właśnie piekę bułeczki- eksperymentuje ostatnio z chlebem. kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością mąkę pszenną razową z pełnego przemiału. a przepis taki:
1kg mąki
5 dag drożdży
3\4 szklanki mleka
łyżeczka soli
łyżka fruktozy
3 łyżki oliwy z oliwek
najpierw robimy zaczyn z ciepłego mleka- około 30-40 stopni , z drożdży, dodajemy fruktozę i kilka łyżek mąki- koło czterech łyżek. odstawiamy na chwlie, kiedy urosną i podniosą się dodajemy resztę mąki, sól, wyrabiamy kilka minut, potem dodajemy oliwę i dalej wyrabiamy. odstawiamy do wyrośnięcia- przykrywamy ściereczką i czekamy aż wyrośnie- ma podwoić swoją objętość. potem wyrabiamy jeszcze chwilę, wkładamy do formy lub foermujemy bułeczki, kładziemy je na blasze, smarujemy wodą pomieszana z oliwą, posypujemy słonecznikiem lub czym chcemy i wstawiamy na 10 minut do pieca- temp. 100 stopni, potem 40 minut w temp. 215.mówie wam ale u mnie pachnie w domu!!!!można potem te bułeczki zamrożić.pa