[...] najwięcej produktów nieprzetworzonych. Warto zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, a także ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, zielone warzywa liściaste – bogate w antyoksydanty oraz przyprawy takie, jak: ostre papryczki, imbir, kurkuma, czosnek. Bądź aktywny fizycznie Najgorsze, co możesz [...]
Mózg jest najbardziej złożonym narządem i wciąż pozostaje zagadką pod wieloma względami. Ludzki mózg waży średnio od 1200 do 1400 g i jest wypełniony aż 100 miliardami neuronów. To właśnie neurony przenoszą informacje i pozwalają Ci myśleć, czuć i wchodzić w interakcje ze światem. Unikaj chronicznych problemów zdrowotnych Rób wszystko, co [...]
[...] zależności od gatunku 25-63% wszystkich tłuszczów), który jest zaliczany do tłuszczów nasyconych. Mimo tego, że może pochodzić z morza, zawiera jedynie śladowe ilości kwasów omega-3. Węglowodany Węglowodany mogą stanowić od 10 do 25% suchej masy spiruliny. Jednak bardzo niewiele jest w niej węglowodanów prostych oraz polioli. Węglowodany [...]
[...] wysiłek sportowy, ale także z powodu potencjalnych wielorakich korzyści dla naszego zdrowia. Jeśli dieta nie dostarcza wszystkich wymaganych witamin i minerałów oraz kwasów omega-3 (EPA+DHA), warto również zastanowić się nad celowością zakupu tych podstawowych suplementów. I tyle… W tym czasie osoba początkująca nie potrzebuje z reguły wiele [...]
[...] zadaniem jest uzupełnianie niedoborów wynikających z nie zawsze poprawnie skomponowanej diety. Wiele kobiet na pewno doceni również prezent w postaci kwasów tłuszczowych omega-3, które są często spożywane w zbyt małej ilości, a ich wpływ na zdrowie jest wręcz nieoceniony. Podobna sytuacja jest z witaminą D3, której suplementacja w okresie [...]
[...] różnego rodzaju mieszanek na stawy. Nie tylko wspomagają one aparat ruchu, ale również będą miały pozytywny wpływ na wygląd skóry. Warto również uwzględnić kwasy tłuszczowe omega 3, które wykazują działanie przeciwutleniające, jak i odżywiają skórę. Jeżeli chodzi o makroskładniki dietetyczne, ważna jest odpowiednia ilość białka i tłuszczy. [...]
Ketoza jest to stan organizmu, w którym na skutek braku dostatecznej ilości glukozy we krwi, dochodzi do zmian adaptacyjnych i produkcji większej ilości ciał ketonowych, które mają za zadanie zabezpieczyć funkcje energetyczne układów. W sporcie wykorzystuje się dietę ketogeniczną zazwyczaj w okresach przedstartowych w sportach sylwetkowych, aby [...]
[...] białka na kilogram masy ciała będą dla większości wystarczające. Resztę potrzebnych kalorii powinny stanowić właściwe źródła tłuszczów, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów omega-3 - EPA i DHA. Proponowana zatem dieta raczej będzie bliższa diecie zrównoważonej do wysokowęglowodanowej, a nie niskowęglowodanowej. Powtórzę jeszcze raz - [...]
[...] za uczucie sytości. Wybieraj więcej produktów pełnoziarnistych i warzyw bogatych w błonnik, a także tłuszcze jednonienasycone z orzechów, oliwy z oliwek i awokado oraz kwasy omega-3 z tłustych ryb. Nie zapominaj o chudym mięsie i rybach, które są świetnym źródłem pełnowartościowego białka. Przeczytaj koniecznie: Czy koktajle proteinowe pomagają [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
Wielokrotnie powtarzamy, że nasze mięśnie nie rosną podczas wysiłku, a ich wzrost następuje podczas odpoczynku. Jednak rzadko kiedy zauważyć można tendencję do tego, że ktoś z pytających osób chce zwiększyć ilość dni odpoczynku kosztem dni treningowych. Zazwyczaj tendencja dotyczy tego, aby trenować jak najczęściej i jak najciężej, co zaczyna [...]
[...] dla siebie: krople, kapsułki z tłuszczem, tabletki twarde, oleje, trany, a nawet cukierki i gumy do żucia. Możemy kupić również witaminę D3 z dodatkiem witaminy K2, kwasów omega 3 albo wapnia w zależności od naszych potrzeb. Szczegółowych informacji dotyczących zapotrzebowania na witaminę dostarczą nam badania krwi, w których oznaczymy poziom [...]
[...] nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że dobrze zaplanowana dieta może być odżywcza i pełnowartościowa. Okazuje się, że nie ma problemu, aby stosowała ją kobieta w ciąży czy matka [...]
Dzięki odpowiednim suplementom możesz zwiększyć swoją sprawność umysłową. Wśród tych wszystkich trudnych i łatwiejszych nazw, dobranie odpowiedniego suplementu dla siebie może okazać się jednak nie lada wyzwaniem, dlatego dziś postaramy się przybliżyć te najbardziej cenione produkty. Lion’s mane mushroom Lion’s mane („lwia grzywa”, soplówka [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] powinny zniknąć z Twojej diety. Pamiętaj, że skóra odzwierciedla swoje wybory. Poza właściwą dietą pamiętaj o piciu wody. Możesz także wesprzeć się suplementacją kwasami omega-3, witaminami A, C oraz cynkiem. Może też Cię zainteresować kolagen, który wzmocni skórę i poprawi jej wygląd. Źródła: The Effects of Aging on Skin - ScienceDirect [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
[...] wrażliwość insulinową, jak i funkcję wątroby. Skutecznie wykorzystać można preparaty oparte na fosfolipidach sojowych, acetylowanej cysteinie, tudca, kwasach tłuszczowych omega 3, berberynie, ALA, piperynie, chromie, gymnema sylvestre czy też occie jabłkowym. Podsumowanie Kamica żółciowa jest to przypadłość, która dotyka osoby często [...]
Kontuzje w świecie sportu wyczynowego są nierozłącznym elementem, który wpisywany jest w ryzyko maksymalnych obciążeń i uzyskiwania od ciała wszystkiego co dała nam matka natura, co powiązane jest ze specyficznymi technikami treningowymi, stosowaniem odpowiedniej diety, suplementacji, jak i farmakologii. Trening Drugim aspektem są nasze [...]
[...] Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego również może wyrządzać szkody metaboliczne (chodzi o indukcję stanu zapalnego wywołaną przez nadmierną podaż kwasów omega-6). Prawda leży gdzieś pośrodku. Różne metaanalizy nie dają jednoznacznej odpowiedzi, jaka ilość węglowodanów jest szkodliwa. Można próbować szukać odpowiedzi [...]