką, jakaś odskocznia by to była od owsianych ... no i nie zawsze jest czas na zabawę z wyrastaniem chleba na zakwasie
...
Napisał(a)
Witam w Nowym Roku :)
upiekłam wczoraj fajny chleb z mąki pszennej razowej ( mozna też użyć mąki orkiszowej z pełnego przemiału ) i chciałam się z Wami podzielić
chleb na zakwasie odświezonym dwufazowo, spręzysty, z chrupiącą skórką, wieczorem dodam zdjecie
Graham na zakwasie BTW 100gr 6/1/22 kcal 175/100gr
napisze dokładnie jak robiłam będzie łatwiej
16:00 - pierwsze odświeżanie zakwasu
2 łyżki zakwasu
70 gr wody
70 gr maki żytniej pełnoziarnistej
wymieszac odstawić ( w szklanej lub plastikowej misce, przykryte zwykłą jednorazówką )
06:000 - drugie odświeżanie zakwasu
cały zakwas z 1-ego odświeżania
70 gr wody
70 gr maki żytniej pełnoziarnistej
wymieszac odstawić ( w szkalnej lub plastikowej misce, przykryte zwykłą jednorazówką )
16:00
- 250 zakwasu
- 475 gr wody
- 400 gr maki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka soli
mieszamy dokładnie przez 5 minut, ja to wrzucam do miksera, ciasto będzie lużne
odstawiamy przykryte na 2,5 godziny
nastepnie dodajemy jeszcze ok 80 gr maki pszennej pełnoziarnistej ( pisze około bo zrobiłam to na oko, sypiąc mąke prosto do miksera) dokładnie mieszamy przez minutę, dwie, po czym przekładamy do foremki keksowej krótkiej, wysmarowanej oliwa, obsypaną otrębami, wyrównujemy ciasto i przykrywamy folią spożywczą wysmarowaną oliwą
keksówkę wkłądamy do piekarnika nagrzanego do temp 40 stopni
chleb musi wyrosnąc do brzegów foremki - mojemu zajęło to ok 2,5 godziny
nagrzewamy piekarnik do 215 stopni termoobieg i wkładamy nasz chleb na 40 minut, na koniec dopiekłam 10 minut na 220, bo był mało rumiany z wierzchu :)
po upieczeniu wyciąganiu z foremki, kładziemy na kratce do całkowitego wystygnięcia, kroiłam swój chleb dopiero rankiem, czyli po jakichś 7 godzinach, jest pyszny, spręzysty i ma świetną skórkę :)
pozdrawiam
upiekłam wczoraj fajny chleb z mąki pszennej razowej ( mozna też użyć mąki orkiszowej z pełnego przemiału ) i chciałam się z Wami podzielić
chleb na zakwasie odświezonym dwufazowo, spręzysty, z chrupiącą skórką, wieczorem dodam zdjecie
Graham na zakwasie BTW 100gr 6/1/22 kcal 175/100gr
napisze dokładnie jak robiłam będzie łatwiej
16:00 - pierwsze odświeżanie zakwasu
2 łyżki zakwasu
70 gr wody
70 gr maki żytniej pełnoziarnistej
wymieszac odstawić ( w szklanej lub plastikowej misce, przykryte zwykłą jednorazówką )
06:000 - drugie odświeżanie zakwasu
cały zakwas z 1-ego odświeżania
70 gr wody
70 gr maki żytniej pełnoziarnistej
wymieszac odstawić ( w szkalnej lub plastikowej misce, przykryte zwykłą jednorazówką )
16:00
- 250 zakwasu
- 475 gr wody
- 400 gr maki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka soli
mieszamy dokładnie przez 5 minut, ja to wrzucam do miksera, ciasto będzie lużne
odstawiamy przykryte na 2,5 godziny
nastepnie dodajemy jeszcze ok 80 gr maki pszennej pełnoziarnistej ( pisze około bo zrobiłam to na oko, sypiąc mąke prosto do miksera) dokładnie mieszamy przez minutę, dwie, po czym przekładamy do foremki keksowej krótkiej, wysmarowanej oliwa, obsypaną otrębami, wyrównujemy ciasto i przykrywamy folią spożywczą wysmarowaną oliwą
keksówkę wkłądamy do piekarnika nagrzanego do temp 40 stopni
chleb musi wyrosnąc do brzegów foremki - mojemu zajęło to ok 2,5 godziny
nagrzewamy piekarnik do 215 stopni termoobieg i wkładamy nasz chleb na 40 minut, na koniec dopiekłam 10 minut na 220, bo był mało rumiany z wierzchu :)
po upieczeniu wyciąganiu z foremki, kładziemy na kratce do całkowitego wystygnięcia, kroiłam swój chleb dopiero rankiem, czyli po jakichś 7 godzinach, jest pyszny, spręzysty i ma świetną skórkę :)
pozdrawiam
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
a co w koncu z ta maka orkiszowa?
etrala, sliczny ten twoj chlebek na pewno smaczny, kiedys moze wyprobuje
etrala, sliczny ten twoj chlebek na pewno smaczny, kiedys moze wyprobuje
...
Napisał(a)
Dont jeszcze czekamy
Etrala mi ostatnie dwa razy zakalec wyszedł i się trochę wkurzyłam. No ale chyba zrobię kolejne podejście
Etrala mi ostatnie dwa razy zakalec wyszedł i się trochę wkurzyłam. No ale chyba zrobię kolejne podejście
...
Napisał(a)
na co czekacie?
z moich info:
orkisz to pszenica, jej stara odmiana, nieuprzemysłowiona, więc trudniej ją uprawiać (mniej wydajna uprawa, niedporna na szkodniki itp) stąd zdrowsza (niepozbawiona w trakcie uprzemysławiania co cenniejszych makro-mikro elementów, kwasy tłuszczowe itp) i droższa (vide uprawa).
w skórcie lepsza pszenica, no ale pszenica
z moich info:
orkisz to pszenica, jej stara odmiana, nieuprzemysłowiona, więc trudniej ją uprawiać (mniej wydajna uprawa, niedporna na szkodniki itp) stąd zdrowsza (niepozbawiona w trakcie uprzemysławiania co cenniejszych makro-mikro elementów, kwasy tłuszczowe itp) i droższa (vide uprawa).
w skórcie lepsza pszenica, no ale pszenica
http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z
In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe
...
Napisał(a)
DZIEWCZYNY ja z innej beczki: ma zaplanowane na kolacje 1 jajo i chce je zjesc na surowo, no ale JAK???? moze jakies sugestie
Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać
http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html
Poprzedni temat
Trening Brzuch, nogi
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Polecane artykuły