Czego potrzebujemy: 50 g półtłustego sera typu feta 50 g półtłustego twarogu 5 g nasion chia 10 g pistacji Pieprz ewentualnie ulubione zioła Jak wykonać: W misce łączymy ser feta i twaróg - ja to robię widelcem, dobrze rozcierając oba sery. Do masy dodaję nasiona chia, przyprawy i ponownie ucieram przez chwilę. Mokrymi rękoma formuję kulki [...]
Czego potrzebujemy: 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 jajko ulubione zioła i przyprawy 45 suchej kaszy manny 50 g suszonych pomidorów w oleju czubata łyżka natki pietruszki Jak wykonać: Pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Z mięsa formujemy kulki i [...]
Czego potrzebujemy: 300 g cukinii 100 g białej części pora 100 g startej marchewki 1 cebula 4 ząbki czosnku 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego 100 g kaszy manny 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczka curry sól/pieprz, zioła 3 jajka natka szczypioru, pietruszki Jak wykonać: Cukinie ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na [...]
Prawidłowa nazwa popularnego bratka polnego to fiołek trójbarwny (Viola tricolor L.). Roślina ta ceniona jest za swoje charakterystyczne, delikatne kwiaty. Jak przygotować napar z bratka polnego? Jeśli chcesz przygotować napar z bratka polnego, wystarczy, że pół łyżki suszonego ziela zalejesz szklanką gorącej wody. Taką mieszankę należy zaparzać [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Czego potrzebujemy: 450 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 15 g oleju kokosowego 400 g cukinii 400 g papryki 250 g pieczarek 700 g passaty pomidorowej około 300 ml wody przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano Jak wykonać: Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. [...]
Jeśli chodzi o roślinne pasztety i różnego rodzaju pasty kanapkowe, to dieta wegańska daje szerokie pole do popisu. Przepisy są banalne, często wystarczy zmiksować fasolę z puszki z przyprawami i wychodzi konkretny dodatek do kanapek. Z pasztetami jest nieco więcej roboty, bo zwykle jest więcej składników, dochodzi pieczenie, stygnięcie itp. [...]
Budowanie mięśni zależy od ich uprzedniego uszkodzenia. Paradoksalnie, najpierw "niszczymy" tę tkankę, później cieszymy się wzrostem włókien mięśniowych. Niemniej, jak to w życiu, w tych działaniach chodzi o to, aby znaleźć złoty środek. W poszukiwaniu "złotego środka" Ćwiczymy za lekko, więc nie ma wzrostu włókien mięśniowych. Jeśli natomiast [...]
Pasty warzywne to bardzo popularny wśród wegetarian i wegan dodatek do kanapek. Nie jedzą oni wędlin, serów, serków, to z czym tu zjeść kromkę chleba? Właśnie z taką pastą. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, wykorzystując rośliny strączkowe jako bazę i dodawać różnego rodzaju przyprawy, ziarna itp. Kwestia wyobraźni. Jednak nie zawsze jest czas [...]
Przyjemny anyżkowy zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Specyficzny smak i oryginalny wygląd. Warzywo to jest niezwykłe również z powodu właściwości leczniczych. Koper włoski zwany inaczej fenkułem jest uprawiany w krajach śródziemnomorskich jako warzywo. W Polsce głównie do celów leczniczych. Zawiera lecznicze substancje czynne glikozydy [...]
Żelazo jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach. Dorośli [...]
Terapia farmakologiczna, która dostarczana jest do organizmu drogą doustną, nie zawsze może być stosowana o dowolnej porze dnia. Niektóre leki wymagają konkretnych odstępów od posiłku, czy równych przerw pomiędzy kolejnymi dawkami. Sprawa staje się szczególnie skomplikowana, gdy w grę wchodzi stosowanie kilku różnych leków. Niedostosowanie się do [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
Naukowcy z Uniwersytetu Guru Nanak w Indiach, którzy badają wpływ ziół ajurwedyjskich na wyniki sportowe, odkryli, że ashwaganda oraz mniej popularna u nas arjuna, mogą korzystnie wpłynąć na wyniki sprinterów. Ashwagandha Ashwagandha stała się w ostatnich czasach dość popularnym suplementem. Ze względu na podobieństwo działania kojarzona jest z [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
Czy zdarzyło Ci się wyrzucać jedzenie? Kupiłeś za dużo i leżące w lodówce produkty w końcu straciły swoją ważność do spożycia. Okazuje się, że każdy z nas marnuje dość sporo żywności, przyczyniając się tym do większej emisji gazów cieplarnianych, marnowania wody i innych zasobów potrzebnych do upraw. Możesz to zmienić! Poznaj kilka sposobów jak [...]
Chociaż zioła tradycyjnej medycyny Wschodu z reguły kojarzą się z działaniem wzmacniającym organizm w walce ze stresem, czy nadmiernym obciążeniem wysiłkiem, to warto wiedzieć, że współczesna nauka znajduje jeszcze inne, zweryfikowane zastosowania dla przeróżnych kwiatów, korzeni, liści, czy owoców. Nowotwór żołądka – przyczyny i skutki Rak [...]
Adaptogeny, zioła i ekstrakty roślinne, od wieków cenione ze względu na swoje dobroczynne właściwości, zyskują coraz większą popularność. W świecie pełnym ciągłego napięcia i wyzwań, ludzie coraz częściej zwracają się ku naturze, szukając sposobów na wzmocnienie swojego organizmu i poprawy samopoczucia. Wśród tych naturalnych źródeł harmonii i [...]
Pośród roślinnych surowców zielarskich ukierunkowanych na poprawę funkcji kognitywnych bakopa drobnolistna, czyli bacopa monnieri, jest jednym z najskuteczniejszych. Ma nie tylko długą tradycję wykorzystania w fitoterapii (jest surowcem etnobotanicznym), ale również zdobywa coraz większe poparcie we współczesnych badaniach naukowych. Ze względu na [...]