Pośród roślinnych surowców zielarskich ukierunkowanych na poprawę funkcji kognitywnych bakopa drobnolistna, czyli bacopa monnieri, jest jednym z najskuteczniejszych. Ma nie tylko długą tradycję wykorzystania w fitoterapii (jest surowcem etnobotanicznym), ale również zdobywa coraz większe poparcie we współczesnych badaniach naukowych. Ze względu na [...]
Pobudki w środku nocy oraz kłopoty z ponownym zaśnięciem mogą mocno wpłynąć na nasz nastrój, zdrowie i poziom energii w ciągu dnia. Jeśli ten problem dotyczy także Ciebie, przeczytaj i dowiedz się, jak możesz sobie z tym poradzić.
Wychodzimy rano z domu do pracy, na uczelnie, odwiedzamy siłownie, znajomych lub rodzinę. Znikamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Wracamy po południu lub wieczorem, gdzie czeka na nas wir obowiązków, pranie, sprzątanie, gotowanie, nauka, lub zajmowanie się rodziną. Dodatkowo w tym wirze zadań musimy też znaleźć czas na odpoczynek i [...]
Czy zdarzyło Ci się wyrzucać jedzenie? Kupiłeś za dużo i leżące w lodówce produkty w końcu straciły swoją ważność do spożycia. Okazuje się, że każdy z nas marnuje dość sporo żywności, przyczyniając się tym do większej emisji gazów cieplarnianych, marnowania wody i innych zasobów potrzebnych do upraw. Możesz to zmienić! Poznaj kilka sposobów jak [...]
Chociaż zioła tradycyjnej medycyny Wschodu z reguły kojarzą się z działaniem wzmacniającym organizm w walce ze stresem, czy nadmiernym obciążeniem wysiłkiem, to warto wiedzieć, że współczesna nauka znajduje jeszcze inne, zweryfikowane zastosowania dla przeróżnych kwiatów, korzeni, liści, czy owoców. Nowotwór żołądka – przyczyny i skutki Rak [...]
Adaptogeny, zioła i ekstrakty roślinne, od wieków cenione ze względu na swoje dobroczynne właściwości, zyskują coraz większą popularność. W świecie pełnym ciągłego napięcia i wyzwań, ludzie coraz częściej zwracają się ku naturze, szukając sposobów na wzmocnienie swojego organizmu i poprawy samopoczucia. Wśród tych naturalnych źródeł harmonii i [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
Naukowcy z Uniwersytetu Guru Nanak w Indiach, którzy badają wpływ ziół ajurwedyjskich na wyniki sportowe, odkryli, że ashwaganda oraz mniej popularna u nas arjuna, mogą korzystnie wpłynąć na wyniki sprinterów. Ashwagandha Ashwagandha stała się w ostatnich czasach dość popularnym suplementem. Ze względu na podobieństwo działania kojarzona jest z [...]
Terapia farmakologiczna, która dostarczana jest do organizmu drogą doustną, nie zawsze może być stosowana o dowolnej porze dnia. Niektóre leki wymagają konkretnych odstępów od posiłku, czy równych przerw pomiędzy kolejnymi dawkami. Sprawa staje się szczególnie skomplikowana, gdy w grę wchodzi stosowanie kilku różnych leków. Niedostosowanie się do [...]
Przyjemny anyżkowy zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Specyficzny smak i oryginalny wygląd. Warzywo to jest niezwykłe również z powodu właściwości leczniczych. Koper włoski zwany inaczej fenkułem jest uprawiany w krajach śródziemnomorskich jako warzywo. W Polsce głównie do celów leczniczych. Zawiera lecznicze substancje czynne glikozydy [...]
Żelazo jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach. Dorośli [...]
Jeśli chodzi o roślinne pasztety i różnego rodzaju pasty kanapkowe, to dieta wegańska daje szerokie pole do popisu. Przepisy są banalne, często wystarczy zmiksować fasolę z puszki z przyprawami i wychodzi konkretny dodatek do kanapek. Z pasztetami jest nieco więcej roboty, bo zwykle jest więcej składników, dochodzi pieczenie, stygnięcie itp. [...]
Pasty warzywne to bardzo popularny wśród wegetarian i wegan dodatek do kanapek. Nie jedzą oni wędlin, serów, serków, to z czym tu zjeść kromkę chleba? Właśnie z taką pastą. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, wykorzystując rośliny strączkowe jako bazę i dodawać różnego rodzaju przyprawy, ziarna itp. Kwestia wyobraźni. Jednak nie zawsze jest czas [...]
Budowanie mięśni zależy od ich uprzedniego uszkodzenia. Paradoksalnie, najpierw "niszczymy" tę tkankę, później cieszymy się wzrostem włókien mięśniowych. Niemniej, jak to w życiu, w tych działaniach chodzi o to, aby znaleźć złoty środek. W poszukiwaniu "złotego środka" Ćwiczymy za lekko, więc nie ma wzrostu włókien mięśniowych. Jeśli natomiast [...]
Czego potrzebujemy: 450 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 15 g oleju kokosowego 400 g cukinii 400 g papryki 250 g pieczarek 700 g passaty pomidorowej około 300 ml wody przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, ostra, kurkuma, curry, zioła prowansalskie, oregano Jak wykonać: Pierś z kurczaka, warzywa, pieczarki kroimy w kostkę. [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Czego potrzebujemy: 300 g cukinii 100 g białej części pora 100 g startej marchewki 1 cebula 4 ząbki czosnku 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego 100 g kaszy manny 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczka curry sól/pieprz, zioła 3 jajka natka szczypioru, pietruszki Jak wykonać: Cukinie ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na [...]
Prawidłowa nazwa popularnego bratka polnego to fiołek trójbarwny (Viola tricolor L.). Roślina ta ceniona jest za swoje charakterystyczne, delikatne kwiaty. Stanowi często wybieraną ozdobę balkonów i rabatek w ogródkach. Warto wiedzieć, że ma ona również zastosowanie w medycynie ludowej oraz w wytwarzaniu nowoczesnych leków i suplementów diety. [...]
Czego potrzebujemy: 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 jajko ulubione zioła i przyprawy 45 suchej kaszy manny 50 g suszonych pomidorów w oleju czubata łyżka natki pietruszki Jak wykonać: Pomidory drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Z mięsa formujemy kulki i [...]