[...] wyraźnego spadku stężenia hormonu wzrostu u młodych mężczyzn. I znów nie potwierdzają się internetowe mity, gdyż mimo braku wzrostu stężenia IGF-1, znacznie rosło stężenie proteiny wiążącej IGF-1 (IGFBP-3), która sprawia, iż somatomedyna-C jest nieaktywna biologicznie. U osób mających powyżej 60 lat efekt był znikomy. Referencje: William J. [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]
Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]
[...] dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki [...]
[...] aminokwasów, co jest korzystne np. w nocy, ale nie zaraz po zakończonym wysiłku. Dlatego nie ma idealnego rozwiązania, należy samodzielnie podejmować decyzje i dobierać proteiny/aminokwasy względem potrzeb. BCAA, czy białko serwatkowe? Wiele osób pyta, po co mi BCAA, skoro mam białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI lub ich mieszanki)? Bo BCAA to [...]
[...] w 8-tygodniowym treningu siłowym. Po treningu podawano czterdzieści sześć gramów różnego rodzaju białka (lub placebo, w grupie kontrolnej). W podobnych porach podawano proteiny w dni nietreningowe. Do określenia zmian w składzie ciała zastosowano metodą absorpcjometrii promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii (DEXA). Maksymalna [...]
[...] mówimy, jest to odpowiednik prawie 3 kilogramów mięsa z piersi indyka dziennie (nie rozpatrujemy wartości energetycznej 26,5 g tłuszczu zawartej w porcji mięsa, tylko same proteiny). Z pewnością ważący 84 kg mężczyzna miałby problem, żeby zjeść codziennie, chociaż 1 kg mięsa, a co dopiero 3 kg. Ile białka spożywać dla zdrowia i formy sportowej? [...]
[...] pozostałe parametry diety na niezmiennym poziomie (średnio białko w diecie wynosiło 3,4g na 1kg masy ciała). Nie narzucono im, w jakiej formie mają zastosować dodatkowe proteiny. Uczestnicy korzystali z tego samego schematu treningowego. Co się okazało? Badani, którzy w swojej diecie zastosowali zwiększoną ilość białek w diecie, osiągnęli [...]
Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]
[...] ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów stanowiły kobiety z niewielką masa mięśniową, dlatego zastosowano taką drakońską dietę. Biorąc pod uwagę idealną wagę ciała, np. [...]
[...] i przyspieszonym starzeniem się komórkowym. W niektórych badaniach wykazano, iż l-cytrulina zmniejsza stan zapalny redukując stężenia TNF-ALFA, IL-6 oraz c-reaktywnej proteiny. Podobne obserwacje dotyczą wpływu na zdrowie białka serwatkowego (WPC), jednak dotyczyły zwierząt. Z innych badań wiemy, iż nadmierna stymulacja szlaków [...]
[...] Witamina D (bardziej hormon i anabolik niż klasyczna witamina, sprzyja utrzymaniu stężenia testosteronu, odporności, regeneracji, zdrowiu kości itd.) Dieta bogata w proteiny, węglowodany i zdrowe tłuszcze. Przeczytaj także: Trening obwodowy z hantlami. Gotowe plany treningowe dla wszystkich stopni zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po [...]
[...] tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje się, iż diety wysokowęglowodanowe (uboższe w proteiny i tłuszcze) wypadają gorzej od konkurencji. Jednak różnice pomiędzy dietami wysokoproteinowymi i wysokotłuszczowymi nie są już tak znaczące (szczególnie jeśli ilość [...]
[...] okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki sposób wykorzystać proteiny, aby organizm chętnie wykorzystał całą spożytą pulę białek? Poniżej przedstawiamy pory dnia, w których to produkt białkowy sprawdzi się najlepiej, a ich kolejność [...]
Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
[...] białkowo-węglowodanowa składała się z 90 g białka, 8 g węglowodanów, 2 g tłuszczu na 100 g odżywki. To, co nas najbardziej interesuje w odżywce węglowodanowo-białkowej to proteiny, które stanowił hydrolizowany izolat serwatki. Druga grupa otrzymała odżywkę składającą się tylko z glukozy. Uczestnicy spożywali 1,5 g protein na kg masy ciała [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
[...] D odnotowano spadek stężenia D-Dimeru. Normalnie nie jest on wykrywany, podwyższone stężenia są powiązane z ryzykiem zakrzepowo-zatorowym. Odnotowano spadek stężenia proteiny c-reaktywnej (obrazuje stan zapalny). Komentarz: To, iż osiągnięto poprawę stanu zdrowia u 62,5% osób, które otrzymywały duże dawki witaminy D, nie wymaga [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]