SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 276160

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 3448 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 31332
różne są taktyki, ja z tego gotowego zakwasu biorę 2-3 łyżki stołowe na zaczyn, resztę wstawiam do lodówki. Do tych 2-3 łyżek zakwasu daję 100g mąki i 100g wody, zostawiam do wyrośnięcie i dalej jak pisałam wyżej (3 fazy)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
natasza__ Redakcja SFD Moderator
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 2809 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 31546
ok dzieki, zdam relacje jak mi wyszedł ile czasu piec w 180 st bez termoobiegu?

Chyba coś zle zrobilam
Bo z tego co mi wyszlo po 5 dniach , odłożyłam 100g do słoika

a do 700 g tego zakwasu dalam 700g mąki i 500ml wody...
To dalam na 2 takie małe foremki...
skorka ok, chrupiąca, popękał mi na górze ale w srodku mokry.. i ciezko go odkleić od papieru...


Zmieniony przez - natasza__ w dniu 2011-12-05 21:33:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1449 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13082
Czyli to samo co z moim pierwszym pieczeniem. Jaki tam ze mnie znawca Po moim marudzeniu Obli pisała, że to kwestia słabego wyrastania. No i kwestia zakwasu. Dziewczyny piszą, że ze starszego zakwasu lepiej wychodzi. Jak wyrastałaś chleb przed pieczeniem? Ja następnym razem dałam wyrastanie w piekarniku nastawionym na 50 stopni i było lepiej - ale bez szału. Tyle, że poprzedni zakwas mi się popsuł i jadę na swieżym.
Ja piekłam 20 minut na 220 stopni i godzinę na 190 dodatkowo. Bez termoobiegu.

Zmieniony przez - k_rol_k w dniu 2011-12-06 11:43:58

A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.

http://www.sfd.pl/W_poszukiwaniu_zaginionej_talii__k_rol_k-t764731-s17.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
natasza__ Redakcja SFD Moderator
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 2809 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 31546
Hmmmm ... po odłożeniu dodałam make i wode i sol, odstawiłam na 20 min na grzejnik, potem znowu przemieszałam i do foremek...

piekłam 1,5h w 180 stopniach w zwykłym piekarniku..
nie jest w sumie taki zły, dzis rano wyjelam go z foremek, ale ciezko papier bylo mi odlepić...

Moze nastepny wyjdzie lepszy

Zmieniony przez - natasza__ w dniu 2011-12-06 12:25:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1449 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13082
To moje pierwsze rosło praiwe 4 godziny przy kaloryferze a to piekarnikowe prawie godzinę.

A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.

http://www.sfd.pl/W_poszukiwaniu_zaginionej_talii__k_rol_k-t764731-s17.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 3448 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 31332
20 min wyrastania to stanowczo za mało wg mnie. Mój chleb wyrasta kilka godzin. Właśnie zaczyn nastawiłam na następny, już trzecią fazę przechodzi, wieczorem będę piekła
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4263 Wiek 51 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 35910
Ja piekę chleb wg przepisu Oveji (choć proporcje bardziej na oko)bardzo dobrze wszystko opisane i chleb się zawsze udaje.
A jak się chce więcej poczytać to polecam tę stronę, dużo ciekawych informacji i przepisów:
http://chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-zytnie 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1449 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13082
A ja właśnie wg przepisu Oveji i ta mokra glina wychodzi - ale sama Owieczka pisała, że praktyka czyni mistrza - z czasem się dochodzi do właściwych proporcji dla siebie. A takie pytanie z innej beczki - unikamy bułki tartej bo jest be - bo z białej mąki. A jakby tak zrobić bułę tartą z pieczywa razowego własnej produkcji? Można wtedy kotlecika panierowanego?

A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.

http://www.sfd.pl/W_poszukiwaniu_zaginionej_talii__k_rol_k-t764731-s17.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4263 Wiek 51 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 35910
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 794 Wiek 51 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10493
Ja korzystałam z przepisów, w których na wyrastanie zostawiało się na całą noc w dość niskiej temperaturze- wychodziła bardzo dobra konsystencja. Gdy zakwas jest młody, chlebek można też "popędzić" normalnymi drożdżami (nawet suszonymi)
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium