Zmieniony przez - unplugged w dniu 2011-10-28 10:22:14
...
Napisał(a)
Mnie się pierwszy udał ładny wygladowo a w środku porażka, już ogarnęłam temat z chlebem- pięknie wyrasta i wszystko jest ok.Dla tych, którzy nadal mają problem z tym tematem przesyłam przepis z którego zawsze wszystko się udaje( jesli to zakazane to proszę usunąć i nie karcić- mam dobre zamiary:)
Zmieniony przez - unplugged w dniu 2011-10-28 10:22:14
Zmieniony przez - unplugged w dniu 2011-10-28 10:22:14
...
Napisał(a)
Mi też wyszedł kleisty - taki aż nóż brudzi przy krojeniu, ale pyszny. Zastanawiam się czy dałam za małą temperaturę czy za dużo wody. W jakiej temperaturze pieczecie swoje chlebki? Ja jechałam kwadrans w 220 st. i 45 minut w 200 st, wydawało mi się dużo...
A wyrósł ładnie na stołku przy kaloryferze.
Zmieniony przez - k_rol_k w dniu 2011-10-31 12:23:41
A wyrósł ładnie na stołku przy kaloryferze.
Zmieniony przez - k_rol_k w dniu 2011-10-31 12:23:41
A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.
http://www.sfd.pl/W_poszukiwaniu_zaginionej_talii__k_rol_k-t764731-s17.html
...
Napisał(a)
unplugged - żytni? bo to co wcześniej wysłałaś to pszenna mieszanka
łanłej: http://www.sfd.pl/-t767019-s8.html
-----------------------------------------------------------
http://www.sfd.pl/jedz-t752315.html http://www.sfd.pl/gotuj-t696301.html
http://www.sfd.pl/gadaj-t699560.html http://www.sfd.pl/targ-t819911.html
...
Napisał(a)
Tak żytni, przepis potraktowałam jako wskazówkę a mąkę dobieram wg swoich potrzeb:) Przeważnie piekę z żytniej razowej typ 2000. Dla pozostałych domowników robiłam rożne wersje, np z maki graham, pszennej razowej z dodatkami siemienia lnianego, sezamu,otrąb, bywały tez w wersji ze śliwką na miodzie, z rodzynkami. Jeszcze mnie ten przepis nie zawiódł.
...
Napisał(a)
A no to kolejne pytanie, które się nasuwa. Chlebek ma być razowy - wiadomo. Ale TYLKO żytni razowy czy mieszany albo pszenny też git, byle była mąka tym 2000? Rozjaśnijcie proszę ciemnocie we łbie
A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.
http://www.sfd.pl/W_poszukiwaniu_zaginionej_talii__k_rol_k-t764731-s17.html
...
Napisał(a)
Poprawka, ostatnio piekłam 65min, ale myślę, że to zależy od piekarnika też... Dobre pytanie k_rol_k, chyba najlepiej piec z żytniej ale są dwa typy żytniej przecież: 2000 i ta typowo chlebowa 720. Zdarzało mi się mieszać i takie- w równych proporcjach. Smakowo -bardzo dobre a jak ze zdrowotnością takiego chleba to już mądrzejsi się muszą wypowiedzieć.
Razowe żytnie nie wyrastają mi aż takie duże jak np z domieszką mąki pszennej razowej( na zdjęciu).
Zmieniony przez - unplugged w dniu 2011-10-31 16:54:46
Razowe żytnie nie wyrastają mi aż takie duże jak np z domieszką mąki pszennej razowej( na zdjęciu).
Zmieniony przez - unplugged w dniu 2011-10-31 16:54:46
...
Napisał(a)
poki co nie pieke swojego chlebka na zakwasie bo mam ograniczone zrodla ww... ale chleba mi sie chce... co myslicie o tym przepisie wprost od dukanowcow?
Składniki:
- 3 jajka
- kostka chudego twarogu (200 gram)
- 10 łyżek otrębów (6 owsianych i 4 pszennych)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany
- szczypta pieprzu i soli (może być sól cebulowa)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia.
Wszystko mieszamy mikserem, dodajemy otręby, zioła, pieprz oraz sól i dalej miksujemy.
Jak składniki dobrze się połączą dodajemy ubite białko i ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki.
Masę wylewamy do wyłożonej papierem keksówki lub wąskiej blachy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem 160-170 stopni) przez około 30-40 minut. Najlepiej po upływie 30 minut sprawdzić patyczkiem. Jeżeli wyciągniemy suchy i nie obklejony ciastem to oznacza gotowy chlebek.
gdyby tak te otreby zastapic platkami owsianymi?
Składniki:
- 3 jajka
- kostka chudego twarogu (200 gram)
- 10 łyżek otrębów (6 owsianych i 4 pszennych)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany
- szczypta pieprzu i soli (może być sól cebulowa)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy kostkę białego twarogu i proszek do pieczenia.
Wszystko mieszamy mikserem, dodajemy otręby, zioła, pieprz oraz sól i dalej miksujemy.
Jak składniki dobrze się połączą dodajemy ubite białko i ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki.
Masę wylewamy do wyłożonej papierem keksówki lub wąskiej blachy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem 160-170 stopni) przez około 30-40 minut. Najlepiej po upływie 30 minut sprawdzić patyczkiem. Jeżeli wyciągniemy suchy i nie obklejony ciastem to oznacza gotowy chlebek.
gdyby tak te otreby zastapic platkami owsianymi?
...
Napisał(a)
Przepis wygląda ciekawie : granulowany czosnek zastąpiłabym świeżym wyciskanym/miażdżonym, a chudy twaróg półtłustym.
...
Napisał(a)
nie no jasne, nie jem chudego sera
tylko sie zastanawiam czy z niezmielonymi owsianymi wyjdzie.... bo nie mam mlynka, a otrab uzywac nie chce
tylko sie zastanawiam czy z niezmielonymi owsianymi wyjdzie.... bo nie mam mlynka, a otrab uzywac nie chce
Poprzedni temat
Trening Brzuch, nogi
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Polecane artykuły