hej Lianna jeżeli chodzi o spożywanie chleba to możesz go spożywać wyłącznie z rybą najlepiej tłustą np. wędzoną a jak jest ona tłusta to myśle że już ta margaryna nie jest potrzebna bo winność takiej kanapki jest wg. mnie ok. możesz do tego dorzucić warzywa np. pomidor, ogórek zielony itp.
pamiętaj wybierając chleb sprawdzać skład u nas nie ma jeszcze (albo to naprawdę rzadkość)chleba z prawdziwego zdarzenia ( z mąki pełnego przemiału ) unikaj chleba w składzie z cukrem, karmelem, mąką pszenną, skrobiami modyfikowanymi, dopuszczalne są chlebki z mąki żytniej razowej, z dodatkiem owsu, siemienia lnianego, słonecznika znalazłem parę takich w supermarkecie
a to moja propozycja na śniadanko:
omlet z marmoladą bez cukru (oczywiście proporcje jak dla mnie ;)
5jaj
płatki owsiane, kiełki, otręby zbożowe - (w całości 1 szklanka)
masło, choć Monti dałby pewnie olej słonecznikowy
mogą być morele lub figi suszone - do smaku
marmolada bez cukru (pełno jej w sklepie dla dietetyków)
jogurt naturalny, mleko, kefir
narzędzia:
(robot kuchenny, patelnia najlepiej teflonowa, podbierak, naczynie plastikowe)
umyte jaja oddzielić (białko-żółtko), białko ubić mikserem na sztywno, następnie dodać 2,3 zółtka (pozostałe można na włosy zarzucić ;))) wszystko połączyć mikseram, następnie dodać płatki, kiełki, otrępy, morele, figi i powoli wszystko wymieszać, tak przygotowaną mieszankę wrzycamy na rozgrzaną patelnie (z masłem lub olejem) smażymu pod przykryciem na małym ogniu ok. 8min. podajemy z marmoladą lub w II fazie można rozpuścić gorzką czekoladę z orzechami i polać omleta, popijać jogurtem naturalnym, mlekiem, kerirem
SMACZNEGO