[...] zjawiskiem pożądanym i fizjologicznym, albowiem hydroksyapatyt tworzy mineralne rusztowanie tej tkanki, odpowiadające za mechaniczną wytrzymałość kości. Kwasy tłuszczowe omega 3 Autorzy zakończonego niedawno programu badawczego stwierdzili, że w wielu badaniach udokumentowano profilaktyczną rolę kwasów tłuszczowych omega-3 w patologicznym [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
Rak wątroby jest trudny do leczenia i stanowi trzecią najczęstszą przyczynę zgonów związanych z nowotworami. Główną formą jest rak wątrobowokomórkowy, który stanowi 75-85% przypadków. Wskaźniki dotyczące zachorowalności na ten typ nowotworu rosną na całym świecie. Źródła: Blum, Hubert E. “Hepatocellular carcinoma: therapy and prevention.” World [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
[...] pomysłem jest kontrolowanie ilości wykonywanych kroków i porzucenie windy na rzecz schodów. Jedz tłuste ryby morskie przynajmniej dwa razy w tygodniu lub suplementuj kwasy omega 3 – EPA i DHA. Utrzymuj prawidłową wagę ciała i zawartość tkanki tłuszczowej. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja stanom zapalnym, które wpływają na gorszą odpowiedź [...]
Testosteron jest jednym z wielu hormonów, który został niesamowicie zmitologizowany w Internecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż hormonalna terapia zastępcza to biznes warty setki milionów dolarów, a w skali świata miliardy dolarów. Producentom zależy na rozdmuchiwaniu problemu rzekomych niedoborów, a opłacani lobbyści sugerują, że prawie [...]
[...] się z tradycyjnym chowem kur, a nie zawsze to przekłada się na to, co znajdziemy w środku. „Jajka Omega 3”, to też dobry chwyt marketingowy. Przecież każde jajko ma kwasy omega-3 oraz omega-6. Niewiedza konsumentów powoduje, że często sięgamy po jajka w ładnym, kolorowym opakowaniu, gdzie widzimy uśmiechniętą kurę, farmę, natomiast środek [...]
[...] powodowałby spadek masy ciała. Na pewno warto wdrążyć elementy tej diety. Chociażby to, że warto zwiększyć ilość zjadanych produktów, które bogate są w kwasy tłuszczowe omega-3. Ponadto wdrożenie większej ilości warzyw oraz owoców na pewno przyniesie nam wiele korzyści - chociażby to, że dostarczymy organizmowi odpowiedniej ilości błonnika [...]
[...] wielu osób, to nasiona słonecznika i nasiona dyni. Oferują one pewne korzyści zdrowotne. Są przede wszystkim dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega 6, w mniejszej ilości omega 3. Znajdziemy w nich również minerały, takie jak magnez i cynk, a także przeciwutleniacze chroniące komórki. Nasiona i orzechy zwiększają [...]
[...] Sytuacja ta jest całkowicie inna, gdy dieta jest bogata w wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jedna grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to kwasy omega-3. Wpływa ona szczególnie na płynność błony komórkowej, a do tego ma działanie przeciwzapalne. Właśnie dlatego tak wielu ludzi stosuje ich suplementację w postaci oleju [...]
[...] się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się dostarczania dużych ilości kwasów omega-6, gdyż zwiększają stan zapalny. Są one zawarte np. w oleju słonecznikowym. Olej słonecznikowy zawiera kwas linolowy (z grupy omega-6, wielonienasycony) w jednej z [...]
[...] 10%! restrykcyjne diety nie są zbilansowane, co powoduje liczne zaburzenia hormonalne (braki witamin, minerałów, niezbędnych tłuszczów, np. z grupy O-3, zaburzone proporcje omega-6 do omega-3 itd.), w warunkach niedoborów energetycznych organizm bardzo często korzysta z tkanki mięśniowej, a to oznacza, iż po zakończeniu „głodowej [...]
Hadi Choopan to nowy Mr. Olympia. Jego droga do wymarzonego celu nie była łatwa. Wciąż nie może uwierzyć w to, że po 23 latach ciężkiej pracy nad swoim ciałem zdobył upragniony tytuł mistrza. W opisie pod zdjęciem na Instagramie napisał chwytające za serce słowa, a zwycięstwo zadedykował kobietom z Iranu. „Po 23 latach bólu, cierpienia, smutku, [...]
[...] ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy (np. witamin C i E), błonnika, magnezu, żelaza (Fe3+), kwasu foliowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (n-6 PUFA). Diety wegetariańskie dostarczają mniej kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, mniej sodu, żelaza (Fe2+), cynku, mniej wielonienasyconych kwasów [...]
[...] który dba o serce i układ krwionośny. Ich działanie poprawia m.in. profil lipidowy. Obniżają cholesterol całkowity, jak i podnoszą ilość "dobrego cholesterolu HDL". Kwasy omega 3 są bardzo dobrym pomysłem jako prezent dla seniorów. 3. ALLNUTRITION Berberyna HCL Berberyna jest znakomitym dodatkiem do diety, który dba o poziom cukru we krwi. Jej [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] uczucie pompy mięśniowej, stąd możliwe, że konieczne będzie wykorzystanie mniejszych dawek, które należy podawać w ciągu doby. Parestezje wywoływane przez beta-alaninę zniwelować możemy, stosując ją wraz z posiłkami obfitującymi w węglowodany. Suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega-3 najlepiej wykorzystać w formie kwasów EPA i DHA.
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
[...] obecnie wiemy coraz więcej o roli cholesterolu jako prekursora hormonalnego, wpływie węglowodanów na insulinę, stan zapalny oraz o ochronnej roli jaką pełnią kwasy omega-3 (głównie ryby, suplementy diety, orzechy włoskie). Z reguły w produktach roślinnych występuje tylko jeden z kwasów z grupy omega-3 (kwas α-linolenowy). Jego źródłem [...]
[...] oznacza to całkowitej eliminacji tych lipidów, a jedynie kontrole ich spożycia). Ograniczenie spożycia rafinowanych tłuszczów roślinnych zawierających duże ilości kwasów omega 6, których nadmiar także może przyczyniać się do nieprawidłowości w obrębie mikrobioty jelitowej. Włączenie do diety pokarmów dostarczających pewnych ilości kwasów [...]