Szacuny
0
Napisanych postów
1453
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
29861
To ja mam pytanko w sprawie... nadchodzących świąt :) No właśnie, jak sobie radzicie w tym czasie w kuchni? Jakieś rewolucje przeprowadzacie czy jednak jesteśmy wierne tradycji?
"Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
_________________________________
Szacuny
0
Napisanych postów
159
Wiek
40 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3856
olinkaz93 też miałam pytać o święta...
Wiadomo rybki jak najbardziej, kapusta, pierogi zrobię sobie z żytniej, także z wigilią nie będzie problemu. Pozostałe dni to u mnie domowe wędliny, pewnie jakiś pieczony kurczak, sałatki. Ale co z liczeniem??? Chyba można tak bardziej na czuja co?
Szacuny
1
Napisanych postów
1341
Wiek
47 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
35628
Karniak super :D wsadź go do lodówki, może tam być nawet z dwa tygodnie
dziewczyny domową wędlinę często marynuję np oliwa z czosnkiem, cytryną i przyprawami ( papryka, majeranek i inne wedle uznania ), nacieram tym mięso obficie ( karczek, boczek) i trzymam w lodówce ze dwa dni, później zawijam w folie aluminiowa i pieke w piekarniku z 1,5 godziny ( czasem dłużej w zależności od wagi )
robie tez w wodzie z solą i przyprawami ( szynka ) a później pieke w rekawie
Szacuny
0
Napisanych postów
159
Wiek
40 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
3856
Nie wiedziałam czy pisać tu, ale skoro dyskusja tutaj to piszę.
Rolada z kuczaka
Z całego kurczaka trzeba wybrać kości (trochę z tym roboty jest). Położyć kurę "brzuchem" do góry i rozciąć "mostek" żeby mieć dojście, jak wyjmiemy kości to rozciągnąć skórę z mięchem, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem (ja innych przypraw nie dawałam, ale oczywiście można).
Na to rozkładamy mięso mielone przyprawione wcześniej i zwijamy jak roladę. Zawijamy w ściereczkę, szpagatujemy czyli związujemy sznurkiem i gotujemy około godziny. Po ostudzeniu przyciskamy czymś ciężkim, żeby się spłaszczyło.
Szacuny
0
Napisanych postów
396
Wiek
37 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
8054
własnie szybkowar ma to do siebie, że dużo szybciej się wszystko robi bo pod cisnieniem :) no może szynka trochę dłuzej.. ostatnio wrzuciłam podudzie indyka i szynke wieprzową no i po 45 minutach wyłączyłam gaz pod garnkiem.. ale to zależy jaki kawałek.. ale szybkowar to bardzo fajna rzecz :)
Szacuny
119
Napisanych postów
28242
Wiek
35 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
125433
Wiecie co dziewczyny, ja jestem zdania, że święta są po to, żeby odpocząć, także od diety. Więc jeśli naprawdę nie musicie, to się nie zadręczajcie liczeniem.
Jeśli chcecie, to podam Wam przepis na łazanki - z sameych lejdisowych rzeczy Wychodzą pycha i osobiście zamierzam się nimi zajadać przez całe święta Oprócz tego w Wigilię,to wiadomo, pierogi, ryba, zupa grzybowa, a w dni świąteczne mięsa + łazanki właśnie i do kawy ciasta z kuchni sfd. Znalazłam też przepis na ciasto orzechowe, ale jeszcze nie robiłam i sama jestem ciekawa, co z niego wyjzie.
Szacuny
1
Napisanych postów
1449
Wiek
43 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
13082
Uwielbiam łazanki - chętnie wykorzystam w swojej świątecznej kuchni A szybkować rzecz świetna - jak nie mam czasu na bawienie się w gotowanie to rosołową bazę pod pomidorówkę mam w 25 minut. W święta zawsze jest u mnie mnóstwo pieczystego - więc z wędlinami problemu nie będzie. Jajko z odrobiną majonezu też mnie raczej nie utuczy w 5 minut A chlebek będzie razowy żeby było czyściej w misce. Tylko moja słabość... grzyby w cieście (mniam) - niezbyt zdrowa niestety.
A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.
Szacuny
1
Napisanych postów
1449
Wiek
43 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
13082
Własnego zbioru suszone podgrzybki (u mnie tylko takie grzyby poza pieczarkami się jada) namacza się dzień przed smażeniem. Obtacza się w najzwyklejszym cieście naleśnikowym i smaży na oleju. Przepyszne Technologia identyczna jak jabłka w cieście
A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.