SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

proteiny

  • [...] wyraźnego spadku stężenia hormonu wzrostu u młodych mężczyzn. I znów nie potwierdzają się internetowe mity, gdyż mimo braku wzrostu stężenia IGF-1, znacznie rosło stężenie proteiny wiążącej IGF-1 (IGFBP-3), która sprawia, iż somatomedyna-C jest nieaktywna biologicznie. U osób mających powyżej 60 lat efekt był znikomy. Referencje: William J. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6033 Data: 2019-10-04 11:36:08
  • Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3211 Data: 2020-04-05 10:44:53
  • Ile białka należy jeść dziennie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na białka w diecie często mówi się „proteiny”. Słowo to pochodzi od anglojęzycznego „protein”, które z kolei zaczerpnięte zostało z greckiego „proteios”. Tłumaczy się je jako „główny”, „podstawowy”, lub „pierwotny”, co podkreśla niezwykle istotną rolę tej substancji odżywczej w rozwoju organizmu i kształtowaniu zdrowia. Budowa białek spożywczych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1337 Data: 2022-07-26 13:50:51
  • Białka serwatkowe są jednymi z najczęściej stosowanych odżywek w sporcie. Obecnie zadomowiły się nawet w zwykłych sklepach, coraz częściej proteiny wzbogacają różnorodne produkty spożywcze (budynie, jogurty białkowe, batony itd.) Wiele osób żywi wobec odżywek nieuzasadnioną niechęć, jednal ich skład jest prosty i z pewnością mogą mieć korzystny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4229 Data: 2021-08-29 08:20:14
  • [...] dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1313 Data: 2022-11-18 18:35:23
  • [...] aminokwasów, co jest korzystne np. w nocy, ale nie zaraz po zakończonym wysiłku. Dlatego nie ma idealnego rozwiązania, należy samodzielnie podejmować decyzje i dobierać proteiny/aminokwasy względem potrzeb. BCAA, czy białko serwatkowe? Wiele osób pyta, po co mi BCAA, skoro mam białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI lub ich mieszanki)? Bo BCAA to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1292 Data: 2022-04-22 09:32:36
  • [...] w 8-tygodniowym treningu siłowym. Po treningu podawano czterdzieści sześć gramów różnego rodzaju białka (lub placebo, w grupie kontrolnej). W podobnych porach podawano proteiny w dni nietreningowe. Do określenia zmian w składzie ciała zastosowano metodą absorpcjometrii promieniowania rentgenowskiego o podwójnej energii (DEXA). Maksymalna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5687 Data: 2018-09-14 12:28:05
  • [...] mówimy, jest to odpowiednik prawie 3 kilogramów mięsa z piersi indyka dziennie (nie rozpatrujemy wartości energetycznej 26,5 g tłuszczu zawartej w porcji mięsa, tylko same proteiny). Z pewnością ważący 84 kg mężczyzna miałby problem, żeby zjeść codziennie, chociaż 1 kg mięsa, a co dopiero 3 kg. Ile białka spożywać dla zdrowia i formy sportowej? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3195 Data: 2022-02-17 07:23:35
  • [...] pozostałe parametry diety na niezmiennym poziomie (średnio białko w diecie wynosiło 3,4g na 1kg masy ciała). Nie narzucono im, w jakiej formie mają zastosować dodatkowe proteiny. Uczestnicy korzystali z tego samego schematu treningowego. Co się okazało? Badani, którzy w swojej diecie zastosowali zwiększoną ilość białek w diecie, osiągnęli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8679 Data: 2018-05-03 11:58:38
  • Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 816 Data: 2022-09-03 01:05:43
  • Jak dieta ketogeniczna wpływa na nerki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny). Komentarz: 65% pacjentów stanowiły kobiety z niewielką masa mięśniową, dlatego zastosowano taką drakońską dietę. Biorąc pod uwagę idealną wagę ciała, np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7115 Data: 2020-03-19 11:22:18
  • [...] i przyspieszonym starzeniem się komórkowym. W niektórych badaniach wykazano, iż l-cytrulina zmniejsza stan zapalny redukując stężenia TNF-ALFA, IL-6 oraz c-reaktywnej proteiny. Podobne obserwacje dotyczą wpływu na zdrowie białka serwatkowego (WPC), jednak dotyczyły zwierząt. Z innych badań wiemy, iż nadmierna stymulacja szlaków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2346 Data: 2019-03-20 20:40:17
  • [...] Witamina D (bardziej hormon i anabolik niż klasyczna witamina, sprzyja utrzymaniu stężenia testosteronu, odporności, regeneracji, zdrowiu kości itd.) Dieta bogata w proteiny, węglowodany i zdrowe tłuszcze. Przeczytaj także: Trening obwodowy z hantlami. Gotowe plany treningowe dla wszystkich stopni zaawansowania! Kreatyna dla seniora? Po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3401 Data: 2021-11-15 08:39:10
  • [...] tłuszczów i węglowodanów) czy wysokotłuszczowa i jednocześnie wysokobiałkowa, przy zredukowanej ilości węglowodanów. Wydaje się, iż diety wysokowęglowodanowe (uboższe w proteiny i tłuszcze) wypadają gorzej od konkurencji. Jednak różnice pomiędzy dietami wysokoproteinowymi i wysokotłuszczowymi nie są już tak znaczące (szczególnie jeśli ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3337 Data: 2020-12-14 07:53:41
  • [...] okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki sposób wykorzystać proteiny, aby organizm chętnie wykorzystał całą spożytą pulę białek? Poniżej przedstawiamy pory dnia, w których to produkt białkowy sprawdzi się najlepiej, a ich kolejność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13594 Data: 2017-11-18 11:57:08
  • Co jeść aby mięśnie rosły?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4612 Data: 2019-07-25 14:10:09
  • [...] białkowo-węglowodanowa składała się z 90 g białka, 8 g węglowodanów, 2 g tłuszczu na 100 g odżywki. To, co nas najbardziej interesuje w odżywce węglowodanowo-białkowej to proteiny, które stanowił hydrolizowany izolat serwatki. Druga grupa otrzymała odżywkę składającą się tylko z glukozy. Uczestnicy spożywali 1,5 g protein na kg masy ciała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2710 Data: 2022-09-30 08:31:22
  • Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu.  Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2615 Data: 2019-10-16 18:55:53
  • [...] D odnotowano spadek stężenia D-Dimeru. Normalnie nie jest on wykrywany, podwyższone stężenia są powiązane z ryzykiem zakrzepowo-zatorowym. Odnotowano spadek stężenia proteiny c-reaktywnej (obrazuje stan zapalny). Komentarz: To, iż osiągnięto poprawę stanu zdrowia u 62,5% osób, które otrzymywały duże dawki witaminy D, nie wymaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 552 Data: 2022-09-02 08:37:49
  • Co to jest próg leucynowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10243 Data: 2018-04-04 11:02:50