Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] kalkulatora to moje zapotrzebowanie to ok. 2800-3000 Co mnie zdziwiło bo na innych kalkulatorach wyszło o wiele mniej(prawdopodobnie dlatego ze nie dodałem ile spalam na trawienie itp). i jeszcze podpowiedzcie ile powinienem chudnąć na tydzień I jeszcze jedno Ćwicząc klatkę na skosie ujemnym dokąd powinno się opuszczać gryf? Do mostka czy [...]
Deja , Szajka mam teraz ulgix trawienie, ale mało co pomaga. Pije herbatki ziołowe, łyknęłam dwa razy controloc. Najbardziej pomaga mi aktywność fizyczna np. tuż po siłowni czy bieganiu brzuch rewelacja potem posiłek i znowu to samo. Najgorzej niestety jest rano: skręca i gniecie że łomatko. Na śniadanie zrobiłam sobie kleik ryżowy z bananem i [...]
zresztą kiszki też muszą dostawać nieźle, trawienie na poziomie 190% bo przez 4-5godzin nagle dać kupe węgli białka i tłuszczu to tam musi być prawdziwa rebelia, po paru dniach pewnie wysiada
[...] swoją przygodę z siłownią to moim zdaniem przeładowany. Jeśli posiłki okołotreningowe to z mniejszą zawartością tłuszczy- lepiej się ćwiczy, a po treningu tłuszcz spowalnia trawienie i wchłanianie. Włączyłbym w to ryby ze względu na omega3, a także pestki i orzechy. Korzystaj z produktów nieprzetworzonych, dobrych źródeł węglowodanów - kasz, [...]
[...] wróg? - Białko – ile, najlepsze źródła, - Tłuszcze – dlaczego ich potrzebujesz, ile, „złe tłuszcze”, „dobre tłuszcze” - Makroskładniki żywieniowe – ich budowa, funkcja oraz trawienie – funkcje wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego - Cholesterol – przyjaciel czy wróg? - Witaminy i minerały – dlaczego ich potrzebujesz, jak dużo – korelacja z [...]
Nie od dzisiaj wiadomo, że największą ilość energii organizm zużywa na trawienie, więc tu akurat może się sprawdzać przysłowie "co za dużo to niezdrowo" A spożycie białka większe o 50% oznacza... zyski producentów większe o 50%
Największą energię najczęściej organizm zużywa na pracę swoich organów Trawienie to pikuś Co do białka to najrozsądniejszą ilością wydaje się być 2g/kgmc, choć jest to wartość optymalna a nie obowiązkowa. Tyka próbował kiedyś podjąć dyskusję a propos białka w tym poście http://www.sfd.pl/temat193240/
[...] ooczywiscie z puli organizmu -weglowodany analogicznie 8% -tluszcze analogicznie 3% Wniosek: jedzac wiecej bialka tracimy dodatkowa energie na kolejne procesy, a nie tylko trawienie. Przeciazajac sie nadmiarem bialka prowokujemy jako rezultat inne powyzszego choroby zwiazane z niesprawnym metabolizmem, albo nawet raka, czy przedwzesne starzenie [...]
Tak, zgodzę się, że może nie samo trawienie, ale wyższa podaż makroskładników (głównie białka) wiąże się z większą pracą organów. Jednak nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że można nasilić syntezę białka, gdy jak to napisałeś spozycie nie idzie w parze z "decyzja organizmu by rosnac" Albo wóz albo przewóz. Na redukcji prawie nigdy nie [...]
[...] nadmiar jest rowniez niezwykle energo-enzymo-wydajnosiowo - chlonny.." A teraz to co Ty napisales:- odpowiedzi WIELKIMI LITERAMI. Tak, zgodzę się, że może nie samo trawienie, ale wyższa podaż makroskładników (głównie białka) wiąże się z większą pracą organów. CO DO SEDNA MOJEJ MYSLI WYRAZONEJ PRZEDTEM ZGADZAMY SIE, PORA NA SZCZEGOLY.. [...]
Pankreatyna, wyciąg z trzustki zawierający protezę, amylazę i lipazę. Proteza to enzym odpowiadający za trawienie białek, czyli rozkład związków białkowych na substancje o prostszej budowie, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzym trawiący węglowodany to amylaza, której działanie polega na rozkładzie skrobi i glikogenu do wielocukrów [...]
Sis, mi sie zdaje, ze to wszystko jest powiazane ---> stres---> bardzo niski poziom HCL---> zle trawienie, brak odpornosci ---> candida i nieusuwanie estrogenu. Jak nie odejde z pracy to dostane raka, kvrva.
[...] zapachem)i nastepuje coś co jest opisane wyzej. Trzeba drania zaskakiwać. To wpływ zapachu i smaku jedzenia pobudza komórki wydzielnicze do intensywnej produkcji i wydzielania soków żołądkowych Co dotrawienia, to chyba też jest pare substancji i mechanizmów ktore pobudzają trawienie (wydzielanie soków trawiennych). Chociażby żucie gumy podobno.