[...] kompot z suszu Kompot z suszu znajdzie się zapewne na większości świątecznych stołów. Poza tym, że jest bardzo smaczny, łagodzi skutki świątecznego obżarstwa, reguluje trawienie i zapobiega wzdęciom. Zawarty w suszonych owocach błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, usuwa zaparcia. Również świetnie gasi pragnienie. Melisa W kuchniach wielu [...]
[...] krwi, oraz węglowodany trawione powoli. Te pierwsze mają wysoki indeks (GI), te drugie niski. Jak interpretować różnice i jakie jest ich znaczenie praktyczne? Otóż szybkie trawienie i wchłanianie wiąże się ze wzrostem poziomu cukru po posiłku, a tym samym ze wzrostem poziomu insuliny w organizmie. Wysoki poziom insuliny we krwi to akurat ten [...]
[...] energii niż jest w stanie wydatkować. Prowadzi to do zachwiania równowagi żywieniowej i w prostej linii do odkładania się tłuszczu w postaci tkanki tłuszczowej. Prawidłowe trawienie tłuszczów przebiega w obecności wystarczającej ilości węglowodanów. Ich brak lub niedostatek jest powodem niecałkowitego spalania tłuszczów i odkładanie się ich. [...]
[...] aminokwas w stymulacji syntezy nowych białek mięśniowych. Whey dodatkowo został wzbogacony w anaboliczne aminokwasy: L-leucynę i L-glutaminę oraz substancje wzmagające trawienie i absorpcje białek (enzymy proteolityczne z ananasa i papai) a także ?-ecdysteron, który wielokrotnie nasila wykorzystanie aminokwasów przez mięśnie do produkcji [...]
[...] Kiedy powinieneś wybrać Pro Amino Xplode Powder®?: Hydrolizat białek serwatkowych (WPH) będący podstawą składnikową Pro Amino Xplode Powder® otrzymuje się przez enzymatyczne trawienie białek frakcji serwatkowej mleka. Dzięki zastosowaniu tego procesu długołańcuchowe białka o złożonej strukturze przestrzennej ulegają degradacji, do wolnych [...]
[...] Jako roślina uprawna znany jest od kilku tysięcy lat i używany jako przyprawa lub jako środek leczniczy. Podobnie jak cebula posiada bardzo dużo fitoncydów, pobudza trawienie i przeciwdziała sklerozie, przyczyniając się do rozpuszczenia soli wapnia w układzie krwionośnym. Czosnek zawiera od 0,2.5 do 0,9% olejku, który jest mieszaniną [...]
[...] jabłek, śliwek, nasion dyni. Owoce te zawierają dużo błonnika, który nie dostarcza organizmowi kalorii, zmniejsza natomiast wchłanianie tłuszczu i węglowodanów oraz reguluje trawienie. To bardzo ważne, bo złe trawienie = wypukły brzuch, nawet u najbardziej zgrabnej i szczupłej dziewczyny. Dobra rada: jedz powoli, każdy kęs dobrze przeżuwaj, aby [...]
[...] (tzw. "robienie ketozy"). Tak wysokie spożycie białek może podnieść poziom przemiany materii nawet o 50%. Stosunkowo niska kaloryczność białek, jak też ich energochłonne trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania się ciepła, zdecydowanie przyczynia się do wykorzystania zapasów tkanki tłuszczowej jako źródła [...]
[...] nieprawidłowe jakościowo dostarczanie ich z pożywieniem. Jednakże obok tych przyczyn zewnątrzpochodnych istnieją przyczyny wewnątrzpochodne, do których należą: upośledzone trawienie lub wchłanianie; wadliwe wytwarzanie białek w organizmie przy niektórych chorobach; zwiększony rozpad białek organizmu (stany gorączkowe, przyśpieszona przemiana [...]
[...] że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne produkty. Uważa ona, że powinno się unikać mieszania białek z węglowodanami, czy tez mieszania jakichkolwiek potraw z [...]
[...] ‘pełny’ jeszcze kilka godzin po tym posiłku. Wynika to z bardzo powolnego trawienia w wyniku tej całej żywności jaką pochłonąłeś, na dodatek tłuszczy, które spowalniają trawienie. Nie zmuszaj się do jedzenia zgodnie z planem w ten dzień, bo boisz katabolizmu czy coś. Przez to ‘ucztowanie’ stworzył się ogromny magazyn żywności w żołądku czy [...]
[...] - równie dobrze możesz zastosować powyższe wskazówki. Do tego możesz wypić swojego shake’a z wpc (czy wpi/wph),dodaj albo popij później kieliszkiem oliwy. Tłuszcz opóźnia trawienie - wiec tym trikiem wydłużasz czas, kiedy aminokwasy są dostarczane do krwi. http://www.t-nation.com/img/photos/2011/11-683-04/leadImage.jpg .......inne pomocne [...]
ART. Rola witamin w utrzymaniu prawidłowej funkcji skóry Witaminy - to niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu związki organiczne, biorące udział w przemianach biochemicznych jako koenzymy, substancje, których obecność warunkuje prawidłowe działanie enzymów, białek katalizujących procesy przemiany materii. Z chemicznego punktu widzenia [...]
[...] (tzw. "robienie ketozy"). Tak wysokie spożycie białek może podnieść poziom przemiany materii nawet o 50%. Stosunkowo niska kaloryczność białek, jak też ich energochłonne trawienie powodujące efekt "termogenezy", czyli nadmiernego wydzielania się ciepła, zdecydowanie przyczynia się do wykorzystania zapasów tkanki tłuszczowej jako źródła [...]
[...] nie zrobi się ok. 7-10 dniowej przerwy w treningach grozi jakby przeniesienie się tego stanu dalej i dalej.. Chroniczne przetrenowanie nerwowe rozstraja układ hormonalny, trawienie … właściwie rozstraja wszystko łącznie ze zdrowiem psychicznym. Jeśli dopadły was dodatkowo brak apetytu, bezsenność, dziwne nastroje itp., przerwa powinna trwać [...]
[...] komórkowe są to drobniutkie struktury komórki, podobne do małych pęcherzyków, zawierające enzymy trawienne przebywające w środowisku kwaśnym. Ich podstawowym zadaniem jest : trawienie wewnątrzkomórkowe, proces modyfikacji i wydzielania neurohormonów, oraz degeneracja zużytych komórek nerwowych. Kiedy dojdzie do uszkodzenia błony komórkowej [...]
[...] że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne produkty. Uważa ona, że powinno się unikać mieszania białek z węglowodanami, czy tez mieszania jakichkolwiek potraw z [...]
[...] jedzeniem i godzinę po nim, by zapewnić spokojny przebieg procesów trawiennych. Woda nie tylko rozcieńcza soki trawienne i treść pokarmową, także w różny sposób utrudnia trawienie. Temperatura wypijanej wody nie powinna pogarszać jej smaku. W lecie powinna być chłodniejsza, w zimie bardziej stosowny byłby ciepły napój. Należy unikać skrajnych [...]
[...] przewodem trzustkowym do dwunastnicy. I dopiero w świetle dwunastnicy dochodzi do aktywacji proenzymów do enzymów i ich działania trawiennego. Wydzielanie enzymów Wstępne trawienie węglowodanów i białek odbywa się już w jamie ustnej i żołądku, ale zasadnicze trawienie, jak i wchłanianie substancji odżywczych, zachodzi w jelicie cienkim. Jednak [...]
[...] że przybierasz na wadze, ale raczej to, kiedy jesz i jakie produkty zestawiasz ze sobą" Mazel najwyraźniej uważa, że każdy dzień powinniśmy zaczynać od owoców, aby wpomóc trawienie, a nastepnie starannie łączyć różnorodne produkty. Uważa ona, że powinno się unikać mieszania białek z węglowodanami, czy tez mieszania jakichkolwiek potraw z [...]